Termo-seminee Peleti

Termosemineu functionand pe peleti

Termosemineu pe peleti

Peletii reprezinta o alternativa valabila pentru sursele traditionale de energie utilizate in incalzire. Sunt bio-compatibili, emisiile de CO2 sunt zero, practic sunt egale cu aceeasi cantitate de dioxid de carbon pe care planta o absoarbe pentru a produce aceeasi cantitate de peleti.
Peletii sunt produse complet naturale, obtinute printr-o serie de procese mecanice prin care rumegusul de lemn, fin prelucrat, este trecut prin instalatii de compactare si transformat in mici cilindri de diverse lungimi 1,5-2 cm  si 6 mm diametru. Caracterul compact da acestui tip de combustibil caracteristici de putere calorifica ridicata (p.c.i. 4.000-4.500 kcal/kg)..

Peletii se disting prin umiditatea scazuta (mai mica de 12%) si prin densitatea sa crescuta precum si prin regularitatea materialului. O conditie necesara pentru productie este utilizarea de lemn natural, adica netratat cu substante corozive, adezivi sau vopsele, deci un produs ecologic.

Termo-semineul poate fi singura sursa de caldura a locuintei sau poate functiona in cooperare cu alte cazane functionand cu combustibil gazos, lichid sau electrice, precum si cu surse de incalzire care folosesc energia solara.

Materialele de constructie pentru termoseminee pot varia de la placi de ghips pana la caramida sau tabla metalica. Termosemineele au un aspect rustic modern, dar dupa preferinta se pot si integra in decorul incaperii.

Montaj termosemineu peleti
Schema montaj termosemineu peleti

Montajul de termoseminee ofera o ambienta de vis si functioneaza eficient, ecologic si economic. Caldura se distribuie in toata casa datorita integrari in sistemul de incalzire si conectarii semineului la instalatia de incalzire.

Termosemineele sunt un supliment ideal pentru sistemele de incalzire cu panori solare, pompe de caldure, incineratoare de lemn sau peleti. Se monteaza usor in orice incapere cu acces la cos de evacuare. Racordul de cos se cupleaza la cosul de fum, dupa care urmeaza integrarea acestuia cu sistemul hidraulic de incalzire a locuintei. Se livreaza complet, cu kit de curatarea semineului, mecanisme de siguranta, termometru.

De multe ori termosemineele pe peleti sunt echipate inclusiv cu pompa de circulatie si vas de expansiune, constituind de fapt adevarate centrale termice pe peleti.

Termosemineele pot fi instalate in interiorul unui semineu preexistent, de dimensiuni potrivite, sau de sine stator.

termostufa pelleti
Termo-seminee pe peleti

Sistemele automate de control cu care este dotat asigura o putere termica excelenta si o ardere completa; de asemenea, exista sisteme menite sa asigure functionarea în conditii de siguranta atât pentru componentele termosemineului, cât si pentru utilizator.

Termosemineul instalat în mod corespunzator functioneaza în orice conditii meteo externe si, în orice caz, în conditii critice (vânt puternic, înghet, etc.) pot interveni sistemele de securitate, care il opresc.

Termosemineu pe peleti Termogiove
Termosemineu pe peleti Termogiove Ferroli

Recomandari pentru utilizarea si montarea Termosemineelor:

 • Conectati termosemineul la un cos corespunzator prin intermediul unui racord care poate fi inspectat; conectarea mai multor termoseminee la acelasi cos nu este recomandata.
 • Alimentati termosemineul cu aer de ardere prin intermediul unei conducte (tubulaturi) sau al unei prize de aer din exterior.
 • Termosemineul poate fi utilizat numai daca este conectat la sistemul hidraulic de încalzire centrala.
 • Asigurati-va ca instalatia electrica si prizele fac fata puterii maxime a aparatului indicata pe eticheta.
 • Nu folositi lichide sau substante inflamabile pentru a aprinde termosemineul sau pentru a mari flacara; cu termosemineul pornit, aprindere peletilor are loc în mod automat. Termosemineul trebuie alimentat exclusiv cu peleti de lemn care au caracteristicile indicate de producatorii de seminee.
 • Termosemineul nu trebuie sa fie folosit ca incinerator.
 • Nu închideti niciodata fantele pentru intrarea aerului de ardere si iesirea fumului.
 •  Este interzisa folosirea substantelor usor inflamabile sau explozive în apropierea termosemineului în timp ce acesta este în functiune.
 • Nu îndepartati gratarul de protectie al rezervorului pentru peleti.
 • Este interzisa functionarea termosemineului cu usa deschisa si/sau cu geamul defect sau spart. În timpul functionarii, caldura degajata prin arderea peletilor încalzeste suprafetele exterioare ale termosemineului, mai ales usa focarului, mânerul si racordul de evacuare a fumului. Evitati asadar sa intrati în contact cu aceste parti componente fara o protectie corespunzatoare.
 • Pastrati la o distanta sigura obiectele care nu sunt rezistente la caldura si / sau cele inflamabile.
 • Curatati regulat arzatorul la fiecare aprindere sau reîncarcare cu peleti.
 • Evitati formarea de fum si produse nearse în timpul aprinderii si / sau în timpul functionarii normale, acumularea excesiva de peleti nearsi in arzator trebuie înlaturata manual înainte de o noua aprindere.
 • Curatati regulat racordul de evacuare a gazelor arse si deflectoarele de fum în interiorul camerei de ardere cu ajutorul personalului calificat.

Exemple de termoseminee functionand cu peleti: gama produsa de Ferroli, dintre care mentionam modelele Termo Giove, Termo Sirio.

comments

Comentarii


 1. Termosemineele, indiferent ca functioneaza cu Peleti sau cu Lemne, reprezinta si o alternativa pentru centralele pe gaze.