Salut,
M-am gandit sa imi povestesc si eu experienta, poate ajut pe altii. Si poate ma mai ajuta si altii pe mine...
Deci: 122 m2, zona Iasi, polistiren de 5cm, boiler termoelectric 150L, cazan cu gazeificare Bosch Solid 5000W K-24, fara puffer.
Ce (cred eu) ca am facut bine:
1. boilerul termoelectric: vara am ACM pe baza de curent (fara sa ma rupa la factura), cand incep sa fac focul am ACM "gratis"
2. pompa de backup - e o a treia pompa legata la o cutie alba (dau detalii celor interesati) care porneste automat cand se opreste curentul (si la mine se cam opreste). Dorm linistit, pot iesi la o plimbare, am siguranta ca nu sare nimic in aer.
3. mi-am luat o substanta de indepartat gudronul. Nu elimina frecatul interiorului cu peria (eu il practic cam la 2 saptamani) si nici demontatul saptamanal al ventilatorului pentru a-l curata. Insa simplifica treaba, iar prin usita de vizitare de la baza cosului de fum scot periodic ceva 'material", deci face ea ceva treaba. Iarasi - detalii la cerere.
4. anul asta m-am jucat putin la pompe (am redus puterea de la 2 la 1 - adica merg mai incet - si parca e ceva mai bine).
5. mi-am luat priza programabila, in care am bagat centrala si pompa de bypass, estimez cam cat dureaza pina ajunge la 30 grade (cand pompa de pe retur se opreste) si o setez sa se inchida la o anumita ora (de ex, 4.30 noaptea). In acest mod ventilatorul nu mai merge de nebun pina dimineata si nici bypass-ul.
Ce nu imi place:
1. iarna trecuta am consumat cam 12 m3 de lemn "curat" (eu le iau la stive deja crapate, se cubeaza si se inmulteste cu 0.7 - stiu, e o aproximare). La 250 RON/m3 imi ies cam 800 RON/lunile friguroase. Mi se pare enorm. Iar iarna asta tot pe acolo o sa ma duc (poate mai putin, ca e inca iarna usoara).
Lemnele le iau din primavara, deci relativ Ok. Stiu, nu e sub 20%, dar nici nu (mai) dau 300 RON/0.8 m3 cum e in Dede.
2. temperatura in centrala urca rar peste 55 grade si doar cand pun si brichete de rumegus. Am avut anul trecut si ceva paleti din Dede, lemne uscate bine, si tot asa era. De aia nu sunt sigur ca e de la lemne.
3. nici temperatura in casa nu e grozava: 21-22 grade, iar in noptile geroase de anul trecut scadea dimineata pina pe la 18. not funny.
3. alimentarea trebuie sa o fac la maxim 3 ore jumate, altfel scade temperatura in centrala sub 50 grade si e cam trist. Alimentam seara pe la 10.30 apoi ma trezeam noaptea pe la 2 si umpleam iarasi centrala. Noapte de noapte

4. seara cand vin de la munca imi petrec vreo 2 ore mai mult pe la centrala, ca nu prea are automatizari: aprind focul, o las 15 min cu usita intredeschisa, o mai las vreo 15 min pe direct (cu clapeta in sus, deci fara gazeificare), revin sa las clapeta in jos si sa mai alimentez putin (ca nu poti sa o umpli din prima cu lemne), revin apoi sa mai las clapitele laterale in jos (sa reduc alimentarea cu aer), iar alimentez, etc
5. daca plec pe undeva si ajung seara mai tarziu (sa zicem la 10) gasesc frig in casa si in plus trebuie sa mai stau vreo 2 ore pina sa o aduc la o temperatura la care sa ii dau nani.
Concluzii:
1. daca aveti gaz in zona, nu stati pe ganduri. Nu stiu la costuri cum o fi, dar confortul e clar un + mare la gaz.
2. daca nu aveti de ales, cautati ceva care:
- sa aiba cat mai multe automatizari (am vazut un Ferroli care regla singura fantele laterale de aer)
- sa aiba un lacas cat mai mare de pus lemne (pentru o autonomie cat mai mare)
- musai o pompa de backup, daca se ia curentul