Salut! Cazanul este ferroli, 30kw pe lemne, 34kw cărbune, 27 l de apa conținut. 1 casa nu are izolație, cealaltă este izolata interior cât și exterior. Ma gândeam la un puffer de 800-1000l, un boiler de 200l cu dubla serpentina pentru a fi conectat la un panou solar și un sistem de automatizăre pentru ambele case pentru a menține caldura. Ceea ce as dori sa aflu dacă acest puffer poate menține caldura în ambele case pe timpul nopții fără a alimenta cazanul, câte serpentine trebuie să conțină și ce alte echipamente mai sunt necesare pentru a completa aceasta instalație.
Mulțumesc!
Puffere, Acumulatoare de agent termic
Moderator: fuji
- Stefan Stanciu
- Junior
- fuji
- Senior
Re: Puffer pentru instalatii 2 case si solar
..adica un Proiect complet de Centrala termica.Stefan Stanciu scrie: ↑13 Apr 2022 11:54și ce alte echipamente mai sunt necesare pentru a completa aceasta instalație.

- Stefan Stanciu
- Junior
Re: Puffere, Acumulatoare de agent termic
Da, un proiect de centrala. Întrebarea este dacă va da randament?
- fuji
- Senior
de Proiecte se ocupa Firmele de Proiectare. E adevarat, costa un pic.. dar macar isi asuma Solutia sub semnatura, nu ?Stefan Stanciu scrie: ↑13 Apr 2022 19:58 Da, un proiect de centrala. Întrebarea este dacă va da randament?
Randament..Solarele sunt bune pentru preparare Apa calda -atat.
In rest, randament e cat randament are cazanul. Randament mai mare are centrala pe pe gaz (sau GPL) -si care n-are nici nevoie de vreun Puffer
- elixir
- Senior
-un puffer de 1000l nu va acoperi necesarul termic la 2 case!
-la fel, acel boiler de 200l!
-pufferul nu are nevoie de serpentine, decat daca vrei sa il incalzesti cu panouri solare, dar economic nu merita chetuiala!
...... acel cazan banuiesc ca e de fonta, dupa volumul mic de apa.
cam greu ca acei 27l de apa sa incalzeasca un puffer de 1000l!
daca vrei sa incalzesti 2 case cu o singura centrala, e mai complicat! ar trebui inceput de la izolatie: acei 10cm sa devina 15, casa neizolata sa fie si ea adusa ,,in randul lumii", apoi tavan/pod sa aiba 30cm de vata.
apoi sa calculezi caloriferele sa mearga cu temperatura mica(spre 45C)
pasul 2: cazan de 35-40kw si puffer de 1500l. preferabil cazan cu gazeificare, dar nu e musai!
ACM: daca sunt apropiate fizic casele, ai putea sa folosesti un singur boiler, alrfel, peirderile sunt semnificative!
volumul il calculezi/estimezi in functie de nr de persoane.
boilerul cu 2 serpentine il poti lega la panou solar cu succes mai mare. dar pe timpul iernii, vei incalzi doar partea de sus de la cazan!
eu am ales sa inseriez serpentinele, am apa calda la discretie, 24/7! vara am panou cu boiler!
-la fel, acel boiler de 200l!
-pufferul nu are nevoie de serpentine, decat daca vrei sa il incalzesti cu panouri solare, dar economic nu merita chetuiala!
...... acel cazan banuiesc ca e de fonta, dupa volumul mic de apa.
cam greu ca acei 27l de apa sa incalzeasca un puffer de 1000l!
daca vrei sa incalzesti 2 case cu o singura centrala, e mai complicat! ar trebui inceput de la izolatie: acei 10cm sa devina 15, casa neizolata sa fie si ea adusa ,,in randul lumii", apoi tavan/pod sa aiba 30cm de vata.
apoi sa calculezi caloriferele sa mearga cu temperatura mica(spre 45C)
pasul 2: cazan de 35-40kw si puffer de 1500l. preferabil cazan cu gazeificare, dar nu e musai!
ACM: daca sunt apropiate fizic casele, ai putea sa folosesti un singur boiler, alrfel, peirderile sunt semnificative!
volumul il calculezi/estimezi in functie de nr de persoane.
boilerul cu 2 serpentine il poti lega la panou solar cu succes mai mare. dar pe timpul iernii, vei incalzi doar partea de sus de la cazan!

eu am ales sa inseriez serpentinele, am apa calda la discretie, 24/7! vara am panou cu boiler!