Recomandare centrala termica incalzire pardoseala

centrale termice murale, clasice sau cu condensare

Moderator: fuji

David

Recomandare centrala termica incalzire pardoseala

Mesaj necitit de David »

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu recomandari pentru o centrala termica avand in vedere urmatoarele detalii:
- incalzire in pardoseala
- casa P+E 180 mp utili
- centrala cu boiler atasat (200-300l), doresc pe viitor sa am optiunea panouri solare (centrala sa recunoasca boilerul)
- sa ma incadrez undeva in ~10000 ron

Orice sfaturi/recomandari sunt bine-venite!
Multumesc anticipat.
fuji
Senior

Re: Recomandare centrala termica incalzire pardoseala

Mesaj necitit de fuji »

ai probabil un necesar termic de sub 20 kW. O centrala de 24 kW ar fi suficienta.
Ia-o si tu dupa buget.. De ex. un Vitodens 100-W 26 kW de la Viessmann ar fi ok ? Au si pachet cu boiler solar de 300 litri.

Acum.. sper ca te-ai referit la solare pentru apa calda menajera, nu pentru Aport la Incalzire !
David

comparatie centrale termice

Mesaj necitit de David »

Da, boiler pt ACM. In timp ma gandesc sa pun solar, sa am o economie mai buna.
Am citit in ultimul timp urmatorul blog: https://www.centraletermicecluj.ro/category/optim-sibo/
Omul are o viziune a sa, se vede ca si-a facut temele si vine cu calcule in spate, totusi, multe lucruri sunt contrare spuselor firmelor cu care am discutat.

Acum ma uit dupa centrale cu senzori interni/externi, care stiu OpenTherm. In topul dat de om apare Ariston ca si top: https://www.centraletermicecluj.ro/cele ... top-forum/
Inteleg ca nu s-a uitat la marca, topul este alcatuit dupa functii si altele.
Totusi un lucru confuz e ca si el si tu recomandati centrala de 24kw ca suficienta, firmele cu care am discutat mi-au recomandat de la 30kw in sus.

Multumesc mult pentru sfaturi.
fuji
Senior

Re: comparatie centrale termice

Mesaj necitit de fuji »

David scrie: 25 Noi 2018 21:18 Da, boiler pt ACM. In timp ma gandesc sa pun solar, sa am o economie mai buna.
cu solar faci economie, dar mai intai trebuie o investitie ca lumea. ;)
Am citit in ultimul timp urmatorul blog
pe hartie, poti face muulte comparatii.
Ia citeste review-urile de pe emag de la Alteas 30 de exemplu. :clap:

Termet ..? Sa fim seriosi. Nici in Polonia, unde sunt produse, n-a auzit nimeni de ei. O sa mai existe peste 5 ani ? Vei mai gasi piese ? etc.

Habitat.. asta e denumire, "marca" inventata (ca si Vision). Sub denumirea asta se ascund diversi producatori.. asta nu stiu ce.. Sime ?

SIncer, top-ul e cel putin irelevant -no offence. Primii 3 -4 producatori sunt Bosch Buderus, pe 2 e Vaillant, iar pe 3-4 Viessmann si Ariston. Urmeaza BDR (Baxi Remeha DeDietrich). Noi stim asta.. si totusi alegem un top cu modele .. Termet ?! Sincer as fi apreciat daca analiza un model de la Motan, macar stiu ca sunt ai nostri.
Acum ma uit dupa centrale cu senzori interni/externi, care stiu OpenTherm.
in general, modelele ieftine sau producatorii mai mici au adoptat conectivitatea openthem (..pentru ca nu au o solutie de BUS proprie).
recomandati centrala de 24kw ca suficienta, firmele cu care am discutat mi-au recomandat de la 30kw in sus.
pai sunt 180 mp, nu ? Cam cat 2-3 apartamente la un loc.
Un apartament izolat termic are un necesar termic de 6-8 kW. Daca si casa ta e izolata termic bine, atunci 24 kW ar trebui sa fie suficienti. Ok, rotunjim la 28 kW, sau 30 kW.. in fond centrala mai mare face mai multa apa calda -dar si costa mai mult. Asa, pas cu pas ajungi la 35 kW.
David

Mesaj necitit de David »

Multumesc din nou pentru raspunsuri si sugestii.

Da, ai dreptate, centralele de pe primele locuri nu sunt de top, dar inteleg ideea lui, aceea de a avea anumite criterii importante lui care definesc topul creat. Nu sunt de acord cu el, iti dau dreptate, personal nu as cumpara un Termet inaintea unui Bosch, Buderus, Vaillant sau Viessmann. Dar din perspectiva unui necunoscator, un Ariston Alteas pare sa aiba mai multe functii, sa fie mai actual cu tehnologia, decat un Viessmann. Poate ma insel si nu e diferenta, poate dau eu prea multa importanta acelor extra features.

Ma bucur ca mi-ai confirmat ca oricare dintre Bosch, Buderus, Vaillant, Viessmann as alege, nu ar fi o alegere proasta.
Totusi, daca ar fi sa alegi un model anume, care l-ai alege?
fuji
Senior

Mesaj necitit de fuji »

Pai Viessmann are o scara valorica, pe care o deduci chiar din denumiri: Vitodens 050, 100, 200, 300. Apoi urmeaza Vitocrossal.

In general, Bosch si Vaillant s-au raportat la Vitodens 100.. cele mai bune aparate ale lor le-au lasat pentru Germania. Vitodens 100 se vinde si in mai toata Europa, de la UK, France la Italia si Spania. Vitodens 050 deja gasesti doar in Ro, BG si alte cateva tari.
Suplimentar, Bosch a scos aparatele cu fata premium, sticla titanium, si cu automatizari care functioneaza cu termostate internet complexe (CT200, robineti electronici, etc.).
Vaillant a ramas un pic in urma la acest trend, atat la automatizari, cat si la finisaje extra.

Ariston e un caz aparte. E o firma italiana, cu aparate cu nimic mai bune ca Immergas de exemplu (unii zic ca si Ferroli BlueHelix sunt bune, sunt lideri de piata in Spania, de ex.), insa Ariston are un marketing f. agresiv (si pe care-l finanteaza din abundenta).
Motan a folosit schimbatoare din Inox mai scumpe.. insa a adpotat in ultima vreme aceeasi solutie ca si Ariston gama One, pentru ca e o solutie mai.. ieftina. :thumbup:
Si automatizarea magica: Cube Net.. eu nu as compara-o cu ceva asemanator de la Bosch Buderus. Arata bine in pozele de pe net, dar la concret.. Mai citeste ce mai zic si altii.
Scrie răspuns