Categorii
Calorifere Calorifere de otel Instalatii Instalatii incalzire Instalatii termice Panouri de otel Radiatoare

Radiatoare, Calorifere tip panou din otel

Dimensionarea radiatoarelor tip panou din otel

Radiatorul constituie un echipament important al instalației de încălzire, pentru ca transmite direct căldura la încăpere. De aceea e necesara o alegere corespunzatoare a radiatoarelor.

Exista multe tipuri de radiatoare, care diferă în functie de  destinația, construcția, dimensiuni, forma, uneori culoarea. Alegerea radiatorului trebuie efectuată în funcție de putere termică exprimată în Watt [W] pentru diferite temperaturi de tur/retur ale agentului termic și temperatura din încăperea în care radiatorul va fi montat.

Caloriferul trebuie ales astfel încât puterea termică să fie mai mare sau egală cu necesarul de căldură pentru încăperea respectivă (se utilizează si termenul de pierdere termica a încăperii). Valoarea pierderii termice depinde de caracteristicile clădirii, precum și de localizarea radiatorului și ar trebui calculată de un proiectant.

Alegerea radiatorului prin determinarea puterii termice pe baza suprafeței sau cubajului încăperilor are o marja mare de eroare, pentru ca necesarul termic specific în funcție de suprafață poate oscila de la 40 până la 200 W/m2 (depinde de mulți factori, care trebuie luați în considerare).

Factori de bază pentru determinarea pierderilor de caldura și dimensionarea caloriferelor:

  • Temperatura exterioară -variaza in funcție de localizarea clădirii pe teritoriul tarii, de zona climatica, pentru care se adoptă temperatura exterioară a aerului de calcul. Temperatura exterioara oscilează de la –10°C la mare până la –25°C în munți. Cu cât mai joasă este temperatura exterioară de calcul, cu atât pierderile căldurii pentru o clădire identică vor fi mai mari.
  • Amplasarea imobilului și condițiile de vânt. În cazul clădirilor amplasate în spații deschise și regiunilor cu vânt necesarul termic este mai ridicat decât în cazul aceleeași clădiri situate în construcție urbană compactă sau în teren apărat de copaci.
  • Izolarea termică a încăperilor – factorul penetrației căldurii pereților, tavanului și pardoselii. Clădirile bine izolate termic cu factorul scăzut de penetrare a căldurii prin despărțituri de construcții necesită mai puțină căldură pentru menținerea temperaturii de confort în interiorul încăperilor.
  • Tipul ferestrelor și geamurilor. Ferestrele de înaltă calitate cu factorul scăzut de transmitere a căldurii permit economii în ceea ce privește costurile de încălzire. Suprafețele mari de geamuri duc la pierderi de căldură.
  • Numărul și situarea față de părțile ale lumii a pereților exteriori. Aportul termic prin insolație poate determina alegerea unor radiatoare de dimensiuni mai mici.
  • Temperatura interioară. Depinde de destinația încăperii – cu cât temperatura e mai ridicată, cu atât mai mare trebuie să fie radiatorul.
  • Parametrii factorului termic. În majoritatea cazurilor puterea termică este exprimată în funcție de parametrii factorului termic, adică temperatura de tur si retur a agentului termic, precum și de temperatura în încăpere la nivelul 75/65/20 C sau 70/55/20 C. Dacă instalația funcționează conform altor parametrii decât cei indicați în tabelele de putere sau daca temperatura în încăpere diferă de 20 C, trebuie folosiți factori de corectie.

Radiatorul trebuie montat pe perete exterior, de preferat sub fereastră. Atunci aerul rece care se infiltreaza prin fereastră este încălzit de radiator și, odata încălzit, pătrunde în încăpere. În felul acesta se obține o distribuție uniformă a temperaturii în încăpere.

O altă localizare a radiatorului poate implica si o majorarea dimensiunilor chiar și cu 20%. Asupra randamentului termic are influență de asemenea dacă radiatorul va fi incastrat sau acoperit, și în aceste cazuri trebuie alese radiatoare mai mari.

Pentru case uni-familiale exista o gamă întreagă de radiatoare plate, de baie, decorative. In încăperile în care exista umiditate ridicata a aerului, adică băi, saune se recomanda radiatoare tip prot-prosop. Dacă instalația este este distribuită pe pereții clădirii atunci se pot utiliza radiatoarele plate cu alimentare laterală. Dacă instalația este amplasată în pardoseala atunci se pot utiliza caloriferele cu conectare din partea inferioară.

Înălțimea radiatoarelor montate sub fereastră depinde de distanța între pervazul ferestrei  și pardoseala –marginea inferioară a radiatorului trebuie să se află cel puțin 10 cm deasupra pardoseli, marginea superioară cel puțin 10 cm sub pervaz.

Producatori importanti de radiatoare din otel:

Kermi, Rettig (Purmo, Vogel & Noot, Radson), Buderus, DeLonghi, Ferroli, Demirdokum, Airfel

Preturi pentru diverse radiatoare:

Puteri termice calorifere in functie de temperaturile tur -retur ale agentului termic

Puteri termice radiatoare in functie de temperaturile tur -retur

Summary
Article Name
Radiatoare din otel
Description
Radiatorul constituie un echipament important al instalaţiei de încălzire, pentru ca transmite direct căldura la încăpere. De aceea e necesara o alegere corespunzatoare a radiatoarelor
Author
Publisher Name
IVP Instalatii SRL
Publisher Logo

Un răspuns la “Radiatoare, Calorifere tip panou din otel”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version