Categorii
Instalatii Pompe

Geniax Wilo -sistem descentralizat de pompare

Wilo SE prezinta sistemul descentralizat de pompare Geniax Wilo

Conform afirmatiilor producatorului, Geniax Wilo este o adevarata revolutie tehnica in tehnologia incalzirii.
In locul ventilelor termostatate, sistemul se bazeaza pe un numar de pompe Wilo in miniatura langa suprafetele de incalzire sau pe circuitele de incalzire.
Astfel, incalzirea conventionala, „orientata pe sursa”, cu o pompa centrala de incalzire, va fi inlocuita printr-o incalzire „orientata pe cerere”. Pomparea va avea loc numai daca este necesara caldura.

Produse Geniax Wilo

O alta noutate o constituie inteligenta centrala de comanda pentru intregul sistem de incalzire. Aceasta face ca sistemul de incalzire sa functioneze in mod optim din punct de vedere hidraulic in orice moment si il face mai precis, mai rapid si mai eficient din punct de vedere energetic.
Domeniile de aplicare sunt cladirile noi, dar sistemul poate fi aplicat si la renovarea cladirilor vechi. Sistemul poate fi instalat atat in case unifamiliale cat si in case multifamiliale, dar si in imobile comerciale, cum sunt cladirile administrative.
Avantajul principal, pe langa imbunatatirile privind hidraulica si confortul, este acela ca necesarul de energie pentru incalzire este redus in mod considerabil cu cca. 20 %.

 

Componente Geniax

Inginerii de la Wilo si-au dat seama ca metoda corecta pentru realizarea unui randament energetic mai bun in tehnologia pompelor este optimizarea constructiei sistemului de incalzire insusi. Cu cativa ani in urma, acesta a fost punctul de plecare pentru ideea de pionierat a unui sistem descentralizat de pompare. De atunci, Wilo a lucrat la acest concept, cu un efort de cercetare ambitios, in stransa colaborare cu institutele stiintifice pentru a face ca acest sistem sa fie pregatit pentru piata.

De la pompa individuala, la sistemul inovativ de ansamblu.

Firma Wilo se bazeaza pe tehnologia motorului EC, cu economie de energie, pentru pompele miniatura, cunoscuta de la pompele de inalta eficienta. Noua dezvoltare a pompelor pentru spatiul de locuit a fost o provocare deosebita, deoarece acestea nu numai ca trebuiau sa fie de dimensiuni reduse si foarte fiabile, dar trebuiau sa fie si cat mai silentioase.
In faza initiala de instalare, se instaleaza numai adaptoarele pompelor; acestea sunt disponibile optional in versiunile inline, H-block inline sau H-block angle.
Pompele insele se monteaza doar in faza finala a instalarii. Nu este necesara dezaerisirea instalatiei de incalzire.
Cea de-a treia componenta este sistemul electronic al pompelor, instalat in apropierea pompelor si care comanda pompele printr-o legatura prin cablu.
Exista carcase de design pentru pompe si pentru sistemele electronice, pentru o integrare moderna in ambianta locuintei sau a biroului.
Exista interfete corespunzatoare pentru utilizatorii casnici, cu diferite functiuni pentru case unifamiliale, multifamiliale sau comerciale. Utilizatorul poate seta  +programa temperatura in mod individual pentru fiecare incapere; in plus, este prevazuta o interfata centrala de utilizator.

Serverul Geniax Wilo: inteligenta centrala din sistemul de incalzire

O alta componenta decisiva a sistemului descentralizat de pompare –pe langa pompele miniatura si sistemele lor electronice– este o unitate centrala de management cu o interfata spre sursa termica.
Rolul serverului „Geniax” este acela de a administra toate componentele din intregul sistem de incalzire, in coordonare cu cererea de caldura in fiecare incapere si cu specificatiile de la interfata de utilizator din incapere. Serverul trimite semnale de comanda catre sistemul electronic al pompei, care regleaza turatia pompei, debitul masic al pompei si puterea de incalzire, in mod variabil si in concordanta cu ceea ce este necesar. In afara de aceasta, serverul controleaza indicatiile interfetelor utilizator din camere, monitorizeaza toate componentele conectate, colecteaza datele pentru diagnostic si regleaza sursa termica prin intermediul interfetei 0-10 V. In plus, sistemul este deschis pentru integrarea in sistemele de automatizare ale cladirilor BMS.

Schema instalatie incalzire Geniax

In ceea ce priveste proiectarea hidraulica, „Geniax” nu difera de sistemele conventionale.
Proiectarea se poate face, de asemenea, in conformitate cu regulile de pozare stabilite si cu stadiul actual al tehnologiei.
Wilo furnizeaza un soft de punere la punct a sistemului pentru configurarea specifica, in functie de cladire, a sistemului „Geniax” de catre o firma de instalatii.
In rest, instalatia nu necesita alte cunostinte speciale. Adaptoarele pentru pompe se instaleaza exact la fel ca partea inferioara a ventilelor termostatate, de exemplu, in faza de instalare primara. Pompele pot fi instalate cu ajutorul unui adaptor de service, fara nici un fel de unelte, chiar daca sistemul de incalzire este umplut.
In cadrul punerii in functiune, sistemul descentralizat de pompe Wilo il ghideaza pe instalator pas cu pas. Programarea pe santier nu este necesara. In mod optional, firma isi ofera de asemenea sprijinul. Geniax nu este un mister, nu necesita mai mult decat know-how-ul existent pe care proiectantii si firmele de executie il au oricum.

„Geniax” ofera un potential de economisire a energiei pentru incalzire de circa 20%.
Costurile suplimentare pentru instalarea sistemului „Geniax” intr-o constructie noua cu incalzire prin pardoseala –in valoare de cca. 1.600 EURO pentru o casa unifamiliala cu spatiu locuibil de 150 mp– se amortizeaza in aproximativ 6 ani.
Perioada de amortizare pentru instalarea ulterioara a sistemului descentralizat de pompe este net mai scurta decat pentru orice alte masuri de economisire a energiei, cum ar fi inlocuirea sursei termice si sistemul solar sau izolarea fatadei. S-au calculat perioade de amortizare de 8 – 15 ani, in timp ce, daca sistemul de incalzire este renovat, costurile suplimentare pentru „Geniax”, comparate cu echipamentul conventional, se amortizeaza deja dupa aproximativ 5 ani. La aceasta se adauga cresterea confortului in incalzirea incaperilor.

Economie energie

Reduceri considerabile ale pierderilor de caldura in sistemul de incalzire.
Potentialul de economisire a energiei al noilor sisteme este bazat pe o reducere clara a pierderilor de caldura in generarea caldurii, in distributia si in transferul caldurii.
Unul dintre motive este o temperatura de intrare care este controlata in functie de cerere, ceea ce implica, de asemenea, reducerea temperaturilor medii ale sistemului si, odata cu aceasta, o utilizare considerabil imbunatatita a puterii calorice in comparatie cu solutia conventionala cu ventile de presiune diferentiala.
In consonanta cu comanda in functie de conditiile atmosferice, sistemul descentralizat de pompe considera, ca o temperatura de alimentare mai joasa este suficienta pentru a acoperi incarcarea termica deoarece exista intotdeauna si castiguri solare si sarcini.
Se realizeaza economii suplimentare cand caldura este distribuita in incapere – datorita unui control foarte precis, o utilizare optima a castigurilor termice printr-o reactie rapida a regulatorului, o intrerupere automata a incalzirii cand se deschide o fereastra pentru aerisire, posibilitati confortabile pentru a specifica perioade de incalzire, precum si o optimizare cu autoinstruire a inceputului si a sfarsitului incalzirii.

In plus, sistemul descentralizat de pompe utilizeaza o echilibrare hidraulica automata pentru a face posibile economii de energie chiar mai mari. Un sistem este ideal din punct de vedere hidraulic atunci cand fiecare suprafata de incalzire este alimentata exact cu cantitatea de apa necesara. Pierderile de energie provocate de deficitele hidraulice pot fi evitate in mod eficient.

Astfel s-au detectat potentiale de economisire a energiei intre 17 % (casa multifamiliala, cladire veche) si 24 % (cladire administrativa, cladire noua), in functie de tipul si de vechimea cladirii.
Diferentele au rezultat din caracteristicile termice diferite ale cladirilor si din utilizarea lor, precum si din posibilitatile specifice de reducere a temperaturii de alimentare. In medie, aproximativ 20 % din energia pentru incalzire pot fi economisite cu sistemul descentralizat de pompe.

Confortul termic mai ridicat.
In plus, o functie de incalzire rapida asigura un confort termic imbunatatit. Deoarece temperatura de alimentare a sursei termice poate fi influentata in mod direct, sistemul descentralizat de pompe atinge temperatura dorita a incaperii mai rapid decat sistemul obisnuit care este controlat prin conditiile atmosferice. Aceasta se realizeaza printr-o crestere de scurta durata a temperaturii de alimentare –daca este necesar, chiar dincolo de curba de incalzire. Este posibila si o incalzire rapida succesiva a camerelor.

Nu este necesara echilibrarea hidraulica manuala.
Echilibrarea hidraulica manuala este cheia pentru mai mult confort de incalzire si eficienta energetica. Deficitele hidraulice in instalatiile de incalzire inseamna, insa, in special in cladirile cu multe etaje, o distributie neuniforma a caldurii care joaca un rol in 70 % din litigiile dintre proprietar si chirias. In practica, se incearca adeseori sa se compenseze acest dezechilibru prin instalarea unor pompe supradimensionate sau prin cresterea temperaturii de alimentare. Ambele metode implica insa un consum de energie in exces.

In cazul sistemului descentralizat de pompe Wilo, echilibrarea hidraulica se face inca de la proiectarea instalatiei de incalzire. Ca si in sistemul conventional, un calcul al necesarului termic  determina debitul masic pentru suprafetele de incalzire si pierderile de presiune. Pe aceasta baza, se determina turatia corespunzatoare si suficienta, astfel incat sistemul functioneaza intotdeauna la o stare ideala din punct de vedere hidraulic. Aceste specificatii sunt apoi realizate in mod automat de catre sistem. Astfel, fiecare suprafata de incalzire este aprovizionata in mod precis si eficient din punct de vedere energetic cu cantitatea de apa necesar pentru un confort optim.

A fost comparat un sistem de incalzire standard cu o pompa de inalta eficienta comparat cu un sistem descentralizat de pompe, ambele pentru diferite tipuri de cladiri.
Rezultatul a fost acela ca, cu ajutorul sistemului descentralizat de pompe, este de asteptat o economie de energie termica de aproximativ 18 %. S-a confirmat cu ajutorul unei evaluari energetice conventionale, ca exista intr-adevar potentialul de economisire a energiei de aproximativ 20 %.

Detalii montaj Geniax Wilo

Startul intr-o era noua.
Wilo subliniaza importanta sistemului descentralizat de pompe „Geniax” pentru intregul sector de incalzire. Firma Wilo a dovedit inalta semnificatie a proiectului in ultimii ani investind mai mult de un sfert din totalul cheltuielilor sale pentru cercetare si dezvoltare in sistemul descentralizat de pompe.

Mai multe amanunte la www.geniax.de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version