Inserare puffer in instalatie cu termosemineu

mod functionare instalatii, aer in instalatie, pericol de inghet, montaj, diverse

Moderator: fuji

Avatar utilizator
Zaietz74
Mesaje: 2
Membru din: 21 Ian 2020 00:20

Inserare puffer in instalatie cu termosemineu

Mesaj necitit de Zaietz74 »

Buna ziua!
Am o instalatie de incalzire care se bazeaza pe un termosemineu, casa cu parter si mansarda, incalzire in pardoseala la ambele nivele. Instalatia, deocamdata, este functionala doar la parter pentru ca in casa nu se locuieste permanent. Pentru finalizarea instalatiei trebuie conectata si mansarda, pufferul de 800L si doua calorifere, cate unul pentru fiecare baie, precum si automatizarea pentru controlul pompelor. Back-up-ul va fi asigurat de o rezistenta electrica cu termostat imersata in puffer. Pentru ca partial instalatia este functionala, unele lucruri nu mai pot fi schimbate, adica: circuitul de apa intre termosemineu si utilizatori este pus in miscare de catre o unitate Esbe LTC 261 cu by-pass pentru controlul temperaturii pe retur cu termostat la 50 grade. Unitatea de pompare a semineului nu se afla langa semineu ci in camera centralei. Puffer-ul este deja in camera centralei deci capacitatea lui nu poate fi schimbata.
Marea mea nelamurire se refera la modul de inserare a puffer-ului in instalatie. O varianta ar fi cea din schema atasata, scuzati simplitatea dar nu am acum timp de scheme mai elaborate. Adica separarea dintre pompa termosemineului si o pompa care sa trimita apa catre puffer, cele doua distribuitoare ale incalzirii in pardoseala si cele doua calorifere din bai prin intermediul unei butelii de egalizare. In aceasta varianta apa calda de pe tur se va imparti intre distribuitoare si puffer in functie de cerinta distribuitoarelor, daca ele nu cer ea va fi dusa catre puffer. In momentul in care termosemineul nu mai are foc si pompa lui se opreste, urmata de oprirea pompei catre puffer, apa din puffer va fi "plimbata" doar de catre cele doua pompe ale distribuitoarelor. Iar caloriferele se opresc si ele.
A doua varianta ar fi legarea tur-ului termosemineului direct in partea superioara a puffer-ului si tot acolo legate si cele doua distribuitoare (etaj si parter), puffer-ul devenind astfel o imensa butelie de egalizare intre pompa termosemineului si pompele celor doua distribuitoare. In acest caz apa calda de pe turul termosemineului intra in marea masa de apa a pufferului si este de acolo preluata de catre distribuitoare.
Prima varianta, dupa parerea mea, imi poate asigura caldura in incalzirea in pardoseala imediat ce termosemineul ajunge la temperatura de lucru si doar surplusul, in momentul in care incalzirea in pardoseala nu mai are cerinta dar termosemineul inca "arde" se va duce catre puffer. A doua varianta ma scapa de costurile, deloc de neglijat, ale unei butelii de egalizare si in consecinta furnizeala o instalatie mai simpla dar nu stiu in ce masura se poate mentine o stratificare in puffer astfel incat, chiar daca si turul de la termosemineu si turul pentru alimentarea distribuitoarelor sunt in partea superioara a puffer-ului, sa nu fiu nevoit sa astept incalzirea puffer-ului pentru a avea si caldura in pardoseala.
Intentionat nu am introdus in schema alte vane cu trei cai termostatate sau controlate electronic, cu exceptia celor existente deja in grupurile de distributie a circuitelor de pardoseala pentru a fi cat mai simpla schema instalatiei, dar daca aveti idee ca e necesar undeva, sunt deschis la orice sugestii.
In speranta ca ati inteles ceva din toata povestea de mai sus, astept niste pareri si sfaturi. Multumesc foarte mult!
[img][img]
Fişiere ataşate
Schema instalatie
Schema instalatie
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Inserare puffer in instalatie cu termosemineu

Mesaj necitit de fuji »

pai da, Pufferul chiar reprezinta o imensa Butelie de egalizare -deci nu mai ai nevoie de o alta butelie.
Si oricum.. de ce ai pune o butelie de egalizare la un termosemineu ? (in cazul in care n-ai fi avut un Puffer).
Ai uitat sa precizezi daca semineul functioneaza cu Lemne sau cu Peleti. Daca e pe peleti, nu stiu daca era nevoie de un Puffer..

Acumulare.. inertie termica.. are destula si instalatia de incalzire in pardoseala. O sa dureze 1000 de ani pana intra in regim de temperatura de functionare incalzirea in pardoseala. Sper ca ai grup de pompare-amestec la Incalzirea in pardoseala.

Poate se va justifica aceasta instalatie complicata, aceasta uzina, pe viitor, daca se va adauga un alt generator de caldura, un cazan electric sau o centrala termica pe gaz..
Avatar utilizator
Zaietz74
Mesaje: 2
Membru din: 21 Ian 2020 00:20

Re: Inserare puffer in instalatie cu termosemineu

Mesaj necitit de Zaietz74 »

M-am gandit la butelie de egalizare pentru ca pompa termosemineului si pompele distribuitoarelor de pardoseala si eventual inca o pompa pentru puffer si calorifere baie sa nu se "calce pe picioare" :D
Da, termosemineul este pe lemne. Gaze nu se vad la orizont prea curand... Initial in schema asta era "programata" si o centrala electrica dar intre timp mi se pare mai buna varianta cu rezistenta imersata in puffer.
Fiecare etaj are grup de amestec-pompare propriu.
Deci, in varianta in care intru de la termosemineu direct in puffer si de aici mai departe in incalzire am vreo sansa ca apa calda sa "stea" in partea superioara a pufer-ului astfel incat sa ajunga si in incalzirea in pardoseala? :crazy:
Multumesc oricum pentru raspuns, e clar ca era cheltuiala aiurea butelia de egalizare! :thumbup:
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Inserare puffer in instalatie cu termosemineu

Mesaj necitit de fuji »

Zaietz74 scrie: 21 Ian 2020 19:36Deci, in varianta in care intru de la termosemineu direct in puffer si de aici mai departe in incalzire am vreo sansa ca apa calda sa "stea" in partea superioara a pufer-ului astfel incat sa ajunga si in incalzirea in pardoseala?
da, la Incalzirea cu lemne Pufferul / Acumulatorul de agent termic are sens -poate aduce autonomie de functionare.

Nu stiu cum va fi cu stratificarea in puffer.. depinde si de puffer, la fel si de izolatia lui termica..
Insa Incalzirea in pardoseala oricum e un sistem cu inertie mare -chiar si cand ai agent termic disponibl, in camere tot nu se va simti imediat. La fel, si cand e sa se raceasca nu se va intampla asta imediat. Incalzirea in pardoseala isi va intra in regim si pe urma diferentele de temperatura interioara nu vor mai fi asa mari (cu conditia sa asiguri agent termic relativ constant).
Avatar utilizator
elixir
Senior
Mesaje: 96
Membru din: 09 Ian 2011 21:58
Localitate: prahova, la tara :)

Re: Inserare puffer in instalatie cu termosemineu

Mesaj necitit de elixir »

nu am mai intrat de ceva vreme pe aici.. daca nu ai implementat instalatia, sa ai in vedere ca apa din puffer va trebui racita ptr pardoseala!
ai mai multe variante!
deasemenea, ai grija ca avand multe circuite, ai nevoie de debit mare, pana la distribuitoare!
iar legaturile la puffer se fac altfel!
de sus in jos ar fi asa:
-tur incalzire(casa)
-tur cazan
-retur casa
-retur cazan
Butelia de egalizare nu e necesara, ai putea insa sa folosesti una de volum mare ca distribuitor..
Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori