termostat la vitodens 050

automatizari pt. aplicatii termice, hidraulice si de climatizare, termostate, cronotermostate wireless sau cu fir

Moderator: fuji

Scrie răspuns
Avatar utilizator
danc
Junior
Mesaje: 5
Membru din: 09 Oct 2015 07:39

termostat la vitodens 050

Mesaj necitit de danc »

Buna ziua,
Sunt proaspat posesor de vitodens 50 si caut solutii de automatizare pentru centrala. M-am gandit deocamdata la cronoterm honeywell cmt 937 opentherm si la un senzor ext. de temperatura. Intrebarea este daca pot functiona in pararel si daca termostatul este compatibil cu centrala ? Multumesc
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: termostat la vitodens 050

Mesaj necitit de fuji »

Fiind o automatizare opentherm cea de la Viessmann Vitodens 050-W trebuie sa accepte orice termostat opentherm -iar CMT 737 este evident o alegere excelenta.
Deasemeni, presupun ca te-ai uitat deja in Instructiunile aparatului si ai vazut ca are loc de legat in regleta pentru Senzor exterior- deci trebuie sa mearga si cu senzor exterior. Trebuie sa functioneze si doar cu senzor exterior, sau doar cu termostat de camera.
Avatar utilizator
danc
Junior
Mesaje: 5
Membru din: 09 Oct 2015 07:39

Re: termostat la vitodens 050

Mesaj necitit de danc »

E vorba de 937 si din cate am vazut in fisa tehnica a termostatului, pe care am procurat-o foarte greu, senzorul ext. poate fi conectat direct la termostat.Atunci, intrebarea e daca e de dorit sa conectez senzorul direct la centrala sau la termostat? Pot lega in acelasi timp la centrala si senzorul ext. si termostatul? Ce senzor extern compatibil pot folosi,pentru ca cel de la wiessman e extrem de scump? va multumesc.
Avatar utilizator
doinastela
Specialist
Mesaje: 417
Membru din: 13 Iun 2009 01:42
Contact:

termostat opentherm / senzor exterior

Mesaj necitit de doinastela »

danc scrie:..e de dorit sa conectez senzorul direct la centrala sau la termostat? Pot lega in acelasi timp la centrala si senzorul ext. si termostatul? Ce senzor extern compatibil pot folosi..?
are dreptate danc, cronotermostatul opentherm de la Honeywell e CMT 937, nu 737 ( :D ).
Ai idei bune (tehnic vorbind) :thumbup: . da, poti folosi si senzor exterior la CMT 937, insa sincer nu stiu cum ar functiona, bine, rau. Mi-e teama ca nu sunt multi cei care au aplicat schema asta.
In orice caz, daca legi senzorul Viessmann la Vitodens, atunci centrala termica va functiona dupa logica Viessmann -ceea ce nu e rau. E adevarat, Vitodens 050 si Vitodens 100 au niste automatizari simplificate, nu au Vitotronic, si nu prea se compara setarile si modurile posibile de functionare..

Daca legi senzor extern la cronotermostatul Honeywell, centrala va fi comandata dupa o (fuzzy)logica Honeywell. Greu de spus cum e mai bine, e pe incercate..

Insa tu de ce vrei s apui termostat opentherm ? Presupun ca stii avantajele: posibilitatea ca termostatul sa comande modularea flacarii arzatorului centralei (deci nu comanda simpla on-off) si tele-portarea unor functii ale centralei catre termostat (devine un fel de telecomanda, nu doar un simplu termostat).

Ok, toate bune si frumoase.. dar pretul.. Peste 600 Lei costa numai CMT 937 ! Un senzor Viessmann e 3-400 Lei.. nu mai tin minte. Bagi 1.000 Lei ca sa ..ce ? Ca sa faci economie de gaz ? Cat ar aduce economie un mod de functionare opentherm fata de modul on-off ? De fapt.. aduce sigur o economie ? :crazy:

Si apoi, daca tot esti dispus sa investesti astfel de sume.. la banii astia gasesti :idea: termostate nu atat fara fir, cat cu comanda prin Internet !

Eu nu sunt impotriva oricareia dintre variantele de mai sus, dar ajuta-ne te rog sa-ti intelegem rationamentul. Mai exact, ce urmaresti de fapt sa obtii.

P.S. Uite si alte variante opentherm -cele oferite de Bosch (TRZ200) si Buderus CR12004:
http://www.termostate.eu/Cronotermostate&filter=18
Culmea e ca ambele variante sunt facute tot de ..Honeywell. Sunt mai simple fata de CMT937, si sincer destul de greoi de utilizat. Dar sunt la juma' de pret.
Avatar utilizator
danc
Junior
Mesaje: 5
Membru din: 09 Oct 2015 07:39

Re: termostat la vitodens 050

Mesaj necitit de danc »

Ai dreptate.Insa daca am o centrala cu protocol open therm caut sa scot maximum de eficienta, nu ? Modelul Bpjd, pe langa arzator are si pompa modulanta.In ceea ce priveste automatizarea, dupa cum arata si titlul topicului, caut o solutie; solutiile gasite de mine, pe langa 937 ar mai fi Hny CT 87 M (termostat modulant simplu), sau intr-adevar Bosch trz 200 parca sau echivalentul Buderus. Senzori externi cred ca sunt compatibili cei gen NTC 10 k standard, dar nu stiu cum vor functiona cu un termostat din cele enumerate. Probabil ca vor zapaci centrala, care nu va sti daca o sa functioneze dupa curba de temperatura sau dupa comenzile primite de la termostat. In ceea ce priveste conectarea la internet, gen Momit, mi se pare forma fara fond.
Care este scopul demersului? Cautam sa ne apropiem de vitotronic, insa cu bani mai putini. E posibil oare?
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

senzor exterior la vitodens 050

Mesaj necitit de fuji »

danc scrie:Senzori externi cred ca sunt compatibili cei gen NTC 10 k standard, dar nu stiu cum vor functiona cu un termostat din cele enumerate. Probabil ca vor zapaci centrala, care nu va sti daca o sa functioneze dupa curba de temperatura sau dupa comenzile primite de la termostat.
senzorul exterior Viessmann e NTC 5K -uite aici
Imagine

Centrala ar trebui sa functioneze si cu senzor exterior si cu termostat de camera simultan. Pur si simplu functionarea centralei e conditionata, pe langa curba senzorului exterior, de un parametru suplimentar: temperatura interioara.
conectarea la internet, gen Momit, mi se pare forma fara fond.
momit sau nest sunt self-learning, termostate inteligente. Exista si salus iT500. Avantajul e comanda de la distanta. Uneori e utila, chiar necesara.
Cautam sa ne apropiem de vitotronic, insa cu bani mai putini. E posibil oare?
nu e posibil, nici financiar, si nici tehnic (Vitotronic 200 e foarte complex, la fel si telecomenzile Vitotrol 200 / 300 RF).

Ce pot eu sa fac pentru tine: sa incerc sa-ti obtin un best price la senzorul extern Viessmann sau / si la CMT937 cu sau fara senzorul Honeywell.

Scrie-mi pe privat daca te intereseaza ceva. :wave:
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: senzor exterior la vitodens 050

Mesaj necitit de fuji »

fuji scrie:senzorul exterior Viessmann e NTC 5K -uite aici
pana la urma nu e ala senzorul bun (ala e senzorul doar pentru Vitodens 100), ci altul: unul de 4x mai ieftin.
http://www.ivp.ro/senzor-exterior-ZK01505-viessmann
Avatar utilizator
danc
Junior
Mesaje: 5
Membru din: 09 Oct 2015 07:39

Re: termostat la vitodens 050

Mesaj necitit de danc »

Multumesc pentru raspuns.Mi-am procurat deja unul si functioneaza foarte bine.Am setat centrala la indicele 20, prestabilit din fabrica, si am temperatura optima in casa,asta dupa ce m-am familiarizat cu termostatul pe care l-am scos momentan din uz. Mi se pare totusi ca functioneaza cam mult pompa, in rest totul pare ok.Cred ca va trebui sa-mi procur si un amortizor pentru loviturile de berbec, pentru ca am legata la alimentare si o masina de spalat vase a carei electrovalva se pare ca provoaca socuri de presiune. Astept in continuare sugestii pe acesta tema. Cu stima, danc.
Avatar utilizator
doinastela
Specialist
Mesaje: 417
Membru din: 13 Iun 2009 01:42
Contact:

senzor exterior si termostat la vitodens 050

Mesaj necitit de doinastela »

Da, vasul de preluare a socurilor hidraulice e f. util -putina lume stie ca exista, si tot putina lume e constienta ca are lovituri de berbec in instalatie !

Intrebare: de ce nu ai lasat legat si termostatul, sa functioneze impreuna cu senzorul exterior ?
Curbele pentru senzorul exterior si reglajul acestora la Vitodens 100 si la Vitodens 050 (..probabil) nu-ti lasa prea multe posibilitati de alegere -nu e ca la Vitotronic. Insa trebuie sa mearga, sa functioneze corect -mai la iarna cred ca te lamuresti daca ai reglat-o bine sau trebuie sa refaci.

Intrebare 2: dat fiind ca tehnicianul de service nu are timp sa stea prea mult la o instalatie / centrala termica.. si nu poate urmari in timp efectele reglajelor facute de el: ce parere ai, este simplu de utilizat un tandem d-asta senzor exterior + termostat opentherm ? Ma refer din punctul de vedere al unui utilizator obisnuit (sa zicem doctor sau avocat :) sau orice alta profesie mai putin tehnica).. Se va descurca, sau va solicita service-ul din 2 in 2 zile ?
Avatar utilizator
danc
Junior
Mesaje: 5
Membru din: 09 Oct 2015 07:39

Re: termostat la vitodens 050

Mesaj necitit de danc »

1.Am legat intai termostatul, sa ma familiarizez cu el (am optat pentru bosch trz 200) si apoi senzorul extern, ca sa observ ce curba de temperatura se potriveste locuintei mele. Curba de temperatura poate diferi de la un imobil la altul, in functie de inertia termica proprie fiecaruia, dar are valori standard in functie de indicele ales.Am ramas placut surprins de modul simplu si eficient de functionare dupa curba de temperatura.Cu privire la tandem-termostat/senzor ext., ramane de vazut cum vor functiona impreuna. Dupa ce le-am testat pe fiecare in parte, o sa testez si functionarea lor impreuna.Spre deosebire de Honeywell insa, Bosch-ul nu stie sa compenseze curba de temperatura.Ramane de vazut.
2.In ceea ce priveste utilizatorul, depinde de disponibilitatea lui de a intelege cum functioneaza respectiva automatizare, de a-i urmari parametrii si de a o adapta cerintelor proprii.Poate la fel de bine sa opteze pentru o solutie dedicata, gen vitotronic; e alegerea lui, dar nu e cazul pentru vitodens 050.
Avatar utilizator
petro_ionut
Junior
Mesaje: 5
Membru din: 29 Oct 2015 11:24

Re: Recomandari alegere Centrala termica

Mesaj necitit de petro_ionut »

Mi-am montat o centrala Viessman Vitodens 050W BPJD cu termonstat Q7-RF iar azi, dupa a doua zi de functionare, centrala nu a mai pornit, in sensul ca, caldura sau apa nu aveam, eroare pe display nu, doar termperatura era afisata, comanda de la termostat primea, a trebuit sa o opresc/repornesc din buton, si a pornit arzatorul! Intrebarea mea este daca termostatul nu e compatibil si este nevoie de unul opentherm si nu unul on/off ?!
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Vitodens 050, functionare cu termostat

Mesaj necitit de fuji »

petro_ionut scrie:..daca termostatul nu e compatibil si este nevoie de unul opentherm si nu unul on/off?!
da, e una din posibilitati.
Intai ar trebui sa testezi centrala fara niciun termostat, deci sa fie dezlegat cel prezent.
Apoi ar trebui incercat cu unul opentherm.
Avatar utilizator
petro_ionut
Junior
Mesaje: 5
Membru din: 29 Oct 2015 11:24

termostat la vitodens 050

Mesaj necitit de petro_ionut »

petro_ionut scrie:Mi-am montat o centrala Viessman Vitodens 050W BPJD cu termonstat Q7-RF iar azi, dupa a doua zi de functionare, centrala nu a mai pornit..
Am elucidat misterul:
Stimati colaboratori,

Va aducem la cunostinta ca softurile unor placi electronice de la microcentralele Viessmann Vitodens 050 nu permit montarea termostatelor universale on/off, ci doar modele care comunica prin protocol opentherm. Microcentralele care au acest soft si au instalate termostate on/off, se blocheaza atunci cand termostatul solicita pornirea fara sa afiseze avarie/eroare si se poate debloca doar prin resetare, insa la solicitarea termostatului se blocheaza din nou. Varianta de moment propusa de Viessmann Romania este scoaterea termostatului pana la gasirea unei solutii.

Cum primim solutia finala de la Viessmann Romania, va vom aduce la cunostinta.

Multumim pentru intelegere.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

termostat la vitodens 050-W BPJD

Mesaj necitit de fuji »

petro_ionut scrie:..Va aducem la cunostinta ca softurile unor placi electronice de la microcentralele ...
pey nu ti-am zis de la inceput ca asta e una din posibilitati ?
Probabil ai mai multa incredere in romstal (ca de la ei e comunicatul ala) -probabil ti-ai luat centrala de la romstal. :D
Avatar utilizator
petro_ionut
Junior
Mesaje: 5
Membru din: 29 Oct 2015 11:24

Re: termostat la vitodens 050-W BPJD

Mesaj necitit de petro_ionut »

Pai da, mi-ai zis, da Romstal, am luat-o la un pret bun, oricum modelul asta il doream, am sa aelez la ei sa vad ce au de zis in aceasta privinta!
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

termostat opentherm pentru vitodens 050-W BPJD

Mesaj necitit de fuji »

petro_ionut scrie:Pai da, mi-ai zis, da Romstal, am luat-o la un pret bun, oricum modelul asta il doream, am sa aelez la ei sa vad ce au de zis in aceasta privinta!
incearca un termostat opentherm din urmatoarea selectie: http://www.termostate.eu/index.php?rout ... =opentherm

Cele un pic mai ieftine, Danfoss, deabia au sosit.

Am montat Bosch TRZ200 si Honeywell la Vitodens 100 si la Vitodens 050 (la asta a incercat chiar un forumist de-aici) si au mers f. bine.

De ce opentherm si nu on/off ? Citeste aici: http://www.termostat.ro/index.php/termostate-opentherm/

O ultima precizare: exista si termostate opentherm fara fir (wireless). :thumbup: Tot in magazinul online de mai sus vor apare in curand -insa mai mult ca sigur vor fi cam scumpe (nu stiu daca 1000 sau 1200 Lei /!). Sa vedem cine o sa le mai ceara atunci. ;)
Avatar utilizator
petro_ionut
Junior
Mesaje: 5
Membru din: 29 Oct 2015 11:24

Re: termostat opentherm pentru vitodens 050-W BPJD

Mesaj necitit de petro_ionut »

fuji scrie:incearca un termostat opentherm ..
Unde se leaga la 050-W cel opentherm ?!
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: termostat opentherm pentru vitodens 050-W BPJD

Mesaj necitit de fuji »

petro_ionut scrie:Unde se leaga la 050-W cel opentherm ?!
schema electrica de legare la Vitodens 050-W BPJD este asta:
racordare termostat opentherm la Vitodens 050
racordare termostat opentherm la Vitodens 050


Asa apare in Instructiunile germane -sper ca asa este si la centrala ta.
Se leaga la 1-2, dupa indepartarea strapului (OT =opentherm).
La 3-4 se racordeaza senzorul exterior.
vitodens-050-opentherm.jpg
legare-termostat-vitodens-050.jpg
Avatar utilizator
petro_ionut
Junior
Mesaje: 5
Membru din: 29 Oct 2015 11:24

Re: termostat opentherm pentru vitodens 050-W BPJD

Mesaj necitit de petro_ionut »

Am inteles, trebuie sa il leg in locul celui de il am acum Q7 RF, Bosch TRZ200 ar fi varianta aleasa, acum ce parerea aveti?

Evacuarea condensului am facut-o cu o teava PVC de 32 si lunga de 60cm prin balcon catre exterior, e ok sau ma pot astepta sa inghete?
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

termostat Bosch TRZ200 pentru vitodens 050-W BPJD

Mesaj necitit de fuji »

petro_ionut scrie:Am inteles, trebuie sa il leg in locul celui de il am acum Q7 RF, Bosch TRZ200 ar fi varianta aleasa, acum ce parerea aveti ?
Colegul forumist danc a legat un TRZ200 la Vitodens 050-W, intreaba-l pe el.

(am mutat mesajele astea cu termostate din sectiunea forumului despre Centrale termice)
Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori