Pagina 1 din 2

Pompe submersibile

Scris: 19 Iun 2009 12:15
de tudor
salutare!
Am un put care are adancimea de 15 metri, iar apa se gaseste pe la 8-9 metri de suprafata.
Am vrut sa cumpar un hidrofor din Brico de vreo 15 milioane, dar mi s-a spus ca adancimea este prea mare :o si ca hidrofoarele nu trag de la adancimea aceasta(cel putin cele care le aveau ei...)
Ce imi puteti recomanda :?:

Pompe submersibile sau Hidrofoare

Scris: 19 Iun 2009 16:04
de jumpy
Pompele si/sau hidrofoarele ca de altfel majoritatea echipamentelor nu se aleg dupa ureche si nici dupa cum are vecinul, ci se calculeaza in functie de necesarul de apa. Doua case identice pot avea necesar de apa diferit in functie de numarul de locatari.
Orice pompa se alege in functie de un debit necesar si inaltimea de pompare.
Daca apa e trasa dintr-un put sau fantana mai adanca trebuie gasita solutia adecvata. Daca luciul apei se afla la o adancime mai mare de sapte-opt metri (in mod uzual )apare o problema deoarece in functie de anotimp nivelul poate scadea si mai mult si o pompa de suprafata nu mai poate scoate apa ba se poate chiar defecta - forta de suctiune necesara este foarte mare si poate aparea fenomenul de cavitatie-bule de aer in corpul pompei- care conduce la distrugerea pompei prin erodarea paletelor turbinei.
In aceste situatii se recomanda folosirea pompelor submersibile, insa nici problemele legate de utilizarea corecta a acestora nu sunt putine si nici nu le cunoaste toata lumea.
Mai exista o solutie de compromis, dar care va fi din ce in ce mai putin utilizata deoarece are randamente foarte scazute, cu pompa echipata cu ejector. Acesta pompa arata ca una normala de suprafata, insa este echipata cu doua conducte care se conecteaza la o piesa instalata in put si care contine un ejector. Prin recircularea unei parti din apa pe langa ejector se reuseste trimiterea apei spre suprafata evitandu-se fenomenul de cavitatie si defectarea pompei. Randamentul este f. scazut si conduce la consumuri energetice mari-nejustificate.
Oricare din variantele de pompe alese trebuie acordata o atentie sporita la protectia pentru lipsa apa. Orice echipament de pompare de degradeaza la functionarea in gol. Chiar daca motoarele au protectie termica, pana la actionarea acesteia pompa poate functiona in gol si defecta.
O alta problema care trebuie avuta in vedere este protectia la inghet a pompei si a instalatiei in anotimpul friguros.

Majoritatea celor care apeleaza la furnizori hobby vor esua prin schimbarea pompei in fiecare an cu costuri enorme atat pe echipamente cat si pe manopera, servicii si mai ales cu nesiguranta in exploatare.

Re: Pompe submersibile..

Scris: 19 Iun 2009 21:01
de fuji
tudor scrie:..Am un put care are adancimea de 15 metri,..
Ce zici de sistemul asta cu pompa submersibila de 4" TWU4 ? :roll:

criterii alegere Pompa submersibila

Scris: 23 Iun 2009 18:17
de Mercer
Pentru a veni in sprijinul d-voastra, incerc sa enumar cateva dintre cele mai importante informatii care trebuie transmise pentru alegerea cat mai corecta a unei pompe :
:arrow: domeniul de utilizare
Ex. Pompe submersibile, sisteme pt casa si gradina, pompe de recirculare pt instalatii termice, statii de pompare, pompe pt ape uzate etc
:arrow: caracteristici
-debit : daca nu se stie exact debitul dorit se specifica pt ce se foloseste pompa si numarul de consumatori.
-inaltime de pompare : se calculeaza tinand cont de :
* inaltimea geodezica (luciul apei)
* inaltimea maxima la care trebuie "urcata" apa
* pierderile de presiune de pe traseu
* instalatii ce solicita presiune (statii de dedurizare, filtre etc)
* un surplus de presiune pt a se crea "presiune la baterie"
:arrow: alimentare curent
-mono sau trifazat
:arrow: dimensiunile putului
-diametrul interior al putului (f.important la pompele submersibile!!!)
-adancimea putului
Daca alimentarea cu apa se face de la retea se precizeaza acest lucru.

Marii producatori si-au dezvoltat soft-uri speciale de alegere a pompelor care vin in sprijinul distribuitorilor si al clientilor finali.
Aceste programe se pot descarca , de obicei gratuit, de pe site-ul firmei respective.
Pentru exemplificare, postez link-ul catre programul de selectie online al pompelor germane Wilo : WILO SELECT

pompe sumersibile

Scris: 05 Mai 2010 08:40
de silaghi76
cum se monteaza o pompa sumersibla 4skm 100 cu vas de expansiune si presostat de ce am nevoie si cum se face instalatia imi poate da cneva o scema . apa o folosesc pt. uz casnic

montaj pompe sumersibile

Scris: 05 Mai 2010 14:26
de Mercer
Atasez o schema clasica de montaj recomandata de producator:
montaj pompa skm
montaj pompa skm
Pe scurt, pompa se monteaza cu un vas de expansiune apa rece de volum cat mai mare (100-150 litri) pentru evitarea socurilor de presiune si diminuarea frecventei de pornire .Controlul va fi realizat de un presostat intr-un interval cat mai larg de presiune min/max.
Ar fi util si un sistem de protectie la lipsa apa , fie prin senzori de imersie, fie prin plutitor (in cazul unei fantani cu diametru peste 50cm).
La fel, in functie de diametrul putului si de constructia pompei s-ar putea sa fie necesara montarea unei manta de racire pentru a asigura viteza minima de curgere necesara pentru racirea motorului .

Firma noastra comercializeaza vasele germane Reflex (protectie anticoroziva, membrana interschimbabila cu durata mare de viata); va dau un link catre site-ul nostru pentru a va face o idee : Vase apa rece

piese necesare la montaj..

Scris: 06 Mai 2010 08:24
de silaghi76
mai multe detali imi puteti da. de ce piese am nevoie si cum vin montate si daca pot sa pun un rubinet sau mai multe pt. curte inainte de vasul de expansiune care are 18 l. pompa are un intrerupator cu condensatorii il anulez si montez presostatul care unde il pun inainte de vasul de expansiune sau dupa si la ce presiune ar trebui sa fie minim maxim

piese montaj.. presostat..

Scris: 06 Mai 2010 11:16
de Mercer
Puteti sa puneti cati robineti doriti inainte sau dupa vas, preferabil dupa. Vasul este destul de mic, pompa va porni foarte des... :(
Am ceva indoieli si ca acest vas este de apa rece/hidrofor (10 bar); daca aveti vas de incalzire de 6 bar acesta se va sparge, daca nu imediat, in scurt timp sigur .
:!: Nu anulati panoul de comanda, ci inseriati presostatul cu acest panou !
Presostatul se regleaza in functiune, astfel incat pompa sa porneasca dupa ce se scurge un volum cat mai mare de apa din instalatie, dar totusi sa opreasca pompa la scurt timp dupa inchiderea robinetului.

vasul de presiune

Scris: 06 Mai 2010 13:32
de silaghi76
vasul este de 10 bar panoul de comanda inainte de vas sau dupa si cu butonul pornit oprit ce fac il anulez

pompe sumersibile de put

Scris: 06 Mai 2010 14:11
de Mercer
In acest caz sfatul meu este sa apelati la serviciile unui specialist, va pot da pe privat contactul unui instalator care se ocupa in special de pompe/hidrofoare si statii de dedurizare.

Pompe submersibile AL-KO TBP

Scris: 21 Dec 2010 02:05
de fuji
Interesant pretul dar si calitatea pompelor submersibile de la AL-KO:
Imagine
au 2 modele de pompe submersibile (e doar o gama casnica numita TBP), insa acopera probabil 90% din cererea de astfel de pompe in domeniul rezidential romanesc. :thumbup:
Imagine

program excel alegere pompa submersibila

Scris: 19 Feb 2011 13:36
de dolo
Am reusit cu rar-ul, cu zip-ul era prea mare.
Sper ca o sa va foloseasca -e un Program Excel de alegere Pompa submersibila

observatii la program excel alegere pompa submersibila

Scris: 19 Feb 2011 20:34
de fuji
2 observatii scrise in fuga..:
1) debit 1-2 mc/h familie 4 persoane si 2-3 mc/h familie 4 persoane si gradina..
-cam mare dupa parerea mea. Eu consider cam 1 m3/h pt. 1 casa, si 1,5 m3/h daca se face si gradinarit
2) f. complex calculul tabelar.. chiar prea complex. Eu l-as simplifica.

Re: Pompe submersibile

Scris: 20 Feb 2011 10:08
de dolo
Salut fuji,
nu am nici o treaba, ca job, cu instalatiile sanitare, fantani, ect. sunt doar utilizator al lor.
Deci nu pot sa ma pronunt, debitul pus de mine e ce am gasit pe internet ca folosesc altii, poate ai dreptate in privinta lui.
Daca ai timp, modifica fisierul asa cum vrei tu si pune-l sa-l vad si eu. Sunt interesat, de amorul artei, nu de altceva.
O zi buna,

montaj Pompe submersibile

Scris: 07 Sep 2011 14:51
de doinastela
cateva indicatii de montaj (in format grafic) pentru Pompele submersibile:
Montaj pompa submersibila
Montaj pompa submersibila

Re: Pompe submersibile

Scris: 12 Ian 2012 22:38
de sp0nsoru
Vreau sa ma ajutati in alegerea unei pompe submersibile/hidrofor pentru o casa:
1. Casa S+P+M cu 6 persoane
2. Panza freatica este pe la 10 m iar apa trebuie dusa pana la mansarda.
Vreau sa stiu ce e mai bun pentru mine pompa sau hidrofor....din cate am cautat pana acuma pe net ma axez pe ceva de peste 1 Kw si rezervor de 80litri...mai departe astept parerile specialistilor asupra caror modele sa ma axez (daca aveti anumite modele recomandate si nu poate fi publicat aici va rog sa imi trimiteti un mesaj privat).
Rog sa imi spuneti exact de cati m3/h sa fie....adancimea maxima de aspiratie ....inaltimea maxima de pompare ca sa stiu ce caut.

Pompe submersibile sau pompa de suprafata

Scris: 13 Ian 2012 01:04
de fuji
o pompa de suprafata trage de la maxim 9 m.
-Numai pompele de suprafata cu Ejector pot trage apa de la adancimi mai mari (30 m sau mai mult). Insa prin acest sistem vei avea un consum electric destul de mare.
De aceea, daca nu te incadezi la pompa din prima fraza, poate mai bine ar fi sa pui o submersibila.

Eu as cauta o pompa de 1,7-2 m3/h, care la debitul acesta sa asigure vreo 38 mH2O (daca vei face si gradinarit, sau ai alti consumatori, atunci orienteaza-te catre valoarea mare a debitului).

Ar merge si un hidrofor cu pompa clasica de suprafata (deci fara ejector) daca poti sa-l montezi intr-un camin ingropat, care sa mai taie din diferenta de nivel si sa te incadrezi in cei 8-9 m.

Re: Pompe submersibile

Scris: 13 Ian 2012 18:45
de sp0nsoru
Oricum instalarea hidroforului am sa o fac din subsolul casei care e la 1,5-2 m mai jos decat nivelul solului asa ca ....ma gandeam care din cele 2 produse e mai ok si de ce:
1. Pompa submersibila TBP 4800/8 AL-KO
2. Hidrofor HWF 1400 inox AL-KO
Daca imi puteti recomanda si altceva este si mai ok dar trebuie luat in considerare ca nu fac gradinarit deloc.

pompa submersibila sau hidrofor de suprafata

Scris: 16 Ian 2012 14:42
de fuji
Pompa de suprafata e zgomotoasa si consuma electric mai mult -cam astea ar fi principalele dezavantaje ( ..si nu trage de la mai mult de 9 m, deci considera ca vei pune sosrbul pe la 8 m). Trebuie sa te asiguri ca intre nivelul unde montezi pompa si nivelul dinamic al apei sunt max. 9 m.
-HWF 1400 inox e poate putin mai mare decat iti trebuie tie, ar merge si una mai mica.. Uite diagrama pompei, ca nu cred ca ai gasit-o:
curba functionare Hidrofor
curba functionare Hidrofor
Aceeasi observatie si la pompa submersibila TBP 4800 -ar merge si modelul mai mic, 3300 -uite diagrama corespunzatoare:
curba functionare Pompa submersibila
curba functionare Pompa submersibila

Pompa submersibila irigare gradina

Scris: 25 Iun 2014 11:05
de mihaela d
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi.

Doresc sa achizitionez o pompa submersibila pentru irigarea unei gradini cu o suprafata de aproximativ 400 mp .

Fantana are o adancime de 8 m (distanta pana la luciul apei este de 2 m) iar distanta de la fantana la gradina este de aproximativ 100 m. Nu este in linie dreapta , gradina fiind in urcare, la o diferenta de nivel de 3 m. Va rog sa-mi sugerati si cateva modele de pompe sau sa-mi dati cateva caracteristici.

Multumesc anticipat.