bogdanopolis scrie:La Bosch Condens WT500 observ un debit de 115l/10min, asta vine un debit de 11,5l/min.
Face fata acest debit la doi consumatori vana + dus simultan?
atentie la debite si la comparatii, ca cea mai importanta e temperatura...
Pot fi 11 litri la 35 grade, la 40 sau 45 grade (sau chiar 60).
Ca sa poti compara niste aparate, trebuie sa vezi care e
puterea termica declarata pe Apa calda (si pe Incalzire).
La Condens 5000 WT avem:
pag. 50
http://www.centrala-termica.ro/Instruct ... talare.pdf
Putere termică nominală max. apă caldă (PnW) =29,7 kW (deci mai mare fata de cei 24 kW pe Incalzire).
Aceasta putere este tot ce conteaza, de la ea se calculeaza orice debit. O alta centrala cu aceeasi putere va face la fel de multa apa calda.
Bine, la centralele cu boiler, pe langa puterea max. ACM, mai conteaza si marimea boilerului,
capacitatea sa maxima. Sigur, un boiler de 200 litri are o acumulare dubla fata de unul de 100 litri, etc.
Capacitatea boilerului se reflecta tocmai in acel debit dat pe primele 10 minute..
La concret, acest Bosch are un boiler de 48 litri. Tu poti incalzi apa in el peste noapte chiar si pana la 60 grade, astfel incat la ora 6 dimineata ai 48 litri pregatiti la 60 de grade.. Tu nu poti folosi apa la 60 grd, trebuie s-o combini (si s-o racesti pana 35-40 grd).
Practic, se socoteste cu o cantitate dubla de apa la 40 grd >> 48x2=96-100 litri la 40 grd.
Acesti 100 de litri de apa la temperatura de utilizare ii poti folosi imediat, deci poti folosi inclusiv mai multi consumatori.
Un dus are aprox. 10 litri/min.. x 5 min., se duc aprox. 50 de litri. Mai vine o persoana, mai face un dus, se mai duc inca 50 de litri. Sau face de la inceput cineva baie in cada. Sau in timp ce primul face dus, altul spala vase la bucatarie.
Well, pe masura ce incepe sa se consume apa calda din boiler, in acesta intra apa rece. Centrala va arde sa reincarce boilerul, dar nu va reusi in acelasi ritm cu consumul. De aceea, la terminarea cantitatii acumulate initial, centrala practic se va transforma intr-un instant. Si va furniza un debit cf. puterii sale maxime -adica 29,7 kW.
Hai sa prezentam debitele instant la puterea de 29,7 kW (indiferent de ce centrala termica e):
29,7 kW = 25.542 kcal/h. Ecuatia este
Q=m x c x dT (m= debit masic, c=caldura specifica apa)
Debit apa la dT=25 K (adica 35 grade temp. apei calde furnizate) =1.022 litri/h =17 litri/min.
Debit apa la dT=30 K (adica 40 grade temp. apei calde furnizate) =851 litri/h =14,2 litri/min.
Debit apa la dT=35 K (adica 45 grade temp. apei calde furnizate) =730 litri/h =12,16 litri/min.
Debit apa la dT=50 K (adica 60 grade temp. apei calde furnizate) =511 litri/h =8,5 litri/min.
Nu stiu daca am fost destul de explicit.. macar am incercat (si totodata m-am straduit sa fac textul concis, ca nimeni nu mai citeste romane).