interesant research ai facut..nicu scrie:Avantaj Beretta fata de Ariston: boiler mai mare (60l vs 2x20l). Nu am mai intalnit acest sistem cu 2 boilere, nu stiu cat de eficient este.
Avantaj Ariston fata de Beretta: debitul de apa mult mai bun (22.8 l/min vs 16.1 l/min la dt=25 grd). Diferenta se pastreaza si la temperaturi mai mari. Cel putin pe hartie, in specificatii.
Centrala Ariston Clas B este de fapt o creatie Chaffoteaux, Franta (e vorba de centrala Niagara) -Chaffoteaux a fost preluat de Ariston, cu tot cu know-how..
Niagara a fost (este) un concept mai inovativ cu cele 2 semi-rezervoare de 20 de litri. Ideea a fost sa castige spatiu si sa iasa o constructie mai plata, mai putin voluminoasa. Curios e ca nu prea a iesit chestia cu spatiul mic (centralele concurentei tot cam aceleasi dimensiuni au, sau sunt mai mici !).
Beretta Mynute Boiler 24/45 si Ariston Clas B seamana in rest destul de mult. Atentie, e Mynute Boiler, nu Boiler (care era modelul precedent). Am pus link catre site-ul producatorului, ca pe site-ul romanesc apare modelul vechi.
Chestia cu debitul mare de apa calda furnizat de Ariston Clas B / Niagara m-a facut sa caut mai multe date tehnice -si tot n-am reusit sa elucidez misterul..
Datele furnizate de Beretta sunt absolut plauzibile si respecta legile fizicii, termodinamicii: o centrala de 28 kW atat poate furniza maxim la ΔT=25°C >> 16,1 litri/min., respectiv 13,7 litri/min. la 24 kW.
(exista 2 modele Beretta Mynute Boiler: 24/45 si 28/60, unde primul numar reprezinta kW, iar al doilea litri boilerului).
La Ariston Clas B este declarata o productie de apa calda de 22,8 litri/min. (la Clas B 24), respectiv 25,2 litri/min. (la Clas B 30) !!
Puterea termica pe Apa calda declarata e de 26,2 kW, respectiv 29,5 kW, ceea ce ar echivala cu niste debite maxime de ACM la ΔT=25°C de 15 litri/min., respectiv de 16,9 litri/min.
Nu stiu de une scoate Ariston aceste debite umflate.. poate ia in calcul si debitul pe primele 10 min. (care tine cont de volumul de apa gata incalzit si stocat in boiler..). In orice caz, nu pare sa fie posibil un debit de durata cu valorile alea (22/25 litri/min.).
In rest, ambele centrale cred ca sunt de calitate, cu ventilator cu turatie variabila, ba Clas B are si pompa electronica (aceste caracteristici ajuta la consumul electric scazut, dar fac respectivele piese mai vulnerabile fata de reteaua romaneasca de curent..).
Clas B / Niagara si Mynute Boiler sunt amandoua centrale cu vana cu 3 cai + 1 pompa de circulatie (care merge atat pe Incalzire, cat si la preparare ACM).
Ca observatie, Ferroli DIvatop e o centrala fara vana cu 3 cai: are 2 pompe de circulatie, 1 pt. Incalzire, 1 pt. incarcare boiler. Vana cu 3 cai e mai mica si mai ieftina ca 1 pompa suplimentara, deci e preferata de majoritatea constructorilor de centrale. Dar vana asta se mai strica, se mai blocheaza (parca mai repede ca o pompa de circulatie).
Viessmann Vitopend 111-W (ca si Vitodens 111-W sau 222-W) sunt si ele centrale cu 2 pompe de circulatie. In plus, nu au Boiler cu serpentina, ci Acumulator din Inox (deci un rezervor chior) + un schimbator in placi (cm ar veni, serpentina boilerului e in exteriorul boilerului). Poate de aceea sunt centrale mai scumpe (pe langa faptul ca sunt facute de un producator premium).
Referitor alegere intre Beretta Mynute Boiler si Clas B: Mynute Boiler are boiler mai mare (60 litri) doar in varianta de 28 kW, cea de 24 kW avand un volum asemanator cu Ariston, adica 45 litri. Grea alegere.
Iar faptul ca Ferroli n-ar fi in stoc -dezamagitor..

Asa arata Beretta Mynute Boiler:

si asa e sectiunea prin centrala Chaffoteaux Niagara (Ariston Clas B):