Centrale pe LEMNE, combustibil solid
Moderator: fuji
- fuji
- Senior
depuneri in cazan lemne
..tocmai de la lemne provin depunerile in cazan.. Trebuie arse lemne cu umiditate max. 20% -d-aia multi producatori recomanda dotarea utilizatorilor cu umidometru pentru analizarea lemnelor..
- rrazvan14
- Membru Activ
Re: depuneri in cazan lemne
fuji scrie:..tocmsi de la lemne provin depunerile in cazan.. Trebuie arse lemne cu umiditate max. 20% -d-aia multi producatori recomanda dotarea utilizatorilor cu umidometru pentru analizarea lemnelor..
Si referitor la aceste depuneri,exista solutii chimice pentru curatarea cazanului sau curatarea se poate face doar mecanic?
O singura viata,o singura iubire: JUVE !!!
- fuji
- Senior
substante curatare..
da, exista substante de curatare.. de ex. daky.ro (SR100 sau parca asa ceva..), insa chiar nu ma incumet sa fac o recomandare.
Trebuie analizat cu grija despre ce e vorba, ca nu e de joaca..
Trebuie analizat cu grija despre ce e vorba, ca nu e de joaca..
- rrazvan14
- Membru Activ
Re: Cazane LEMNE (combustibil solid)
Fuji,care ar fi riscul?Eu vad un risc doar dpdv al reactiei pe care il pot avea substantele chimice din pastila respectiva de curatat asupra materialului din care e confectionat corpul cazanului (in cazul meu cazanul e din fonta)...Mai ar fi alt risc?
- fuji
- Senior
substante curatare
da, despre acest risc e vorba.. Despre riscul reactiei chimice, nu te gandi la alte chestii.
- rrazvan14
- Membru Activ
Mi-am comandat cateva pliculete de "Cosarul casei" de la Daki.Sunt tare curios daca da randament.Revin cu informatii la sfarsitul acestei saptamani.Mersi de informatii.
- rrazvan14
- Membru Activ
Primul feed-back dupa folosirea unui pliculet de "Cosarul Casei-SR 100"....sincer,nu vad nici o imbunatatire in interiorul cazanului.Astept sa vad poate actioneaza in cateva zile....
- fuji
- Senior
cosarul casei
pai ce scrie in Instructiuni ..? cum se foloseste si cand/cum actioneaza ?
- rrazvan14
- Membru Activ
Cum se foloseste e clar dar cum actioneaza nu-mi aduc aminte sa fi vazut scris undeva.
- rrazvan14
- Membru Activ
Am vrut sa va intreb,ce parere aveti de carbuni,folositi ca si combustil la cazane?Am primit vre-o 50 kg de lignit dar inca nu l-am folosit pana nu ma documentez...M-ar interesa si rezutatul arderii acestora:daca sunt depuneri pe cazan si/sau horn comparativ cu lemnele...
- fuji
- Senior
folosire carbuni la cazan
puterea calorica a carbunelui difera fata de cea a lemnului.. Un cazan a fost proiectat cu unul din combustibili in gand, si teoretic e interzisa folosirea altor variante.
-cu exceptia cazanelor clasice (deci fara gazeificare), din fonta, in care se poate baga mai orice.
-cu exceptia cazanelor clasice (deci fara gazeificare), din fonta, in care se poate baga mai orice.
- rrazvan14
- Membru Activ
Re: folosire carbuni la cazan
Pai al meu e cazan de fonta fara gazeificare care poate sa functioneze atat cu lemn cat si cu carbune.Am intrebat pentru ca cineva poate a mai incercat la randui carbunele..fuji scrie:puterea calorica a carbunelui difera fata de cea a lemnului.. Un cazan a fost proiectat cu unul din combustibili in gand, si teoretic e interzisa folosirea altor variante.
- fuji
- Senior
tip cazan combustibil solid ..
chiar nu stiu ce cazan ai
Am cautat si in urma, si tot n-am gasit detalii
Ai intrebat tu la un moment dat de cazane Dunatech, si cam ..atat.
Deci, ce cazan ai ?

Am cautat si in urma, si tot n-am gasit detalii

Deci, ce cazan ai ?
- rrazvan14
- Membru Activ
Cazan combustibil solid Dunatech
Da,Dunatec 27KW.Conform specificatiilor,cazanul poate fi alimentat atat cu lemne cat si cu carbuni...As incerca sa vad cum merge si cu carbuni.Cu lemnele ce le-am cumparat in aceasta toamna...e jale.Duminica dimineata am curatat din nou cazanul si hornul iar luni dupa-amiaza curgea iar "smoala".M-am convins ca e de la lemne.E incredibil cat de repede apare depunerile in interiorul cazanului.
- cipl
Cazane LEMNE (combustibil solid)
Buna seara tuturor.As vrea sa aflu si eu cateva informatii in vederea achizitionarii unui cazan cu combustibil solid (lemne).Am citit tot topicul si mi-am facut ceva ideii,dar nu prea am gasit unele raspusuri desi au fost puse intrebarile.Mentionez ca am o casa P+M,din caramida cu gaurele prin ea(nu stiu cum se numeste)
,izolata cu polistiren negru pe jumatate.Stam in zona de campie,in zona Galatiului.
1.care e diferenta dintre cazanul clasic si cel cu gazeificare in ceea ce priveste consumul de lemne?Am inteles ca sunt mai bune cele cu gazeificare,dar as vrea niste exemple.Adica sa se zica eu am consumat in iarna din 2010 la cazan clasic cu puterea de n kw - n metri cubi sau steri de lemn,iar alt coleg sa zica la aceleasi caracteristici ale centralei cu gazeificare ca a consumat n metri cubi sau steri de lemn.Mentionez ca am inteles ca depinde si de cat de uscate sunt lemnele.Cred ca totusi se poate face o aproximare daca mai multi colegi ar spune cat au consumat intr-o iarna,nu ca bani ci ca metri de lemn.
2.la cat timp se alimenteaza cu lemne cazanul clasic si la cat timp cel cu gazeificare?dar nu teorie,chestii practice,bineinteles cu precizarile de rigoare in ceea ce priveste caracteristicile centralelor(cazanelor).
3.se merita diferenta destul de mare de bani care se baga intr-un cazan cu gazeificare,fata de cel clasic?adica daca s-ar baga intr-o iarna numai vreo 2-3 metri cubi de lemn in plus intr-un cazan clasic,cred ca nu s-ar merita investitia intr-un cazan cu gazeificare,desi s-ar compensa in cativa ani acei bani dati in plus la cea din urma.Cred ca suntem prea saraci(in general) ca sa ne mai permitem lucruri care nu dau randament si sa schimbam aparaturile cand nu mai sunt bune sau ca nu am fost sfatuiti bine sau de tot felul de meseriasi in ghilimelele de rigoare.Cred ca exemplele practice sunt cele mai bune.Imi cer scuza daca am repetat unele intrebari,dar as vrea sa iau in calcul toate posibilitatile.
M-am orientat la un vissman 30 kw sau la o centrala clasica din fonta la aceiasi putere.Multumesc mult pt. informatiile culese din acest topic si sper sa primesc cat mai multe sugestii de la colegi care au practica in spate si nu neaparat teorie.Orice parere e binevenita si pt.altii.

1.care e diferenta dintre cazanul clasic si cel cu gazeificare in ceea ce priveste consumul de lemne?Am inteles ca sunt mai bune cele cu gazeificare,dar as vrea niste exemple.Adica sa se zica eu am consumat in iarna din 2010 la cazan clasic cu puterea de n kw - n metri cubi sau steri de lemn,iar alt coleg sa zica la aceleasi caracteristici ale centralei cu gazeificare ca a consumat n metri cubi sau steri de lemn.Mentionez ca am inteles ca depinde si de cat de uscate sunt lemnele.Cred ca totusi se poate face o aproximare daca mai multi colegi ar spune cat au consumat intr-o iarna,nu ca bani ci ca metri de lemn.
2.la cat timp se alimenteaza cu lemne cazanul clasic si la cat timp cel cu gazeificare?dar nu teorie,chestii practice,bineinteles cu precizarile de rigoare in ceea ce priveste caracteristicile centralelor(cazanelor).
3.se merita diferenta destul de mare de bani care se baga intr-un cazan cu gazeificare,fata de cel clasic?adica daca s-ar baga intr-o iarna numai vreo 2-3 metri cubi de lemn in plus intr-un cazan clasic,cred ca nu s-ar merita investitia intr-un cazan cu gazeificare,desi s-ar compensa in cativa ani acei bani dati in plus la cea din urma.Cred ca suntem prea saraci(in general) ca sa ne mai permitem lucruri care nu dau randament si sa schimbam aparaturile cand nu mai sunt bune sau ca nu am fost sfatuiti bine sau de tot felul de meseriasi in ghilimelele de rigoare.Cred ca exemplele practice sunt cele mai bune.Imi cer scuza daca am repetat unele intrebari,dar as vrea sa iau in calcul toate posibilitatile.
M-am orientat la un vissman 30 kw sau la o centrala clasica din fonta la aceiasi putere.Multumesc mult pt. informatiile culese din acest topic si sper sa primesc cat mai multe sugestii de la colegi care au practica in spate si nu neaparat teorie.Orice parere e binevenita si pt.altii.
- Mercer
- Membru Activ
Salut. Sunt fericitul (co)proprietar sau mostenitor a mai multe case dintre care 3 sunt la tara , utilizator cu experienta a unei centrale pe lemne . Am la una din case un cazan cu gazeificare de 40kW Vigas si am vazut in functiune si cazane de fonta fara gazeificare, ca pe la noi au mai toti taranii . Unii sunt mai multumiti , altii nu, oricum e un pas inainte plecand de la sobe .cipl scrie:Buna seara tuturor.As vrea sa aflu si eu cateva informatii in vederea achizitionarii unui cazan cu combustibil solid (lemne). M-am orientat la un vissman 30 kw sau la o centrala clasica din fonta la aceiasi putere.Multumesc mult pt. informatiile culese din acest topic si sper sa primesc cat mai multe sugestii de la colegi care au practica in spate si nu neaparat teorie.Orice parere e binevenita si pt.altii.
Iti explic un pic diferentele si decizi tu daca "se merita" in functie de posibilitati. Cazanul clasic (neaparat de fonta) este un cazan rezistent ,ieftin , in care poti baga aproape orice arde si pana se va infunda cu funingina va merge perfect. Problema e ca automatizarea este ~0, incarcarea tine cat un film artistic si mananca ceva mai multe lemne . Mai pe scurt te faci fochist cu acte . Centrala cu gazeificare ( pe cele bune le recunosti dupa pret!!!, restul sunt jenante calitativ) consuma mai putin , automatizarea ne permite o reglare decenta a functionarii, sunt mai sigure si cel mai important MERGE INTRE 6-12 ORE .
Am fost destul de subiectiv, parerile obiective vin de la baietii cu teoria ... Probabil daca iti va raspunde unul cu cazan clasic iti va zice altceva ; asta e fiecare isi lauda nevasta oricat de urata si proasta ar fi. Deci pierdere de timp toate discutiile astea...
- cipl
Ai dreptate Mercer.Dar mai multe pareri practice adunate la un loc te feresc de anumite greseli sau neajunsuri.Astept in continuare experiente practice.E firesc sa fie subiective parerile pt.ca vorba ta fiecare isi lauda nevasta sau nu 

- rrazvan14
- Membru Activ
Stii cum e cu diferentele astea?Conteaza sa stai sa le asculti doar daca iti permiti sa-ti cumperi un cazan cu gazeificare.Pentru mine,de exemplu,ar fi degeaba sa stau sa ascult despre aceste diferente,daca se merita sau nu cazanul cu gazeificare,ca oricum nu mi-as permite.Si fraza asta ma omoara:"In cazul cazanului clasic devii fochist cu acte".Asta o spun cei care nu stiu cum se alimenteaza acest cazan.Pot sa-ti spun ca,in cazul meu,cazan clasic de fonta 27KW,daca il umplu complet la 12 noaptea,dimineata la ora 6,apa din cazan are 60 grade.La fel se poate intampla si pe timpul zilei.Ideea e sa-l alimentezi complet nu tot sa bagi cate lemne.Mie nu mi separe ca devii fochist cu acte sa alimentezi o data la 6 ore,mi se pare chiar rezonabil.Gandeste-te ca eu am cumparat cazanul cu 2.900lei-Dunatech iar unul cu gazeificare pleaca de la 6.500 lei.Sincer pentru mine nu merita diferenta pentru simplu fapt ca nu-mi permit.
- fuji
- Senior
durata autonomie cazan lemne
sigur ca e rezonabil, e f. bine.rrazvan14 scrie:.. sa alimentezi o data la 6 ore,mi se pare chiar rezonabil..

Insa sa vedem in Ian-feb.
- cipl
Mi-a recomandat cineva un cazan clasic de la termofarc;ce parere aveti de el ca nu prea am gasit nik pe net?Asa e Rrazvan14 as putea sa iau un cazan cu gazeificare dar cu sacrificii mai mari si eventual prin primavara-vara lui 2012.In ceea ce priveste alimentarea cu lemne,chiar si la 4 ore ar fi foarte bine.Din ce m-am mai documentat cele cu gazeificare sunt pretentioase la lemne semiuscate,dar nici de lepadat nu sunt.Oricum astept si alte pareri.Multumesc.