Recomandari alegere Centrala termica 2017-2023

centrale termice murale, clasice sau cu condensare

Moderator: fuji

Scrie răspuns
Avatar utilizator
somalezu
Mesaje: 4
Membru din: 15 Noi 2018 19:33

Re: Recomandari alegere Centrala termica 2017-..

Mesaj necitit de somalezu »

In primul rand multumesc tare mult pentru raspunsul foarte prompt.
Foarte bine punctat, Fuji. Ce-i drept ma gandeam si eu la ceva capete termostatate, macar in cateva camere (de exemplu la subsol). La apartamentul in care locuiesc acum m-am jucat cu unul controlat din smartphone prin BT si am inteles conceptul. Stiu ca exista si sistemele de capete termostatate controlate centralizat dar investitia intr-un sistem centralizat cred ca e considerabila si probabil nu se justifica la imobilul asta (casa e prea mare pentru mine asa ca nu voi locui acolo, cel mai probabil il voi inchiria). Asa ca o sa incerc sa-mi fac o idee cam pe unde ar fi nevoie de capete termostatate mecanice si electronice (eventual controlate din smartphone pentru o programare mai facila).
Spui ca o centrala de 49 kw ar fi ok pentru consumul optimizat; pentru cazul in care instalatia si consumul nu sunt echilibrate perfect, oare ar fi suficient sa aleg centrala de 60 kw pentru a avea o rezerva de putere? Adica 60 kw ar cuprinde o rezerva de putere suficienta? (Ma tot gandesc ca pana acum casa a fost dotata cu o centrala de 79 de kw, ce-i drept o centrala cu un randament mai scazut, insa banuiesc ca cei 79 de kw se refera la puterea generata nu consumata asa ca teoretic randamentul nu ar trebui sa intre in discutie la comparatiile de puteri generate, comparam cei 79 de kw generati de centrala veche cu cei 60 ai unei centrale noi, randamentul se va vedea in consum nu in temperatura disponibila in casa).

Astept cu mare interes cate un raspuns de la Fuji pentru vreuna din celelalte intrebari, cand s-o mai gasi un pic de timp :-).
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Centrala termica si robinetii termostatici / Boilere

Mesaj necitit de fuji »

da, poate ar fi mai buna o centrala mai mare, modelul urmator de 60 kW. Casa inca nu e izolata optim si mai e si partea de Apa calda, boilerul.. se poate seta o prioritate partiala pentru ACM (deci nu totala, cum e uzual la centralele cu ACM instant).
----------------------
Daca se va inchiria, chiar si partial.. nu te complica cu capete termostatice inteligente.. ca le vor folosi altii, respectiv le vor strica ! ;)
-ideale ar fi d-alea de uz public, cum mai gasesti prin Institutii sau hoteluri (cu siguranta anti-furt). Insa uneori astea sunt mai scumpe, asa ca unele normale poate ar fi cele mai recomandate.
Consumul de gaz cade in sarcina chiriasului, care are deci tot interesul sa fie un consum cat mai mic. Trebuie sa-i lasi posibilitatea sa-si regleze cum vrea partea lui locala de instalatie.
-------------------
Acum.. 3 Bai.. conteaza cate persoane vor fi. Daca sunt 3 familii diferite e posibil ca si un boiler de 300 de litri sa se dovedeasca prea mic ! Si o sa mearga cazanul mai mult pentru productia de apa calda, decat pentru Incalzire.
Boilerele Viessmann sunt de mare calitate, made in France (!!), tabla groasa (vezi dupa greutatea boilerului), izolatie termica groasa.. Nu stiu insa daca "merita" banii, sunt groaznic de scumpe. Bine, la pachet cu centrala poate mai merg..
Boilerul tau vechi nu ai cum sa-l inspectezi, daca nu are o gura de vizitare. Poate a avut un anod de protectie (sau nu), insa ala se consuma dupa 2 ani, si oricum nu cred ca mai poti sa-l demontezi acum fizic.
Daca nu s-a gaurit pana acum, inseamna ca e un boiler de pe vremurile cand se faceau echipamente trainice (chiar si in Italia). Insa.. e problema cu depunerile de diverse, de la mal, nisip pana la diverse colonii ce au inflorit in boiler. E posibil ca apa din boilerul respectiv sa aiba deja un miros, un gust.. Cunosc destui care au inlocuit un boiler numai pentru motivul ca prinsese miros (eventual si gust sau culoare), si nici un tratament nu a rezolvat problema. D-aia e bine ca un boiler sa aiba o gura de vizitare (dar la boilerele sub 300 de litri nu prea e uzual).

De ce zic ca nu stiu daca "face" banii un boiler Viessmann: pentru ca de banii aia iei probabil 2 boilere Tesy de exemplu. Le inlocuiesti la 3-4-5 ani, doar daca e cazul. Dar inseamna disconfort, etc. -si au pierderi termice mai mari in standby.

Orientativ: boiler Tesy 300 litri 72 kg, boiler Viessmann Vitocell 100-V 300 litri 156 kg, ambele cu 1 serpentina si ambele cu un volum de 300 litri. Ce parere ai ? :D Stii cum e la tabla.. tabla rezervorului, tabla serpentinei.. cu cat e mai groasa, cu atat se gaureste mai greu, nu ?
Avatar utilizator
somalezu
Mesaje: 4
Membru din: 15 Noi 2018 19:33

Centrala termica 60 kW

Mesaj necitit de somalezu »

Am retinut avertizarea cu privire la coloniile care se pot dezvolta intr-un boiler vechi.
Sunt destul de sensibil la mirosuri dar n-am remarcat nimic in privinta apei incalzite de boilerul actual.Poate ar trebui sa-i mai dau o sansa (chiar daca inteleg ca as risca sa pierd un pret ceva mai ajustat pentru un boiler Viessmann de calitate foarte buna).
Vad ca la Viessmann, pt o centrala de 60 de kw diferenta intre pachetul Viessmann 200 W cu boiler de 300 de litri inclus si varianta fara boiler e peste 5000 de lei (ce-i drept parca boilerul inclus era bivalent, dar totusi e semnificativ mai mult in comparatie cu un boiler Tesy de 300 de l care e in jur de 3000 de lei). Ambele variante par sa se refere la centrala cu Vitotronic 200 si Vitoconnect, sper ca n-am scapat ceva din vedere si ca diferenta intre cele doua pachete se refera doar la boiler nu si la vrreo sonda exterioara sau vreo alta optiune inclusa in pachetul "full".
In fine, dat fiind ca am prea multe de renovat in casa respectiva si bugetul e demult pe rosu as opta pentru a cumpara doar centrala (fara boiler Viessmann) si la momentul montarii, sa rog instalatorii sa evalueze / clateasca / curate serpentina boilerului existent; daca arata ok, o sa ramana asa pentru o vreme - daca am probleme, o sa cumpar repede un Tesy ceva ...
Asadar acum pot sa sper la o oferta (pe PM?) pentru o centrala Viessmann Vitodens 200w cu Vitotronic 200, Vitoconnect 100, senzor boiler si sonda exterioara + ceva pompe pt boiler si pt instalatia de incalzire + ... ?
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Centrala termica Viessmann 60 kW

Mesaj necitit de fuji »

ok, o varianta de pachet Viessmann e cea cu automatizare cu senzor exterior si senzor boiler inclus:
1) Cazan Vitodens 200-W 60 kW, Kit evacuare standard, automatizare Vitotronic 200 cu senzor exterior, senzor boiler si Vitoconnect OPTO1 pentru conectare la Internet = 4.307 euro fara TVA, pret de catalog.

Alta varianta ar fi un pachet fara senzorul de boiler si cu automatizarea mai simpla, Vitotronic 100:
2) Cazan Vitodens 200-W 60 kW, Kit evacuare standard, automatizare Vitotronic 100, si Vitoconnect OPTO1 pentru conectare la Internet = 3.932 euro fara TVA, pret de catalog.

La ambele variante mai sunt necesare 2 pompe de circulatie (una pentru incalzire, una pentru boiler) si 2 vase de expansiune (incalzire 50 litri, boiler 18 litri sau chiar 12 litri).

Daca ai pompe care pot fi refolosite, se vor refolosi -la fel si vasele de expansiune.
Este o diferenta de aprox. 10% intre cele 2 configuratii, dar la a 2-a, cea ieftina, mai necesar si acel Senzor de boiler (deci diferenta scade).
-preturile sunt de catalog, iti dau un pret mai exact, redus, dupa ce hotaram varianta.

Problema e insa ca centrala Vitodens 200-W se recomanda a fi montata cu un boiler de minim 300 litri (si cu serpentina marita, deci de putere suficienta), ca sa aiba unde sa se descarce cazanul.. Teoretic, versiunile noi de Vitodens 200-W moduleaza pana la puteri f. mici, dar stiu eu.. Dupa cum vezi, pachetele facute de Viessmann sunt in continuare cu boilere de 300 litri !

Alternativa: centrala Buderus GB162 de 70 kW, de exemplu.

Spune-mi acum ce parere ai despre cele de mai sus.
Avatar utilizator
somalezu
Mesaje: 4
Membru din: 15 Noi 2018 19:33

pachet centrala Viessmann Vitodens 200-W 60 kW

Mesaj necitit de somalezu »

Cazan Vitodens 200-W 60 kW, Kit evacuare standard, automatizare Vitotronic 200 cu senzor exterior, senzor boiler si Vitoconnect OPTO1 pentru conectare la Internet, fara boiler.
Pompe pentru boiler si incalzire.
Vas de expansiune doar pentru boiler.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

centrale termice Motan

Mesaj necitit de fuji »

Fabrica KÖBER Motan:

Avatar utilizator
Iulian
Junior
Mesaje: 13
Membru din: 11 Dec 2018 23:21

Centrala termica cu condensare pentru apartament de 100 mp

Mesaj necitit de Iulian »

Buna seara,
va rog sa-mi recomandati o centrala termica in condensatie pentru incalzire si ACM la un apartament cu suprafata aprox. 100 metri patrati. Cred ca este suficient o centrala de 24 KW si va fi racordata la reteaua de apa potabila a orasului, care nu are duritate mare. Deoarece nu am cunostinte in acest domeniu decat de pe acest forum (sau din alte surse de pe internet), va rog sa ma sfatuiti care ar fi alegerea mai buna dintre urmatoarele centrale: Buderus GB062-24 KD H V2 , Buderus GB072-24K V2, Viessmann Vitodens 050 W-24KW, Bosch Condens 2300 24 KW, Bosch Condens 2500 24KW. Mi-ar fi de folos recomandarea dumneavoastra pe baza experientei pe care o aveti in acest domeniu.
Va multumesc.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Centrala termica cu condensare pentru apartament de 100 mp

Mesaj necitit de fuji »

Iulian scrie: 11 Dec 2018 23:43..Buderus GB072-24K V2, Viessmann Vitodens 050 W-24KW, Bosch Condens 2300 24 KW
am restrans cautarile si am exclus extremitatile. :) Ar mai fi si noul Buderus GB122.
Gama premium la Bosch Buderus sunt Condens 7000i, respectiv GB172i, iar la Viessmann ar fi Vitodens 100-W (exclud Vitodens 200-W la puterea asta), insa nu stiu in ce masura merita investitia la un apartament.. fiecare decide pentru sine.
Eu nu am retineri fata de nici unele.
Avatar utilizator
Iulian
Junior
Mesaje: 13
Membru din: 11 Dec 2018 23:21

Re: Recomandari alegere Centrala termica 2017-..

Mesaj necitit de Iulian »

Multumesc frumos pentru amabilitatea de a-mi raspunde.
Ma intereseaza doar criteriile de functionalitate si fiabilitate fiindca nu va fi montata intr-un loc unde sa conteze designul si finisajele. Am gasit la preturi apropiate Buderus GB062 la 3400 lei si GB 072 la 3600 lei (este si mai ieftina dar cu garantie mai mica), ambele cu garantie de 5 ani. Merita luata in calcul garantia mai mare?. Exista diferente intre ele din punct de vedere al functionarii/fiabilitatii ca sa merite sa optez in favoarea celei mai scumpe?. Noul Buderus GB 122 merita ales inaintea celor doua Buderus sau sau al lui Bosch 2300 ?. Vitodens 050 este peste celelalte?.
Nu este usor de ales daca nu lucrez in domeniu si nu stiu care ar fi mai ok pentru aceleasi conditii de functionare (apa fara duritate, retea de gaz si retea electrica de la oras). Nu vreau prea mare investitie la un apartament decat daca nu este strict necesara.
Va multumesc si va doresc o zi buna.
Avatar utilizator
Iulian
Junior
Mesaje: 13
Membru din: 11 Dec 2018 23:21

Re: Recomandari alegere Centrala termica 2017-..

Mesaj necitit de Iulian »

Scuze, decat daca este necesara invetitia.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Recomandari alegere Centrala termica 2017-..

Mesaj necitit de fuji »

GB072 e superioara GB062.
GB122 e identica cu Condens 2300.
Vitodens 050 pare a fi alegerea mai sigura. Dar e mai urata, display minuscul, garantie doar 2 ani.

Eu nu tin cont de garantie, ca centralele nu se strica din cauza unor defecte de fabricatie, ci a unor factori externi (care NU se incadreaza in conditiile garantiei).
Avatar utilizator
Iulian
Junior
Mesaje: 13
Membru din: 11 Dec 2018 23:21

Re: Recomandari alegere Centrala termica 2017-..

Mesaj necitit de Iulian »

Multumesc frumos pentru amabilitate si pentru sfaturi. Am fost azi si am discutat cu cei de la firma care asigura garantia si face service la Bosch, Buderus si Viessmann, dar si comercializeaza aceste centrale. Referintele au fost acesleasi cu ale dumneavoastra, dar mi-a zis ca Vitodens 050 nu se ridica la nivelul lui GB 062 si 072 datorita unor furtune de cauciuc si cleme care au creat probleme in unele cazuri. Despre Bosch Condens 2300 si Buderus GB 122 fiind noi s-a abtinut omul sa faca referinte, dar m-a asigurat ca se vor comporta ca si celelalte centrale de la acesti producatori. In final imi propun alegerea intre Buderus GB 072 si GB 122 (Bosch Condens 2300). Care sa fie optiunea ?. Ajutati-ma sa decid. Multumesc inca o data si mult respect.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

alegere Centrala termica 2018

Mesaj necitit de fuji »

Iulian scrie: 12 Dec 2018 13:18..datorita unor furtune de cauciuc si cleme care au creat probleme
acum ce sa zic, eu nu pot sa confirm chestia asta, ca nu ni s-a intamplat.
Probleme sunt la toate centralele.. respectivul, daca era corect, iti povestea si problemele de la GB, nu ? Unele din ele le gasesti si la noi pe forum (si zic eu ca sunt mai multe ca la Vitodens !).
GB122 si Condens 2300 nu au toate firmele in oferta, ca nu toate sunt updatate, conectate la nou sau direct cu producatorul.
Eu am zis recent, as fi ales oferta de Condens 7000i cu termostatul internet CT200, dar acum a trecut oferta. Altfel, as alege tot un Condens 7000i sau un GB172i.. sau poate un Vitodens 200, daca prind un pret bun -dar eu fac si ca sa ma joc la ele.

Diferenta pe care ai obtinut-o tu intre GB072 si GB062 e mica, in conditiile astea poti alege GB072, daca nu vrei Vitodens si nici noile aparate GB122 sau Condens 2300.
Avatar utilizator
Iulian
Junior
Mesaje: 13
Membru din: 11 Dec 2018 23:21

Re: Recomandari alegere Centrala termica 2017-..

Mesaj necitit de Iulian »

Nu se pune problema de a nu vrea GB122 (vor aduce in curand) si Bosch Condens 2300 (au de vanzare in magazin), ci de a nu face o alegere gresita nefiind inca testate. Daca imi confirmati ca merita, nu am reticenta de a cumpara oricare dintre ele. Eu nefiind cunoscator incerc sa ma orientez spre ceva bun prin sfaturile dumneavoastra si a celor ce cunosc aceste centrale si au experienta cu ele. Instalatia in apartament este facuta in cupru si la radiatoare am robineti obisnuiti cu reglaj manual. Ar merita sa pun robineti termostatici la radiatoare?. Daca da, de care, ce tip/marca imi recomandati?. Va multumesc.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Centrala termica / robineti termostatici

Mesaj necitit de fuji »

Iulian scrie: 12 Dec 2018 15:39 nefiind inca testate
cum sa nu fie testate ? sunt ultratestate.
E ca la masini: sunt ultratestate.. asta nu inseamna ca se exclud problemele, nu ?
Ar merita sa pun robineti termostatici la radiatoare?
evident. Ar trebui sa fie obligatorii ! :thumbup:
Danfoss i-a inventat.. produse bune au si Oventrop, Heimeier, Honeywell..
Avatar utilizator
Iulian
Junior
Mesaje: 13
Membru din: 11 Dec 2018 23:21

Re: Recomandari alegere Centrala termica 2017-..

Mesaj necitit de Iulian »

Va multumesc pentru ajutorul acordat.
O seara placuta.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Recomandari alegere Centrala termica 2017-..

Mesaj necitit de fuji »

Iulian scrie: 12 Dec 2018 21:47 Va multumesc pentru ajutorul acordat.
ai o firma de service pe-aproape.. subiectivi sau nu, e mai putin important. Conteaza ca sunt de specialitate si isi asuma raspunderea pentru consilierea asta si pentru service-ul ulterior. Eu zic sa mergi pe mana lor.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Buderus GB122

Mesaj necitit de fuji »

Iulian scrie: 12 Dec 2018 15:39 Nu se pune problema de a nu vrea GB122
Logamax plus GB122 centrală termică Buderus
Logamax plus GB122 centrală termică Buderus
Avatar utilizator
barbur
Mesaje: 1
Membru din: 18 Dec 2018 05:49

Casa P+1 600 mp necesar termic

Mesaj necitit de barbur »

Buna ziua!

Ma puteti ajuta cu o opinie?

Casa amprenta la sol 300mp pe 2 nivele – suprafata totala in jur de 600mp in zona Ilfov.

Constructie acum circa 20 ani, caramida, izolata polistiren 10cm, termopane calitate slaba, calorifere modelul de acum 20 si ceva de ani.

Este structurata pe 5 apartamente de cate 2 camere dar nu locuiesc decat 2 familii maxim (iarna doar una) deci mai mult de 2 dusuri simultan nu sau foarte rar.

Centrala veche nu mai tin minte numele dar era de 90kw pe gaze +boiler si iarna era destul de frig in casa, mai ales in apartamentele de pe colt chiar cand centrala mergea in continuu.

Gazele veneau in jur de 1500-2000 lei iarna cu 2-3 familii locuind (acum circa 6 ani cand am locuit ultima data).

Ce putere ar trebui sa aibe centrala?
Ce capacitate ar trebui sa aiba boilerul?
Ar trebui luata in calcul ideea montarii a doua centrale?
As vrea sa incalzesc 2 din cele 5 apartamente pentru locuit la ~22-23 grade iarna full time(lucrez de acasa) si restul casei lasat caloriferele pe minim.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Casa P+1 600 mp necesar termic

Mesaj necitit de fuji »

Centrala termica de 90 kW ar fi trebuit sa faca fata cu bine. Necesarul termic al casei e probabil mai mic, eu zic ca maxim 70 kW.
Daca a fost rece pe ici-colo, inseamna ca erau radiatoare prea mici sau instalatie dezechilibrata hidraulic.

Daca vor fi permanent minim 2 familii in apartamente diferite are sens sa iei 2 centrale doar daca faci 2 instalatii de gaze, respectiv contorizare separata.
Boiler.. trebuie unul de minim 200 litri pentru 2 familii, si de 500 litri pentru 4-5 familii.

Pune robineti termostatici la radiatoare, ca sa poti regla local temperatura. Daca vrei sa investesti, poti lua un sistem Danfoss Link cu o consola centrala de la care sa comanzi capetele termostatice.
Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori