Centrale pe LEMNE, combustibil solid

centrale termice murale, clasice sau cu condensare

Moderator: fuji

Scrie răspuns
Avatar utilizator
doinastela
Specialist
Mesaje: 417
Membru din: 13 Iun 2009 01:42
Contact:

Centrale pe LEMNE, combustibil solid

Mesaj necitit de doinastela »

Sa incepem un topic despre cazanele ce ard combustibili solizi: lemne, peleti, deseuri lemnoase, carbuni, etc.
Fişiere ataşate
Cazane lemne, Cazane peleti
Cazane lemne, Cazane peleti
Avatar utilizator
jumpy
Senior
Mesaje: 96
Membru din: 12 Iun 2009 16:20
Localitate: Bucuresti
Contact:

Cazane lemne cu gazeificare sau nu

Mesaj necitit de jumpy »

Pana de curand oferta de centrale functionand cu combustibil solid nu era prea bogata, cel putin in Romania. Odata cu ridicarea nivelului de trai in zonele rurale in paralel cu scumpirea accelerata a gazelor naturale a aparut tendinta de a se utiliza centralele pe combustibil solid. Aceasta tendinta este confirmata si sprijinita de marii producatori de echipamente de incalzire, lemnul fiind considerat o sursa de energie regenerativa - copacul dupa ce si-a facut datoria in padure, dupa imbatranire este utilizat pt. foc. Padurile se regenereaza daca nu sunt exploatate in mod abuziv.

Cautand solutii cat mai ieftine utilizatorii au apelat la cazanele ieftine/clasice, si multi au devenit sclavii acestora. In combinatie cu case ieftine/slab izolate termic si cu instalatii prost dimensionate s-a ajuns la consumuri de lemn f. ridicate si implicand manopera f. mare de prelucrare a lemnului in vederea arderii. Procurare, transport, adapostire, spartul lemnelor si alimentarea centralei implica un efort considerabil. Cazanele clasice pe lemne au volumul camerei de ardere foarte mic conducand la autonomie scazuta pt. o sarja de lemn, aproximativ 2 ore, ceea ce inseamna ca nici macar (sau mai ales) noaptea nu te lasa sa te odihnesti.
Altii au ales solutii mai scumpe, cazane cu gazeificare a lemnului, insa si acestea au particularitati de instalare si exploatare pe care multi nu le cunosc sau le-au eliminat datorita costurilor. Aceste neajunsuri de instalare conduc la reducerea duratei de viata a echipamentelor cat si la exploatarea nesatisfacatoare - prea cald sau prea frig, stingerea focului cand durata de stationare este prea indelungata si necesitatea reaprinderii acestuia in momente nu foarte convenabile, etc.
Pentru a se adapta la cerintele pietei orientata spre energii regenerative producatorii renumiti de centrale au cumparat fabrici de cazane de lemne mai ales in tarile Europei centrale si de Est unde se pare ca lemnul a fost mult mai intens folosit ca sursa de incalzire centrala din acest motiv existand si producatori de centrale.
Grupul Bosch a achizitionat prin intermediul lui Buderus fabrica Dakon. Viessmann a avut o conlucrare cu Orlan in Polonia pt. cazane de lemne, Vaillant a cumparat pe DemirDokum.
Mai sunt si alti producatori din Est reprezentati in Romania cu cazane ca Atmos, Viadrus, Woody, insa si producatori italieni, Arca, Ferroli, etc.
Avatar utilizator
Mercer
Membru Activ
Mesaje: 37
Membru din: 23 Iun 2009 16:40
Localitate: Bucuresti
Contact:

tip lemne utilizate la cazan

Mesaj necitit de Mercer »

Se recomandă utilizarea lemnelor cât mai bine uscate - 2 ani vechime. Astfel se poate obţine puterea utilă maximă şi o durată de viaţă lungă a cazanului.
În graficul atasat se evidentiaza dependenţa conţinutului de apă al lemnului de puterea calorică. La creşterea umidităţii, puterea calorică va scade substanţial.
Ex.:
lemnul cu umiditate 20% are puterea calorică de 4 kWh/1 kg
lemnul cu umiditate 50% are puterea calorică de 2 kWh/1 kg

:!: Pe langa puterea calorica redusa lemnul umed/verde reduce eficienta schimbatoarelor de caldura prin afumare si formare de gudron. Un alt efect negativ demn de luat in seama este formarea de condens acid care reduce durata de viata a cazanului si a cosului de fum.

Dintre cele mai bune tipuri de lemn folosite pe piata din Romania enumeram :
- Molid 3900kcal / 4.53kWh*
- Pin 3800kcal / 4.42kWh*
- Mesteacan 3750kcal / 4.36kWh
- Stejar 3600kcal / 4.18kWh
- Fag 3450kcal / 4.01 kWh
*cu toate ca au o putere calorica ridicata , se recomanda evitarea lemnului de conifer deoarece prin arderea rasinii se favorizeaza formarea gudronului.
Fişiere ataşate
cal lemn.jpg
Avatar utilizator
jumpy
Senior
Mesaje: 96
Membru din: 12 Iun 2009 16:20
Localitate: Bucuresti
Contact:

umiditate lemne

Mesaj necitit de jumpy »

Umiditatea lemnului nu scade doar puterea calorica conducand la consumuri mari de combustibil pentru acoperirea necesarului de caldura ci are si alte implicatii. Apa continuta in combustibil se evapora in timpul arderii - absorbind caldura latenta de vaporizare- si apoi in contact cu suprafetele reci ale cazanului sau ale cosului condenseaza. In amestec cu produsele de ardere creaza un gudron care este foarte pacatos. Acesta poate sa se depuna pe caile de gaze arse ale cazanului, sa obtureze orificiile de aer secundar scazand drastic puterea termica a acestuia. Sunt unele zone din cazan unde nu se poate interveni pt. curatare. Aceste depuneri nu prea se pot elimina la rece ci in majoritatea cazurilor doar cand este foarte incins cazanul. Tot acest gudron se poate depune pe interiorul cosului si este foarte combustibil. Sunt situatii cand acesta ia foc si poate distruge cosul - mai ales la caznele cu tiraj natural. Riscul de distrugere a cosului este mai mare in cazul tubulaturii de tabla. Arderea acestui gudron de pe peretii interiori ai cosului este f. rapida, degajarile de caldura, temperatura si cantitatea gazelor rezultate sunt mari si pot provoca un fel de explozie. In aceste situatii pot apare chiar accidente.
Discutam cu un utilizator care a avut parte de un asemenea incident. Avea un cazan de lemne cu tiraj natural si cosul confectionat din tubulatura de inox. Cand s-a aprins gudronul depus pe interiorul tubulaturii suflul arderii a facut ca palaria cosului sa fie aruncata in aer si a gsit-o la mai multe zeci de metri distanta. Datorita temperaturilor f. ridicate au aparut deformatii ale tubulaturii. Ulterior acestui incident beneficiarul a luat decizia sa inlocuiasca cazanul cu unul cu gazeificare si a construit si un cos de zidarie prevazut la interior cu olane.
De asemeni aceste depuneri sunt foarte corozive si ataca matrialul din care este confectionat cazanul, micsorandu-i durata de viata.
Producatorii de cazane recomanda instalarea unor accesorii si adoptarea unor anumite scheme de instalareare care sa conduca la scaderea la minim a acestor inconveniente, prin mentinerea temperaturii din cazan peste punctul de roua al gazelor de ardere rezultate (aprox. 65 C) si prin evitarea opririi arderii.
Avatar utilizator
doinastela
Specialist
Mesaje: 417
Membru din: 13 Iun 2009 01:42
Contact:

umidometru

Mesaj necitit de doinastela »

foloseste cineva umidometrul pentru masurarea umiditatii lemnelor ? :P
Ma refer la firmele de servcie, si la Beneficiarii cazanelor de lemne.
Avatar utilizator
tanasescu
Mesaje: 2
Membru din: 30 Oct 2009 10:35

consum lemne cu cazan

Mesaj necitit de tanasescu »

buna ziua.

daca s-a mai discutat subiectul asta pe forum imi cer scuze.
imi doresc o centrala pe lemne. ATMOS (am observat ca pe toata lumea care am intrebat pana acum este foarte multumita de ea). am o izolatie destul de buna, nu perfecta, si incalzire prin pardoseala(sub tevie de incalzire am o izolatie de extrudat de 10 si o sapa de beton peste tevi de 5,6 cm). am avut o mare surpriza! am zitit un pliant de la centrala si am vazut ca temperatura minima pe retur este de 65 grade!!! eu zic ca e enorm! o sa imi arda talpile...cred! apoi am vazut ca are un consum mediu de 24 25 metri cubi de lemn pe sezon! iar imi pare exagerat... un calcul simplu si as consuma intre 4000 si 5000 ron pe sezon(incalzesc 200 metri cubi de aer.) IN CAZUL ASTA E MAI BUNA CENTRALA PE GAZE?

voi ce parere aveti?
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

temperatura minima retur cazan lemne

Mesaj necitit de fuji »

intr-adevar temp. pe retur nu trebuie sa scada sub o anumita valoare (60-65 grd C).
Pt. incalz. in pardoseala, ar trebui facut un circuit separat hidraulic, ca sa functioneze cu temp. joasa.

Daca aveti insa gaze, nu mai ezitati: luati-va centrala pe gaze !
Avatar utilizator
tanasescu
Mesaje: 2
Membru din: 30 Oct 2009 10:35

gaze sau lemne ?

Mesaj necitit de tanasescu »

stiti de ce cam ezit cu gazele?

pentru ca unde stau acum avem centrala pe gaze. in timp de iarna stam in frig(17,18 max 20 grade) si platim 7 mil pe luna. in situatia in care casa este izolata! am pe cineva la tara care are centrala pe lemne si zis ca da cam 10 mil pe sezon. dar acum am vazut ca are un consum mediu de 24 25 metri cubi de lemn...
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

consum mare gaze

Mesaj necitit de fuji »

intr-adevar consumul cu centrala pe gaze e mare -poate s-a dilit contorul de gaze ?! Nu de alta dar s-a mai intamplat..

Insa o centrala pe gaze inseamna in primul rand confort, iar un cazan pe lemne..disconfort (e un cazan semi-automat).
Avatar utilizator
xenopol
Mesaje: 1
Membru din: 30 Oct 2009 20:25

Cazan lemne in paralel cu centrala gaze

Mesaj necitit de xenopol »

cine ma poate ajuta?am incalzirea cu centrala pe gaze si doresc sa-mi montez si una pe lemne care sa lucreze in paralel.
cum se poate realiza aceasta?multumesc.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

cazan lemne +cazan de perete (gaze)

Mesaj necitit de fuji »

ce parere ai de schema asta ? E de la Junkers (cu un cazan lemne SW)
Fişiere ataşate
cazan-junkers-sw-cu-cazan-perete.jpg
Avatar utilizator
dlflo
Mesaje: 1
Membru din: 29 Ian 2010 00:05

consum centrala pe lemne

Mesaj necitit de dlflo »

cosumul la o centrala pe lemne nu este asa de mare si in nici un caz nu ajunge la 4000-5000 pe sezon.
si eu ma incalzesc tot cu o centrala pe lemne iar consumul este undeva la 1500 lei pe sezon cam 6 luni de iarna (cand este iarna) si temperatura medie este de 22 - 23 [/color]de grade iar noaptea nu ma scol decat daca sunt -20 de grade afara in rest pana la -15 grade o indes bine seara in jur de ora 23 si dimineata gasesti jar.
Avatar utilizator
rabla62
Mesaje: 1
Membru din: 07 Feb 2010 16:51

Cazane lemne Junkers 38 kW

Mesaj necitit de rabla62 »

tanasescu scrie:..imi doresc o centrala pe lemne. ATMOS..
BUNA SEARA SUNT NOU SI AS DORI SA ATENTIONEZ DORNICI DE CENTRALE COMBUSTIBIL SOLID (LEMNE ) SA NU SE GINDEASCA SA FACA GRESALA MEA DE A CUMPARA O CETRALA JUNKERS 38 KW O AM DA TREI ANI SI AM AVUT NUMAI PROBLEME CU ACEASTA CENTRAla si nici din partea fabricantului nu am avut ajutor diuze montate gresit din fabrica si junkers nu recunoaste nimic 1700 roncheltuiti degeaba si nici nu este produsul la care ma asteptam asa ca ATENTIE LA CUMPARAREAUNEI CENTRALE
Avatar utilizator
dani
Junior
Mesaje: 11
Membru din: 11 Feb 2010 16:11

Centrala pe lemne Astra

Mesaj necitit de dani »

buna ziua sunt noua aici si as avea si eu o intrebare de novice:am o centrala pe lemne cu gazeificare ASTRA si in partea de jos ,cea cu elementele ceramice are doua bucatela triunghiulare de ceramica pe care nu stiu unde sa le pun -am vorbit cu doi instalatori si fiecare are o alta parere
in continuare va spun bine v-am gasit si sper sa mai schimbam impresii -ce am citit pina acum mi s-a parut instructiv
Avatar utilizator
mirmiku
Specialist
Mesaje: 121
Membru din: 31 Ian 2010 01:42
Localitate: Bucuresti
Contact:

Cazane lemne Astra

Mesaj necitit de mirmiku »

Buna ziua.Ar fi bine daca ai putea sa pui o poza cu ele.|Sunt asemanatoare cu cele din poza de mai jos???
Fişiere ataşate
poza astra.JPG
poza astra.JPG (2.96 KiB) Vizualizat de 62168 ori
Saab 9-3 TiD 150 Hp
HP ProBook 4730s
hTC 10 Carbon Grey
Toshiba Excite Pure AT-10
Avatar utilizator
dani
Junior
Mesaje: 11
Membru din: 11 Feb 2010 16:11

cos de fum..

Mesaj necitit de dani »

in legatura cu cele doua bucatele triunghiulare de ceramica -nu pot deocamdata sa le fac o poza-centrala este cea din poza-sunt doua bucatele independente adica se pot scoate de acolo ,ca eu le scot de fiecare data cind scot cenusa si apoi le bag inapoi. Si as mai avea o intrebare-vad ca multi din cei care au centrale pe lemne vorbesc de orificiile de admisie a aerului secundar;eu stiu unde e ventilatorul dar alt orificiu de aer nu stiu unde este si nu m-am putut dumiri nici din carte.
O alta problema pe care o am este cea a inaltimii cosului de fum- daca este mai scund-4m ce se intimpla? Eu am avut ceva probleme cu ventilatorul si instalatorul a zis ca asta ar putea fi cauza .Acum astept sa isi revina timpul si mai inalt cosul cu 2 m. cam atit deocamdata dar cred ca in viitor o sa mai revin si cu alte intrebari
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Cazane lemne Astra G (Lituania)

Mesaj necitit de fuji »

Atasez ce documetatii am gasit despre cazanul asta Astra G (suna ca numele masinii Opel :lol: ).
-poate pe baza prospectului si a documentatiei va dati seama despre ce e vorba..

Ref. la cosul de fum:
-nu stim ce putere are cazanul, si nici ce diametru are cosul..
insa la h=4 m zic si eu ca e cam mic..

Uite niste recomandari de dimensionare cos (si nu numai) de la alt producator, Junkers.
Fişiere ataşate
Prospect Astra.pdf
prospect cazan Astra
(313.14 KiB) Descărcat de 1142 ori
Cazan lemne Astra -manual instructiuni.pdf
documentatie cazan lemne Astra
(487.84 KiB) Descărcat de 1373 ori
Avatar utilizator
dani
Junior
Mesaje: 11
Membru din: 11 Feb 2010 16:11

cazan lemne putere 28 kW

Mesaj necitit de dani »

cazanul are putere de 28 kw . multumesc mult pentru raspunsuri .daca gaseam fofumurile astea inainte sa fac instalatia probabil as fi stiut ce sa cer instalatorilor (inaltimea cosului a fost stabilita de instalator)
Avatar utilizator
mirmiku
Specialist
Mesaje: 121
Membru din: 31 Ian 2010 01:42
Localitate: Bucuresti
Contact:

Inaltime cos de fum, in functie de putere si tip cazan

Mesaj necitit de mirmiku »

dani scrie:cazanul are putere de 28 kw ..
Salut
Inaltimea cosului,in functie de diametrul acestuia:
Fişiere ataşate
Poza cos.jpg
Saab 9-3 TiD 150 Hp
HP ProBook 4730s
hTC 10 Carbon Grey
Toshiba Excite Pure AT-10
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Supraclass Excellence Junkers

Mesaj necitit de fuji »

mirmikule, dar parca si tu aveai un cazan de lemne Junkers .. De ce putere e ?
-si cum functioneaza (ca vad mai in urma ca cineva se plangea de unul la fel de 38 kW)
Ce cos de fum ai ?
Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori