Recomandari alegere Centrala termica 2017-2023

centrale termice murale, clasice sau cu condensare

Moderator: fuji

Scrie răspuns
mardoheu01
Junior

Re: Recomandari alegere Centrala termica 2017-..

Mesaj necitit de mardoheu01 »

Hey,

O recomdare va rog intre centralele de mai jos (criteriul - fiabilitate, Apa de la oras)
Pe net am gasit info. care nu stiu cat de accurate sunt.... Centrale care ajung in service(Buderus 2%, Viessmann 3%, Bosch 15%, ....)

1) Buderus GB172i-35KW
2) Viessmann Vitodens 100-35kW
3) Vaillant ecoTEC plus VUW INT II 346/5-5
4) Ariston Alteas One Net 35 kW

+ mai multe argumente legate de schimbator inox vs Al-Si (fiabilitate)

La comentariul legat de Buderus GB172i ("ce faci cu schimbatorul principal de caldura de Al-Si")...nu inteleg... daca se pune apa tratata in instalatie (pardoseala), cu acel schimbator nu prea mai ai probleme repede, nu? Iar daca ai depuneri, nu se poate curata mecanic?
+ spunea-i la un moment dat ca acel schimbator pe GB172i sunt printre cele mai fiabile.....?

Doar ca si info. am gasit pe net: http://www.hevac.ie/v4/0940aa0c-5421-4a ... minium.pdf

Daca te incadrezi in ph, Al-Si (Buderus) nu sunt mai bune vs Inox (Viessmann)?

al vs inox.PNG

Ca o paranteza legata de fiabilitate/service: Ariston Alteas One Net 35 kW. inox de calitate sau indoielnic?
http://www.centraletermicecluj.ro/cele- ... e-termice/
fuji
Senior

alegere Centrala termica / schimbator caldura

Mesaj necitit de fuji »

mardoheu01 scrie: 30 Dec 2017 02:02 Pe net am gasit info. care nu stiu cat de accurate sunt.... Centrale care ajung in service(Buderus 2%, Viessmann 3%, Bosch 15%, ....)
astea-s prostii, si/sau minciuni. :lol:
Recunosti fake news, informatia denaturata, dupa generalizare: centralele Ariston.. sau centralele Bosch -gresit !
Nu toate TV panasonic sunt bune si nu toate TV Sony sunt in service ! Modelul X de la Panasonic a avut ceva probleme, iar Sony modelul Y a fost mai sensibil. Astfel de info mai poti sa le crezi. Acelasi lucru se aplica si la centrale.
1) Buderus GB172i-35KW
eu as alege 1 sau 2 sau poate un Wolf FGB-K.. sau altceva, nu stiu.. depinde.. de la caz la caz.
La o casa de 35 kW poti sa te gandesti ca e mare.. poate are nevoie de boiler. Altfel.. de ce nu si Vitodens 050 33 kW in lista ?
mai multe argumente legate de schimbator inox vs Al-Si (fiabilitate)
discutie lunga. Argumentele concrete le au cercetatorii, nu noi doi. PDF-ul ala e de la DeDietrich, grup Remeha -deci mari producatori de Aluminiu (AlSi). ;) Am mai citit si eu diverse prezentari ale unuia sau altuia.
Insa da, pe hartie performantele termice si tehnologice sunt superioare la AlSi versus Inox. Dar ce ne facem cu practica ? Ca daca nu exista practica, erau Beretta / Riello campioni mondiali, nu ?
.. daca se pune apa tratata in instalatie (pardoseala), cu acel schimbator nu prea mai ai probleme repede, nu? Iar daca ai depuneri, nu se poate curata mecanic?
daca se pune apa ca la carte SI exista o firma profesionista de service, atunci nu ai probleme cu nici-o centrala, poti s-o alegi pe oricare ! Sau daca apar probleme, se rezolva rezonabil.
spunea-i la un moment dat ca acel schimbator pe GB172i sunt printre cele mai fiabile.....?
da, de la Bosch Buderus.
Daca te incadrezi in ph, Al-Si (Buderus) nu sunt mai bune vs Inox (Viessmann)?
nu e doar pH, ci si conductivitatea apei.
Nu, nu sunt mai bune.. sunt altceva.
Oricum, la o centrala mai se strica si ventilatoarele, si pompele, si fluxostatele.. vanele cu 3 cai si.. sa nu uitam placile electronice ! :)
Ca o paranteza legata de fiabilitate/service: Ariston Alteas One Net 35 kW. inox de calitate sau indoielnic?
asta cu Alteas cele mai bune chiar ca sunt legende.. ca deabia au aparut, nici n-au intrat in Iarna -cine poate spune atunci ca sunt cele mai bune ?? Gizas !
-apoi, au mai fost si probleme cu stocurile, cu livrarile (Italia n-a furnizat suficiente aparate), astfel incat s-au vandut chiar putine..

Iar Ariston cumpara schimbatorul de la producatori OEM >> deci si altii au aceeasi calitate de schimbator.

Ce sa mai zic.. Internetul asta mai mult bulverseaza decat clarifica.

Misto in topul ala e ca Motan Mkdens e inainte de Viessmann Vitodens 100-W. Ce sa zic ? Eu cred ca Mkdens 36 poate constitui o varianta.. face banii. Dar nu l-as pune in top inainte de Vitodens 100.. n-am cum !
Un top dupa Raport modulare / Pret / Garantie.
---------------------------------------
Pe Forumuri se vehiculeaza aceleasi discutii.. aceleasi idei sunt reluate again and again. Este un segment de useri care au preocuparile acestea.. cu studii comparative si Reviews sau forumuri. Multe din idei sunt preluate din marketingul extrem de puternic al Ariston (bravo lor ca le merge masinaria de brain wash).

In viata reala, cele mai vandute centrale Ro sunt: centrale clasice Motan (de departe !), iar cu condensare: Ariston Cares, Immergas Victrix Tera, Motan SIgma Kdens (acelasi schimbator ca si Cares) si Bosch Condens 2000 si Ferroli Divacondens.

Ca o observatie: Condens 2000 are cea mai mica rata de cadere la Bosch ! Iar de Black Friday cei 3 mari giganti, emag / Romstl / Dede au avut la super-promo un singur model -acelasi ! E vorba de Condens 2000. Cred ca s-au vandut cantitati enorme cu acel prilej.
-----------------------------------
SIgur, la 35 kW se schimba optiunile, ierarhiile.. Incerc sa raspund pe cat pot. In principiu, las Userul sa-si asculte primul instinct -ca tot se ajunge la asta pana la urma, indiferent de km de text asternut de mine sau de altul !
mardoheu01
Junior

Centrala termica Buderus sau altceva

Multumesc de raspunsurile pentru fiecare intrebare.

1. Daca ar fii sa faci tu clasamentul pentru centralele mentionate de mine ai schimba ceva? (fiabilitate...)
1) Buderus GB172i-35KW
Din cate vad nu gasesc GB172i pe https://www.buderus.de/, doar 172 si 172-T50. Zice-ai cu ceva timp in urma ca 172 difera mult de 172i?

2."Insa da, pe hartie performantele termice si tehnologice sunt superioare la AlSi versus Inox. Dar ce ne facem cu practica ?"
Pai asta ma intereseaza.
Cum detaliile tehnice le pot obtine online, legat de practica de intreb pe tine... Cu ce ai avut mai multe probleme (Buderus vs Viessmann, Al-Si-Mg vs Inox-Radial)?

3. Apropo: care e diferenta intre Al-Si-Mg si Al-Si?

4. Conductivitatea in ce masura influenteaza? (daca e prea mare atunci....)

Multumesc
desipien
Membru Activ

Mesaj necitit de desipien »

Ariston Alteas One Net foloseste un schimbatorul de caldura principal nou din inox, Xtratech, care este patent Ariston... OEM?

Acum fiind prea noua centrala... nu prea gasesti pareri legate de fiabilitate.....Who knows... poate noul schimbator o sa fie mai fiabil sau mai bun decat inox-radial de la Viessmann... (doar ca Buderus si Viessmann sunt Mercedes si BMW, iar Ariston este....?)

http://www.ariston.com/ro/media/files/1 ... ma_ONE.pdf
fuji
Senior

Mesaj necitit de fuji »

desipien scrie: 31 Dec 2017 01:22 Ariston Alteas One Net foloseste un schimbatorul de caldura principal nou din inox, Xtratech, care este patent Ariston... OEM ?
sunteti f. receptivi la marketing !
http://www.sermeta.com/product/full-heat-conde

Orice producator OEM iti face produsul cum vrei si in functie de cati bani ai. :lol:
Asa se fac si torturile aniversare: " Pentru Nela de la Vasile, cu multa dragoste: + frisca sus si blat la mijloc. Cofetarul iti face cum doresti.
Asa fac si Wilo sau Grundfos pompele, Sit vanele de gaz, etc.

Ia citeste si despre Ferroli Bluehelix.. au si ei un schimbator minune, patent etc. etc.

fuji
Senior

Re: Centrala termica Buderus sau altceva

Mesaj necitit de fuji »

mardoheu01 scrie: 30 Dec 2017 23:35 1. Daca ar fii sa faci tu clasamentul pentru centralele mentionate de mine ai schimba ceva? (fiabilitate...)
1) Buderus GB172i-35KW
n-am experienta la Vaillant ala.. dar cred ca e cam scump pentru o centrala nu departe de cele italiene.
Alteas.. gama One in general.. inca n-a apucat prima Iarna. Asteptam doritori sa le incerce !

Tu ma intrebi de astea 5.. eu te intreb de ce nu e Vitodens 050 in topul ala ?
Sau Immergas Victrix Tera ? Sau Wolg FGB-K ? Sau Remeha Tzerra ? Si Bosch Condens 7000 este un aparat bun eplina tara de ZBR si ZWBR..
Din cate vad nu gasesc GB172i pe https://www.buderus.de/,
gasesti GB192i, care acelasi aparat, dar cu automatizare touchscreen.
Bosch a considerat ca GB172i e suficient de scumpa pentru Ro si n-are rost sa aduca si GB192i. De fapt, se importa gama GB192iT, adica cele cu boiler incorporat (arata ca un "frigider").
Cu automatizare touchscreen se aduce sora de la Bosch Condens 9000i
doar 172 si 172-T50. Zice-ai cu ceva timp in urma ca 172 difera mult de 172i?
ce nu are i, e alta centrala.
Cu ce ai avut mai multe probleme (Buderus vs Viessmann, Al-Si-Mg vs Inox-Radial)?
Principalele probleme intalnite sunt cele cauzate de parametrii externi centralei: reteaua electrica, reteaua de apa, calitate si presiune gaz.
Pe locul 2, problemele au fost cauzate chiar de catre Beneficiari: utilizare necorespunzatoare, instalari artizanale si ignorarea oricaror curatari periodice.

Inchipuieti ca ai o masina si nu faci nici-o Revizie.. nu mergi niciodata la ITP.. dar te trezesti dupa 4-5 ani sau mai repede ca nu merge. Eventual vrei sa se rezolve si in garantie (ca.. Alteas.. ca 7 ani, etc.)
care e diferenta intre Al-Si-Mg si Al-Si?
formule chimice diferite. Fiecare are reteta lui. Unii chiar cerceteaza in domeniul asta.. altii doar preiau din zbor ideea si o prezinta apoi printr-un marketing agresiv.
Conductivitatea in ce masura influenteaza? (daca e prea mare atunci....)
exista situatii cu schimbatoare gaurite, corodate. COnductivitatea apei e primul suspect de serviciu. Acum.. nu se ia in considerare o valoare chiar asa mica cum e trecuta in Instruc. alea.. deci 10 MicroSiemens n-o sa obtii in RO. Dar pana in 500 eu zic ca e ok.
mardoheu01
Junior

1. In ce conditii ai recomanda Viessmann fata de Buderus si invers la modelele asemanatoare (172i vs V100) (fara sa luam in seama partea banilor)?

2. Legat de conductivitate, inoxul este mai rezistent sa inteleg, iar Al are sanse sa se gaureasca/corodeze in timp?

3. Ca tot se vorbeste de Ariston, cum sunt calitativ fata de cele germane (Viss. si Buderus-Bosch sau altele...la modul general)?

PS: am facut topul in functie de disponibilitate stoc in zona mea, service..., ca altfel iar ajung sa aleg din 100 de centrale...

Multumesc.
fuji
Senior

despre Centrale termice 35 kW

Mesaj necitit de fuji »

mardoheu01 scrie: 31 Dec 2017 14:23 In ce conditii ai recomanda Viessmann fata de Buderus si invers la modelele asemanatoare (172i vs V100) (fara sa luam in seama partea banilor)?
Buderus GB172i, 192i si Bosch Condens 9000i sunt in primul rand niste centrale frumoase, de expozitie. Daca centrala se monteaza la loc vizibil, atunci mai bine o centrala d-asta.
Daca se monteaza la retea oraseneasca, cat de tratata, nu am nici-o retinere.
SIgur, as compara si oferta de pret din acel moment cu Vitodens 100, la fel si garantia. Desi GB172i se poate compara si cu gama Vitodens 200 de la Viessmann.

La 35 kW se pune problema eventual si de automatizari necesare, de circuite de incalzire sau alte chestii. SI atunci te uiti care poate sa comande si ce poate sa comande.

Daca centrala este montata in conditii vitrege de apa, atunci mai bine un Vitodens ! Desi, repet, am avut cazuri si necazuri si cu Inox-Radial asta. ;)
Si unde e apa proasta e si retea electrica necorespunzatoare.. iar la asa problema nu pot spune ca e Viessmann mai pregatit. Nici-un aparat nu e pregatit pentru conditiile "de razboi" din Ro.
Legat de conductivitate, inoxul este mai rezistent sa inteleg, iar Al are sanse sa se gaureasca/corodeze in timp?
teoretic da.
Ca tot se vorbeste de Ariston, cum sunt calitativ fata de cele germane (Viss. si Buderus-Bosch sau altele...la modul general)?
Ariston se bate in Ro cu Immergas si Ferroli. Alteas l-au copiat la partea cu sticla neagra dupa Buderus. Nici macar acea sticla nu stiu daca e de aceeasi calitate..
Calitativ, sunt toate asemanatoare.
Intrebai de GB172i daca se vinde in Germania .. Dar Ariston se vinde in Germania ? Sau Immergas, Ferroli Bluehelix ?
Bluehelix parca a iesit liderul pietii in Spania !
Ca o completare.. au fost centrale care au avut probleme mari in Ro.. si in Italia si Spania erau printre cele laudate. SI nemtii nu intelegeau de ce avem noi o rata asa mare de cadere..
mardoheu01
Junior

1. Buderus GB172i are 7 ani garantie vs Viessmann cu 2 ani (dar aici e cum ai spus si tu, conditiile de garantie sau relatia cu echipa de service :). ), corect?

2. Pe parte de conductivitate prea mare cu se poate rezolva problema?

3. La acel interval de 2 ani de mentenanta a centralei, se curata schimbatoarele (primar si sec.)?

Oscilez spre Buderus. Pentru ca in sistemul de incalzire de pardoseala a fost introdusa apa tratata, rezultand ca nu prea o sa am probleme cu schimbatorul primar de Al-Si-Mg, iar pt ACM acel schimbator secundar se poate curata sau schimba cu unul de inox cand este cazul, nu?

Oricum un stab. de tensiune sau un UPS o sa fie instalat pt. centrala...

Multumesc
fuji
Senior

schimbatoare de caldura

Mesaj necitit de fuji »

mardoheu01 scrie: 31 Dec 2017 16:44 1. Buderus GB172i are 7 ani garantie vs Viessmann cu 2 ani (dar aici e cum ai spus si tu, conditiile de garantie sau relatia cu echipa de service :). ), corect?
garantia la Buderus e 3 ani. Au fost ceva promotii, dar au trecut. Mai exista posibilitatea sa extinzi garantia, insa contra-cost.
2. Pe parte de conductivitate prea mare cu se poate rezolva problema?
n-o rezolvi. Folosesti alta apa la Incalzire (cum ai facut deja).
La acel interval de 2 ani de mentenanta a centralei, se curata schimbatoarele (primar si sec.)?
nu e o problema cu curatatul schimbatorului in placi. Insa e o problema cu curatarea chimica a schimbatorului principal -mai bine sa nu fie nevoie.

Mai e o solutie la centralele GB, ca si la orice alta centrala la care vrei sa eviti problemele cauzate de o instalatie de Incalzire cu apa proasta, radiatoare vechi: se monteaza un schimbator de caldura exact dupa centrala, care sa separe hidraulic complet centrala de restul instalatiei.
mardoheu01
Junior

La magazinul local inca au pana la sf. lui Ianuarie 2018, 7 ani garantie pt. centralele Buderus si Ariston...

Vad schimbator din inox (Viessman) si schimbator din otel inoxidabil (Motan, Ariston).... pai nu e acelasi lucru? otel inoxidabil = inox

Legat de conductivitate ma refeream la schimbatorul secundar.... (care cred ca la un moment dat se poate schimba cu unul din inox, tot Buderus),nu?

Ma gandesc ca, daca ajungi la curatarea chimica a schimb. principal (sa zicem dupa 10 ani) mai bine iti schimbi centrala....

info. in Germania GB172i e numita GB182i (asa am gasit pe buderus.de): https://www.buderus.de/de/produkte/cata ... lus-gb182i
fuji
Senior

schimbator de caldura in placi

Mesaj necitit de fuji »

mardoheu01 scrie: 31 Dec 2017 18:04 La magazinul local inca au pana la sf. lui Ianuarie 2018, 7 ani garantie pt. centralele Buderus si Ariston...
poate dau de la ei. La Ariston 7 ani a avut doar Alteas, Genus avea 5 ani, etc.
Vad schimbator din inox (Viessman) si schimbator din otel inoxidabil (Motan, Ariston).... pai nu e acelasi lucru? otel inoxidabil = inox
la schimbatorul in placi am mai zis, nu sunt probleme. Se curata de 1-2-3 ori sau se schimba -la toti producatorii
daca ajungi la curatarea chimica a schimb. principal (sa zicem dupa 10 ani) mai bine iti schimbi centrala....
dar daca te lovesti de problema la 2 ani ? sau la 6 luni ? :)
info. in Germania GB172i e numita GB182i
denumire diferita >> aparat diferit. Mai mult, conform indicativului 182 e superioara 172.
mardoheu01
Junior

debit apa calda

"dar daca te lovesti de problema la 2 ani ? sau la 6 luni ? :) "

Pai de aia cumpar Buderus si nu Ariston sau Ferolli :) + daca fac reviziile corect, sunt acoperit de cei 7 ani garantie....nu?

E posibil ca debitul de ACM sa fie asemanator intre o centrala de putere mai mare 35KW fata de o centrala de 24KW cu boiler incorporat de 50l?
fuji
Senior

Re: debit apa calda

Mesaj necitit de fuji »

mardoheu01 scrie: 31 Dec 2017 20:31 E posibil ca debitul de ACM sa fie asemanator intre o centrala de putere mai mare 35KW fata de o centrala de 24KW cu boiler incorporat de 50l?
o centrala cu boiler de 24 kW va avea un debit de durata cu siguranta mic ca o centrala instant de 35 kW.
Centrala cu boiler ar trebui sa furnizeze mai multa apa calda doar in primele 10 minute sa zicem (sau in functie de cata apa calda acumulata are).
marius1981
Senior

Re: debit apa calda

Mesaj necitit de marius1981 »

mardoheu01 scrie: 31 Dec 2017 20:31 Pai de aia cumpar Buderus si nu Ariston sau Ferolli :) + daca fac reviziile corect, sunt acoperit de cei 7 ani garantie....nu?
Poti sa ai si 10 ani garantie si sa faci reviziile la timp. In ziua de azi produsele nu sunt facute sa tina au mai multa parte electronică care sunt vulnerabile la șocuri de tensiune . E adevărat că mai multa parte electronică gestionează mai bine consumurile si functionalitatea produsului prin atenționare din timp a unor probleme ulterioare.
mardoheu01
Junior

De la cine cumpara Vaillant schimbatorul principal de inox?

Si cum sunt calitativ centralele Vaillant comparativ cu Ariston, Viessmann, Buderus?
fuji
Senior

Centrala termica Vaillant

Mesaj necitit de fuji »

mardoheu01 scrie: 02 Ian 2018 03:08 De la cine cumpara Vaillant schimbatorul principal de inox?
Vaillant cumpără din acelasi loc din Italia, laolaltă cu ceilalti italeni si Motan. 😁
mardoheu01
Junior

Buderus Aluplus

Daca Buderus GB172i este asemanatoare cu GB192i cel putin la schimbatorul de caldura principal (WB5 II), inseamna ca este din acelasi material ALUPLUS?

si care este mai exact diferenta dintre Alu si AluPlus?
(se curata mai usor? este mai rezistent?)

fuji
Senior

Re: Buderus Aluplus

Mesaj necitit de fuji »

mardoheu01 scrie: 02 Ian 2018 23:53si care este mai exact diferenta dintre Alu si AluPlus?
nu stiu -sa zica Buderus. Aluplus e veredelt, deci tehnologie de "innobilare". :)
desipien
Membru Activ

Mesaj necitit de desipien »

Am si eu o intrebare:

Condensul care se formeaza la centralele in condensatie, fiind foarte acid, nu este daunator schimbatoarelor de caldura, in special celor Al-Si?
Scrie răspuns