Cronotermostat clasic + PWM la incalzirea mixta

automatizari pt. aplicatii termice, hidraulice si de climatizare, termostate, cronotermostate wireless sau cu fir

Moderator: fuji

Avatar utilizator
GDan
Junior
Mesaje: 5
Membru din: 12 Feb 2015 15:30

Cronotermostat clasic + PWM la incalzirea mixta

Mesaj necitit de GDan »

Buna ziua,

Am instalat in casa in care locuim, un sistem mixt de incalzire: radiatoare de otel la etaj si incalzire in pardoseala la parter (sistem Purmo).
Centrala termica este Vitodens 100 de 26 kW.

La etaj, caloriferele sunt cu robineti normali.
La parter am 3 zone cu tot atatea termostate.

Asadar modul de functionare a sistemului este cu centrala pornita mereu, comandata numai de termostatul intern. Temperatura setata pe tur este de 40-45 grade C astfel incat la retur am 30-35 grade C, pentru a beneficia de efectul condensatiei.

Termostatele de la IP sunt setate pe 20 grade C zi si noapte. In aceste conditii se obtin 20-21 grade la etaj si 20-20.5 grade la parter.

Din dorinta de a reduce consumul de gaz, am instalat un cronotermostat pentru etaj, pe care l-am pus in paralel cu iesirea de comanda a IP.
Totul functioneaza perfect, cu urmatoarea precizare.
Termostatele TempCo Digital de la Purmo, fac o reglare PWM a temperaturii, ceea ce inseamna ca atunci cand exista un necesar de caldura pe o zona, acesta deschide robinetii pe acea zona, dar numai pentru o scurta perioada. Verifica care e efectul, calculeaza si da din noua o comanda de deschidere a robinetilor, diferita de prima, astfel incat sa se apropie de valoarea setata a temperaturii.
Acest lucru, face ca centrala sa porneasca si sa se opreasca de tot atatea ori, cate comenzi da termostatul (asta daca nu exista comanda continua si de la etaj).
In acest fel, regimul de functionare (temperatura tur/retur) va fi unul puternic oscilant, ceea ce va face ca, condensatia sa nu se produca, sau cel putin nu la randamentul normal.

Intrebarea mea este daca stiti cum se seteaza aceste termostate TempCo Digital sa functioneze in modul clasic?

Daca tot vorbim de termostate as vrea sa aduc in discutie economia realizata de acestea.
Din propriile observatii pe sistemul descris mai sus, cu functionare continua, rezulta ca daca pe timpul cand suntem plecati de acasa, setam temperatura la parter la 18 grade C iar apoi cand ne intoarecem, schimbam pe 20 grade C, centrala va avea de "recuperat" cele 2 grade C si va "pompa" caldura in schimbul gazului consumat, astfel incat atunci cand trag linia nu prea rezulta nici o economie.

Daca lasam in mod constant 20 grade C setat la parter, centrala merge mereu pe treapta 1 pe afisajul digital de flacara. Astfel consumul este la fel cu cel obtinut la reducerea de temperatura.

Din cate am mai citit, randamentul maxim este atins la centrale, la o functionare continua, intr-un regim constant, optimizat pentru fiecare tip (condensatie, clasica, lemne, etc.)
Cred ca un randament bun, ceea ce inseamna un consum optim, se obtine la o "calibrare" corecta a sistemului. Am in vedere aici dimensionarea corespunzatoare a radiatoarelor, a centralei, alegerea temperaturilor de tur/retur corecte.
Nu sunt convins ca un cronotermostat aduce economii, in conditiile in care casa este locuita zilnic. Pentru situatiile in care se lipseste mai mult de o zi din casa, are sens, insa altfel, nu prea vad mari economii.

Ce parere aveti?
Va rog sa nu ma uitati cu reglarea/programarea termostatului Purmo TempCo Digital, daca aveti informatii.

O zi buna.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Tempco digital Purmo

Mesaj necitit de fuji »

Nu cunosc aceste termostate de la Purmo -dealtfel sunt relativ noi, pt. ca Purmo s-a apucat f. recent de incalzire in pardoseala (de cand Rettig a cumparat un producator de teava..).
Probabil si gama lor de automatizari e comandata pe la cineva..
Nu am gasit niste Instructiuni pe net -mai multe detalii ar trebui sa va furnizeze cel care v-a montat sistemul sau producatorul Purmo.

E bine ca automatizarea sa fie gandita de la bun inceput -improvizatiile ulterioare nu stiu daca dau rezultate bune.. Si e bine sa se porneasca gandirea schemei de la centrala, nu de la consumatori (incalzire in pardoseala, radiatoare).

La Vitodens 100-W poti pune acel cronotermostat on/off (cum inteleg ca e acum -desi n-ai dat amaunte despre el), un termostat opentherm sau poti comanda centrala in functie de senzorul exterior. In functie de reglaje, cu fiecare tip de automatizare se poate obtine o economie de gaz.

Eu nu cred ca o functionare continua este mai economica -eu sunt adeptul stabilirii unor perioade de functionare la temperatura scazuta: in primul rand noaptea, dar si in timpul zilei (in functie de programul locuitorilor imobilului).

Pentru sisteme de tipul asta (centrala termica, incalzire in pardoseala, radiatoare) a fost gandit sistemul Danfoss Link, ca dau doar un exemplu.. ca mai sunt si altele..
Imagine
GDan scrie:..randamentul maxim este atins la centrale, la o functionare continua, intr-un regim constant, optimizat pentru fiecare tip (condensatie, clasica, lemne, etc.)..
intr-adevar economia de gaz o obtii la centrala, nu la radiatoare sau incalzire in pardoseala -d-aia era bine sa gandesti schema instalatiei si de automatizare pornind de la centrala..
Avatar utilizator
GDan
Junior
Mesaje: 5
Membru din: 12 Feb 2015 15:30

schema comanda

Mesaj necitit de GDan »

Cu exceptia faptului ca nu am comanda pe fiecare radiator, ci un singur crono-termostat pozitionat intr-o camera, schema de automatizare este aproape identica. O alta exceptie este faptul ca in grupul de amestec exista o vana de amestec cu comanda mecanica, spre deosebire de schema de mai sus, unde exista un robinet actionat electric responsabil de amestec.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: schema comanda

Mesaj necitit de fuji »

..dar Danfoss Link CC nu e un simplu cronotermostat, ci este unitatea centrala a intregului sistem. La Danfoss componentele si software-ul sunt optimizate unua pentru cealalta.
Dar nu numai la Danfoss, sunt si alte variante (..acum deabia apare iT600 de la Salus).
In fine, trebuie plecat de la situatia existanta >> sunt necesare niste Instructiuni de la acele TempCo Digital (in cel mai rau caz, se pot schimba cu alte produse) si optimizate reglajele pentru restul, in masura posibilitatilor.
Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 14 vizitatori