1 Centrala Bosch gaz 3000 este compatibila cu sonda exterioara?
2. La ce regim de functionare aceasta centrala functioneaza la randament maxim? In datele tehnice acest parametru nu este descris si nici conditiile in care este obtinut nu sunt clare.
Pt consum economic in instructiunile de utilizare se recomanda folosirea unui termostat de ambianta, reglat la 20 grade pt confort optim (la mine acest confort optim e la 22

Din puterile descrise in datele tehnice am dedus prin calcul ca randamentul maxim s-ar atinge la functionarea la capacitate maxima. adica n=24KW/26.5kw=~90.5%(pt maxim la ACM sau AT) sau n=10kW/11.9kw=~84%(pt minim AT) sau n=7kw/8.4kw=~83.3%(pt minim la ACM).
Eu o am reglata la 60 grade pe AT si 40 pe ACM. Cum recomandati sa fie reglata o astfel de centrala? Banuiala mea este ca pt eficienta maxima la consum trebuie reglata pe maxim, iar pt fiabilitate trebuie cat mai aproape de minim, asta la AT. La ACM mi se pare ca e cam aiurea sa incalzesti apa pana la 60 pt ca mai apoi sa o racesti prin combinare cu apa rece, dar poate o fi si o logica in asta...cine stie.
3. Cand este folosita modularea, la ACM, AT sau Amandoua?
Conform manualului ar trebui sa fie la AT si prin deductie logica ar trebui si la ACM pt ca doar prin modulare ar fi posibila pastrarea unei temp cat mai apropiate de valoarea reglata, indiferent de debitul la robinet.
In practica am observat ca modularea ar aparea doar la ACM nu si la AT.
La AT atunci cand primeste comanda de la termostatul de camera, aprinde flacara, temperatura de pe tur incepe sa creasca si cand ajunge la 7 grade peste ce e reglat in termostatul centralei, stinge flacara, dupa care temperatura apei de pe tur scade, si cand ajunge la 7 grade sub ce reglat aprinde din nou flacara si ciclul se reia, pana cand primeste comanda de oprire de la termostatul de camera cand opreste mai intai flacara si dupa circa 2 minute opreste si pompa. Mie asta nu imi suna deloc a modulare ci a ciclu ON/OFF cu flacara la maxim. Instalatia are 5 calorifere pe aceeasi coloana si distanta pana la ultimul calorifer este de circa 10m; ma indoiesc ca puterea minima de 10kw este prea mare pt a putea pastra o temperatura constanta de 60 grade si astfel sa fie necesara stingerea din cand in cand.
Nu am incercat pana acum sa setez o temp mai mare pe tur din mai multe cauze:
a) din motive siguranta, am un copil mic si deja de la 60 in sus e destul de fierbinte pentru manutele lui.
b) se spune ca de la 60 de grade in sus se depune mai usor calcarul
c) pt ca ar iesi din histerezis-ul termostatului de camera, adica s-ar incalzi cu mai mult de 0.2 grade fata de valoarea reglata, dupa ce acesta a dat comanda de oprire, ceea ce inseamna risipa de energie prin cresterea temperaturii peste nivelul solicitat.