Centrale pe LEMNE, combustibil solid

centrale termice murale, clasice sau cu condensare

Moderator: fuji

Scrie răspuns
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

vana termostatica sau cu servo-motor

Mesaj necitit de fuji »

teoretic, vana termostatica nu poate fi mai durabila..
Insa nu sunt aparute de f. multa vreme prin Ro, astfel incat putem spune ca nu avem o experienta legata de durata de functionare. Si deocamdata, aceste vane termostatice sunt de calitate relativ buna (de la producatori buni..). Insa vom fi in curand invadati de sub-produse (..probabil asiatice), si atunci va fi mai evidenta durabilitatea acestei vane.
Avatar utilizator
flovio2007
Mesaje: 3
Membru din: 07 Apr 2012 22:57

Re: Cazane LEMNE (combustibil solid)

Mesaj necitit de flovio2007 »

andydav scrie:Buna ziua. Am cateva intrebari si as vrea daca se poate sa ma ajutati. Am nevoie de o centrala termica pe lemne de 30 kw care sa functioneze in paralel cu o centrala pe gaz. Necesarul calculat ar fi cam de 20-22 kw (incalzire calorifere, incalzire pardoseala, boiler apa calda). Dupa ce am studiat de cateva luni m-am hotarat ca o centrala cu gazeificare ar fi mai buna. Ma intereseaza ca centrala sa aiba o autonomie de cel putin 8 ore. Am ajuns la concluzia ca 2 centrale s-ar portrivi cel mai bine: viessmann vitoligno 100s si bosch 5000WT. Daca despre vitoligno am reusit sa gasesc cat de cat pareri ale utilizatorilor, despre bosch nu am prea gasit. Daca cineva cunoaste aceste centrale ma intereseaza o comparatie intre cele 2 cu avantaje si dezavantaje sau daca nu pareri pentru fiecare in parte si o sa le compar eu. De asemenea la ambele centrale se vorbeste de automatizare desi nu prea inteleg ce face aceasta automatizare. Manualele lor sunt destul de vagi in ceea ce priveste automatizarea. Pe site la centrala bosch la caracteristicile centralei scrie de functia de operare neintrerupta care permite pornirea automata a centralei pe gaz atunci cand lemnele se termina, desi in manual nu am gasit nimic despre aceasta functie. M-ar ajuta si niste manuale care sa explice mai detaliat functionarea efectiva a celor doua centrale. Multumesc
Eu am un Vitoligno 100-s de 30kW instalat din toamna. Sunt foarte foarte multumit si avantajele sunt simple si clare:
- constructie solida,
- autonomie mare intre alimentari (minim 12 ore si maxim 20 de ore la o casa din caramida de aprox 350 m cubi de aer neizolata termic),
- automatizarea functioneaza impecabil (de ex. in conditii de frig extrem opreste pompa de recirculare la o temp mai mare a apei in cazan pentru a pastra cazanul cald pana la o noua alimentare),
- curatarea cenusii se face cam la 4-5 zile si este foarte simpla,
- curatarea generala se face cam o data la 30 de zile si nu dureaza mai mult de o ora (inclusiv burlanul de racordare la cosul de fum)
- afisajul electronic iluminat permite verificarea rapida daca este necesar sa se alimenteze si la ce temperatura este cazanul in orice moment,
- usa de alimentare de aprox 40x40 cm permite alimentarea cu lemne de dimensiune mari, deci nu mai trebuie crapate asa mult lemnele,
- cazanul ajunge la temperatura normala de lucru (intre 75 si 85 de grade) in aproximativ o ora chiar daca afara e foarte frig,
- se pot monta robineti termostatati pe toate caloriferele si centrala functioneaza perfect, fara supraincalzire nici macar cand e mai cald afara (se seteaza manual pe 75 de grade)
- instalatia de incalzire nu este pretentioasa.
Astea ar fi in mare cateva avantaje si sincer inafara de cei 8700 de lei cat a costat nu am vazut dezavantaje.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

centrala termica Vitoligno

Mesaj necitit de fuji »

flovio2007 scrie:se pot monta robineti termostatati pe toate caloriferele si centrala functioneaza perfect, fara supraincalzire..
e totusi de evitat, nu ?
Ce boiler ai ? ai cumva si puffer (presupun ca nu, ca zici ca instalatia e simpla).. ?
Avatar utilizator
flovio2007
Mesaje: 3
Membru din: 07 Apr 2012 22:57

Re: Cazane LEMNE (combustibil solid)

Mesaj necitit de flovio2007 »

Deocamdata instalatia nu contine boiler pt apa calda si nici puffer. Initial am incercat sa las 3 calorifere (din totalul de 8) cu robineti simpli si rezultatul a fost ca acele calorifere ramaneau tot timpul fierbinti (in jur de 80 de grade) si in incaperi era mult prea cald si evident era si o risipa de lemne.
Daca robinetii termostatati sunt reglati undeva in jur de 22-23 de grade am observat ca aproape tot timpul este cel putin un calorifer deschis si este suficient pentru descarcarea caldurii suplimentare din centrala. Oricum robinetii termostatati se deschid si se inchid treptat, deci nu exista nici un fel de socuri termice in centrala.
Caloriferele sunt de dimensiuni mari (22x600x2000 in 4 camere si 22x600x1600 in 2 holuri, 33x600x1600 bucatarie si de 1,1 kw in baie) si probabil acest lucru ajuta la reglarea buna a temperaturii in centrala.
Singurul reglaj pe care l-am facut manual a fost sa setez temperatura de lucru la 80 de grade cand a fost foarte frig (-10 grade ziua, -20 de grade noaptea), respectiv 75 de grade in ultimele doua luni cand deja erau 10, 15 grade ziua si 2, 3 grade noaptea.
Am observat ca pentru functionare optima si fara incalzire prea rapida merg foarte bine lemne cu diametru mare: aprox 55cm lungime si 20-30 cm diametru. Intradevar lemnele trebuie sa fie uscate cel putin 5-6 luni in sezonul cald, sau chiar 2 veri daca este posibil, asta pentru a avea autonomie mare si cat mai putina cenusa.
Cat priveste depunerile de gudron in camera de alimentare cu lemne sau pe traseul de evacuare a fumului acestea sunt minime si nu pun nici un fel de probleme. La 80-82 de grade centrala deja se curata singura pentru ca se topesc depunerile de pe peretii interiori. Singurele depuneri suparatoare ar fi pe interiorul usii de alimentare cu lemne, dar acolo e usor de curatat si chiar daca nu se curata in cateva zile se cojesc si cad singure.
Centrala am folosit-o din octombrie 2011 pana in aprilie 2012, de la -20 pana la +20 de grade afara si cum spuneam, functioneaza fara probleme.
Singura parte putin mai complicata ar fi o bucla pentru ridicarea temperaturii pe retur dar in recomandarile de instalare a centralei nu este trecuta ca si obligatorie deoarece in timpul incalzirii centralei pompa de recirculare porneste automat la 60 de grade si se opreste automat la 58 de grade (e un ciclu care se repeta de cateva ori pana se incalzeste putin in incaperi), deci nu exista pericol de condens in centrala.
Toate cele de mai sus le-am observat in utilizarea de zi cu zi a centralei si cum spuneam, consider ca functioneaza mai mult decat multumitor.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

ridicare temperatura retur cazan lemne

Mesaj necitit de fuji »

flovio2007 scrie:Singura parte putin mai complicata ar fi o bucla pentru ridicarea temperaturii pe retur dar in recomandarile de instalare a centralei nu este trecuta ca si obligatorie deoarece...
In primul rand, as vrea sa te felicit pt. Review-ul despre cazanul de lemne Viessmann Vitoligno 100-S :D Daca cineva ar fi vrut sa scrie un articol favorabil despre acest cazan, nu cred ca l-ar fi scris mai frumos si mai profesional. Felicitari ! :clap:

Ref. la textul pe care l-am citat eu mai sus: m-ai intrigat un pic cu ce ai scris acolo, si am cautat in documentatia Viessmann..
Intr-adevar nu gasesti in documentatiile romane nimic despre ridicarea temperaturii de retur a cazanului :shock: , ceea ce e f. surprinzator.
-mai mult, apare la datele tehnice ca temperatura minima impusa pe retur e 55 grd C, nu 60 sau 65 grd C ca la alte cazan e de lemne !

Cu toate acestea, te asigur ca si acest cazan necesita un circuit de bypass (penru ridicarea temperaturii pe retur) -asta reiese clar din Fisa tehnica germana si din ..logica :) :
Rücklauftemperaturanhebung
Der Vitoligno 100-S muss mit einer Rücklauftemperaturanhebung ausgerüstet werden, um Kondensation der Verbrennungsgase und damit Korrosion der Heizflächen zu vermeiden.
Sie stellt sicher, dass die für den Vitoligno 100-S notwendige Mindestrücklauftemperatur von 60°C nicht unterschritten wird.


E foarte curios ca Fisa tehnica germana are 42 pagini, iar cea in romana doar 14 pag. .. :?
Avatar utilizator
flovio2007
Mesaje: 3
Membru din: 07 Apr 2012 22:57

Re: Cazane LEMNE (combustibil solid)

Mesaj necitit de flovio2007 »

Sper ca s-a inteles din descrierea mea de mai sus ca instalatia mea are bucla pentru ridicarea temperaturii pe retur (sau circuit de bypass cum se mai numeste). Parerea mea este ca acea bucla de ridicare a temperaturii este buna nu neaparat pentru protejarea impotriva condensului in cazan (am explicat deja ca protectia anticondens la Vitoligno se face practic din modulul electronic), cat mai ales este buna pentru o incalzire mai rapida a cazanului.
Daca in cazan ar intra doar apa rece din calorifere asta ar avea efect direct asupra modului de ardere, pentru ca ar scadea brusc temperatura din camera cu lemne si din camera de ardere din partea de jos. Asta ar insemna mai mult fum dintr-o data si s-ar crea un efect de sufocare al centralei.
De unde stiu asta? Mi s-a intamplat si mie cand am inchis usa de alimentare ermetic imediat dupa ce am pus lemne in centrala peste jar, fara sa las focul sa se inteteasca bine (10-15 min cu usa de alimentare intredeschisa asa cum recomanda manualul).
In concluzie circuitul de bypass ajuta la uniformizarea modului de ardere pe perioada de incalzire a cazanului, ceea ce duce la incalzirea mai rapida a centralei si contribuie la reducerea emisiilor de fum.
Ca si sfat practic: conteaza foarte mult la centrala pe lemne faza de aprindere/incalzire. Daca nu se face corect in loc de o ora poate dura si 3 sau 4 ore pana centrala ajunge la temperatura de lucru si o sa aveti un consum mare de lemne si emisii mari de fum in aceste 3 4 ore.
Avatar utilizator
valiflo
Mesaje: 3
Membru din: 29 Apr 2012 23:24

Re: automatizare TH100 pentru cazan Bosch Solid 5000 WT

Mesaj necitit de valiflo »

admin_forum scrie:
fuji scrie:..manualul automatizarii cazanului Bosch Solid 5000 WT (KRS) la noi pe site, la Documentatii..
gasiti Manualul Automatizarii TH100 pentru cazanele de lemne Junkers Supraclass SW (KRS) / Bosch Solid 5000 WT pe pagina de Documentatii.

sau Download direct de aici
Salut!
Unde as putea gasi piese de schimb pentru Junkers Supraclass Excellence S K-38, mai precis duza ceramica si caramida refractara cu fanta din partea de jos a focarului? La ce pret s-ar ridica? Multumesc.
Avatar utilizator
marcelrobert
Mesaje: 1
Membru din: 06 Sep 2012 10:09

Re: Centrala pe lemne legata in paralel cu una pe gaz

Mesaj necitit de marcelrobert »

Buna ziua!
Am cumparat o centrala termica pe lemne wiesman vitoligno 100 s de 25 Kw, si va rog daca puteti sa-mi comunicati o schita de montare cu 2 pompe de circulatie si boiler termoelectric.Va multumesc.
Avatar utilizator
rrazvan14
Membru Activ
Mesaje: 26
Membru din: 22 Iul 2011 15:38
Localitate: Arad, Romania

Re: Cazane LEMNE (combustibil solid)

Mesaj necitit de rrazvan14 »

Salutare,

Un vecin de-al meu zicea ca a folosit PELETI ca si combustibil solid la cazanul sau (cazan clasic de fonta cu combustibil solid-lemn sau carbuni-37KW).Eu unul nu am mai auzit asa ceva.Primul argument ar fi ca peletii nu stau in zona de ardere a cazanului clasic datorita dimensiunilor mici,cad in tavita pentru jar...Voi ati mai auzit de asa ceva?E posibil?
O singura viata,o singura iubire: JUVE !!!
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

folosire Peleti la cazane cu gazeificare lemne

Mesaj necitit de fuji »

am mai auzit si noi de unul, altul care a mixat lemnele cu peleti sau cu altceva (..chiar si carbuni !). Nu e recomandata folosirea altor comustibili decat a celor indicati de catre producatorul cazanului (..macar din motivul puterii calorice diferite).
Si oricum, peletii sunt mai scumpi ca lemnele, nu ?
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

schema cazan lemne Vitoligno 100-S cu Boiler

Mesaj necitit de fuji »

pentru cei interesati, o schema de montaj cazan lemne Viessmann Vitoligno 100-S cu Boiler cu serpentina:
Cazan Vitoligno 100-S cu Boiler
Cazan Vitoligno 100-S cu Boiler
Legenda:
Cazan lemne:
1 Vitoligno 100-S
2 Automatizare cazan
3 Sistem de ridicarea temperaturii pe retur - protecţie cazan
4 Ventil de reglaj termic
5 Pompa pentru circuitul cazanului Pc
6 Supapa termică de siguranţă
8 Grup de siguranţă cazan, cu supapa de siguranţă 3 bar, manometru şi aerisitor automat
9 Vas de expansiune

Circuit de încălzire
43 Pompa circuitului de încălzire

Preparare ACM cu ajutorul cazanului
10 Boiler Vitocell 100-V
12 Pompa circulaţie ACM (opţional)
13 Pompa de circulaţie pentru încălzirea apei din boiler Pb
14 Termostat pentru menţinerea temperaturii apei din boiler
19 Termostat de contact

Accesorii
60 Termostat de ambianţă
Avatar utilizator
AMORO
Membru Activ
Mesaje: 44
Membru din: 19 Dec 2012 12:42

Centrala Termofarc FI-NS 17.4 kw

Mesaj necitit de AMORO »

Buna seara!In primul rand va urez un Craciun fericit si multa sanatate tuturor!Sunt nou pe acest forum si totodata nou si in acest vast domeniu al instalatiilor termice de aceea am nevoie de parerile d-stra in urmatoarea problema:Am achizitionat o casa p+1 din caramida porotherm cu o suprafata de 67 mp pe nivel(deci 134mp total),inaltimea camerelor de 2.5m ,situata in Comuna Berceni jud. Ilfov,urmand sa montez geamuri termopan si izolatie exterioara de 10 cm.Cautand in stanga si dreapta am gasit o centrala pe lemne sh marca termofarc FI-NS de 17.4 kw.Face fata aceasta centrala le necesarul termic al casei?Este o centrala rezonabila?(dpdv al fiabilitatii,consumului,etc.)Daca o are cineva in folosinta si ma poate ajuta cu orice informatie ar fi tare bine!Va multumesc anticipat!
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

cazan lemne second hand

Mesaj necitit de fuji »

La limita e posibil sa faca fata.. Casa probabil ca are un necesar de 16-18 kW, iar cazanul respectiv e cam la limita..
Sa nu uitam ca un cazan de lemne are maximum puterea termica declarata -ceea ce inseamna ca atinge acea putere numai cu niste lemne ideale (uscate, etc.).
De aceea, era poate mai bine un cazan un pic mai mare.

Apoi, eu nu agreez (deloc) varianta cu cazanele folosite, second hand, mai ales de lemne.. Daca era un Buderus de fonta pe gaze sau motorina, mai ziceam.. Ori asa.. exista posibilitatea sa aiba diverse slabiciuni, vicii.

Insa daca se cauta un compromis pt. cativa ani, de ce nu ?
Avatar utilizator
AMORO
Membru Activ
Mesaje: 44
Membru din: 19 Dec 2012 12:42

Re: Centrala Termofarc FI-NS 17.4 kw

Mesaj necitit de AMORO »

Multumesc ptr. raspuns.Nici eu nu prea sunt de acord cu sh-ul ...dar este si problema financiara la mijloc!Centrala are o vechime de 3 ani si persoana o vinde ptr. ca au venit cu gaze in zona.Nu este chiar veche .Mai ma incanta si faptul ca produce si acm.Oricum eu nu o sa incalzesc toata casa,ptr ca sunt doar eu si sotia si nu o sa stam in toate cele 3 dormitoare de la etaj.Apropo,in fisa tehnica ei spun ca face fata la 160 mp.Este doar o abureala?
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

cati metri patrati incalzeste cazanul

Mesaj necitit de fuji »

la o casa bine izolata e posibil sa faca fata si la 160 mp. Insa tot la limita ar fi..
Si cazanele pe lemne nu se aleg la limita, dar nici nu se supradimensioneaza.

In mod normal, as fi recomandat un cazan de 22, 24, 25 kW (dupa cum se gaseste).

Acum, daca o sa incalziti doar o parte din casa, o sa faca fata.
Avatar utilizator
raduk
Membru Activ
Mesaje: 49
Membru din: 17 Iun 2012 18:32
Localitate: Iaşi
Contact:

Re: Centrala Termofarc FI-NS 17.4 kw

Mesaj necitit de raduk »

AMORO scrie:[...] izolatie exterioara de 10 cm. [...]
Sfat: foloseşte polistiren de 15 cm la termoizolaţie. Te va costa ceva mai mult polistirenul şi diblurile, în schimb te va ajuta să economiseşti atît iarna, cît şi vara.
Ieftin, bun şi mult nu există... în schimb, există Instalatorul de Iaşi.
Avatar utilizator
AMORO
Membru Activ
Mesaje: 44
Membru din: 19 Dec 2012 12:42

Re: Cazane LEMNE (combustibil solid)

Mesaj necitit de AMORO »

De retinut!Multumesc!
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

cos de fum

Mesaj necitit de fuji »

dar cos de fum ai ..?
Avatar utilizator
AMORO
Membru Activ
Mesaje: 44
Membru din: 19 Dec 2012 12:42

Re: Cazane LEMNE (combustibil solid)

Mesaj necitit de AMORO »

In functie de centrala aleasa ,urmeaza si acesta! :D Deocamdata astept caldura! :shock:
Avatar utilizator
AMORO
Membru Activ
Mesaje: 44
Membru din: 19 Dec 2012 12:42

Re: Cazane LEMNE (combustibil solid)

Mesaj necitit de AMORO »

In cauterile mele ,am gasit o centrala(noua) marca Bosch tipul 2000 B.Din ce am vazut eu (ca neitiat)este un cazan de otel cu mai multe sertare de apa,cu un volum de lemne mare si interesant dpdv al fumurilor.Pare o centrala de calitate si sper eu economica(poate chiar cu incarcari rare din cauza circuitului fumului).Daca avem detinatori de o asa centrala as fi incantat de sfaturile acestora!
Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 15 vizitatori