Instalatie incalzire prin cadere (termosifon)

mod functionare instalatii, aer in instalatie, pericol de inghet, montaj, diverse

Moderator: fuji

Avatar utilizator
danytzu73
Mesaje: 2
Membru din: 07 Mar 2011 15:58

Instalatie incalzire prin cadere (termosifon)

Mesaj necitit de danytzu73 »

Buna ziua. Am cautat prin topicuri ceva legat de problema mea dar nu am prea gasit , asa ca voi deschide eu un topic cu aceasta tema . Nu stiu cati mai folosesc instalatii de incalzire prin cadere cu circuit natural de apa si vas de expansiune deschis, dar tind sa cred ca foarte putini deoarece la o scurta cautare pe net gasesti orice altceva legat de "cadere " numai despre astfel de instalatii nu. Eu inca folosesc o astfel de instalatie si nu pot sa ma plang de lipsa de randament .Poate sunt subiectiv sau poate nu am descoperit tehnologia de ultima ora, dar chiar as vrea sa vad o discutie purtata de specialisti cu argumente pro si contra pe aceasta tema.
O sa revin insa la problema mea . A venit vremea sa renunt la acest tip de incalzire pentru simplul fapt ca timpul incepe sa-si faca simtita trecerea asupra componentelor supuse direct factorilor agresivi (apa , flacara arzatorului). Intrebarea mea este daca pot sa racordez la instalatia existenta ,-(cea prin cadere ) cu tevile de la tur pe sus pe sub tavan ,calorifere mari de fonta cu returul in cruce (in diagonala)etc.- la o centrala termica pe gaz dintre cele comercializate in mod curent. Probabil sunt multi care au facut acest lucru si as vrea sa stiu din experienta lor sau din parerile specialistilor daca este o solutie viabila cu un randament cat de cat bun sau este o solutie paleativa care te poate scuti de cheltuieli mari pe termen scurt de timp.
Va multumesc pentru rabdare si sper in cat mai multe raspunsuri.
Avatar utilizator
jumpy
Senior
Mesaje: 96
Membru din: 12 Iun 2009 16:20
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Instalatie incalzire prin cadere (termosifon)

Mesaj necitit de jumpy »

Problema instaltiilor cu functionare prin termosifon sau cu circulatie gravitationala nu este asa de complicata. Pt. adaptarea unei centrale termice cu circulatie fortata (pompa) la aceasta instalatie trebuie facute cateva lucruri importante :
- eliminat vasul de expansiune deschis din pod si inlocuit cu un sistem de aerisire automata a instalatiei de incalzire:
- spalata instalatia bine;
- legarea la instalatia de incalzire un vas de expansiune inchis, cu membrana, dimensionat corespunzator cu volumul de apa din instalatie;
- centrala noua trebuie sa fie echipata cu supapa/supape de siguranta de regula de 3 bar, in functie de puterea termica;
- se va face proba de presiune a instalatiei deoarece dupa modificare aceasta va fi permanent sub presiune. De regula se face proba la 2 bar, timp de 2 ore, si se verifica sa nu supureze pe nicaieri, si sa nu scada presiunea absolut de loc. Instalatia cu circulatie gravitationala nu a avut decat presiunea coloanei de apa in ea.
- la centrala noua eu recomand un termostat/cronotermostat mai destept care tine cont de istoricul ultimelor porniri (logica de reglaj proportional-integral) , acesta facand ca temperatura in casa sa fie mentinuta constanta, dilatarea conductelor si agentului termic lina, fara zgomote. Daca folosesti un termostat on/off obisniut vei intampina problema ca se vor incalzi f. tare caloriferele, se va face f. cald in casa si apoi centrala va sta mult si va reface acest ciclu conducand la variatii f. mari. de temperatura in casa si consum nejustificat, comfort mai scazut.In afara de asta ar apare zgomote in instalatie datorita variatiilor rapide de temperatura.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Instalatie cu termosifon, transformata in circulatie fortata

Mesaj necitit de fuji »

completez si eu cu urmatorele:
Vechea instalatie (inclsuiv caloriferele) trebuie spalata foarte bine !
-eventual, se monteaza un Vas decantor in instalatie, din care se purjeaza periodic muradaria decantata..
Avatar utilizator
danytzu73
Mesaje: 2
Membru din: 07 Mar 2011 15:58

Re: Instalatie incalzire prin cadere (termosifon)

Mesaj necitit de danytzu73 »

Multumesc mult pentru informatii si sfaturi ,mi-ati luat o piatra de pe inima , pentru ca nu era usor sa ma gandesc la schimbarea instalatiei existente. O sa va urmez sfaturile si o sa va tin la curent cu rezultatele obtinute.
Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori