Termostat comandat prin Internet, wifi, smartphone, iPhone, Android

automatizari pt. aplicatii termice, hidraulice si de climatizare, termostate, cronotermostate wireless sau cu fir

Moderator: fuji

Scrie răspuns
Avatar utilizator
serban
Junior
Mesaje: 11
Membru din: 18 Ian 2018 00:42

Re: Termostat comandat prin Internet, wifi, smartphone, iPhone, Android

Mesaj necitit de serban »

mutumesc
Avatar utilizator
dobrin
Mesaje: 1
Membru din: 11 Oct 2022 15:39

Centrala Vaillant cu termostat inteligent Bosch CT200

Mesaj necitit de dobrin »

Buna ziua,

In apartamentul in care tocmai m-am mutat exista deja o centrala Vaillant.

Am citit pe internet si aici pe forum ca aceste centrale comunica doar prin propriile termostate, prin protocolul lor eBus.

M-am uitat la mai multe termostate conectate prin WiFi, printre care si cel de la Bosch CT 200 care am aflat ca poate comunica cu aceste centrale prin adaptorul celor de la Bosch.

Desigur acest lucru inseamna pierderea multor functionalitati atat ale centralei, cat si ale termostatului, unele care chiar sunt de dorit.

Am inteles ca modularea incalzirii nu face o economie substantiala. Ce m-a atras la acest termostat este ca atunci cand nu detecteaza pe nimeni in casa, reduce temperatura in camere.

La acest termostat m-a atras si aspectul care s-ar potrivi cu celalalte electrocasnice.

Credeti ca este o combinatie buna?

Multumesc!
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Centrala Vaillant cu termostat inteligent Bosch CT200

Mesaj necitit de fuji »

Termostatul Bosch CT200 (sau Buderus Tc100) va comanda centrala on-off.
CT200 e valoros când îl combini și cu capete termostatice de radiator EasyControl.
Ei zic ca e buna combinația.
Avatar utilizator
intrebator
Mesaje: 1
Membru din: 28 Dec 2022 17:24

Termostat comandat prin Internet, wifi pentru centrala Saunier Duval

Mesaj necitit de intrebator »

Am o centrala Saunier Duval Semiatek Condens, incalzire in pardoseala, apartament de ~55mp.
Ce termostat ar fi potrivt, sa fie si ieftin (nu google nest, sau altele de peste 500 ron), sa fie comandat si prin internet? vad ca in specificatii vorbesc despre eBUS.
Alte detalii: am un google home mini, poate ajuta, sau as putea lua alt dispozitiv cu care sa asigur conectarea la net, care sa se conecteze la un termostat ieftin..? nu mi se pare ca un termostat scump isi merita banii. decat sa dau 1000 ron, mai bine ma duc eu si dau manual din centrala, cum am facut-o pana acum.

(am mai vazut raspunsuri la Saunier Duval, dar intreb sperand sa fi aparut alternative mai ieftine)
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Termostat comandat prin Internet, wifi pentru centrala Saunier Duval

Mesaj necitit de fuji »

intrebator scrie: 28 Dec 2022 17:33 Am o centrala Saunier Duval Semiatek Condens, incalzire in pardoseala, apartament de ~55mp.
daca nu vrei sa investesti prea mult, atunci trebuie sa iei un termostat chinez.
Practic poti incerca orice model, mai toate sunt de aceeasi calitate.
Incearca Salus RT310i dacas gasesti. Sau alte modele.
Avatar utilizator
neub
Mesaje: 2
Membru din: 02 Mar 2023 11:02

Re: Termostat wifi pentru Ariston Cares S

Mesaj necitit de neub »

Buna ziua. As avea cateva intrebari despre alegerea unui termostat pentru centrala Ariston Cares S:
  • Merita un termostat modulant pentru aceasta centrala (vazusem Sensys Net HD la ei pe site) sau as atinge aceeasi eficienta cu un termostat on/off si o sonda de exterior? Ma gandesc ca avand un raport de modulatie asa modest (1:5) va lucra tot in regim on/off atunci cand necesarul de putere este mai mic decat puterea minima (aprox 5kW)
  • Un astfel de termostat care isi ia informatii despre vreme de pe net mai este compatibil cu o sonda de exterior? Daca se monteaza ambele, care ar avea prioritate?
  • Are rost sa pun capete termostatate intr-un apartament de 3cam/90mp sau mai bine echilibrez hidraulic instalatia si atat? Daca pun capete termostate parca as vrea unele smart (gen Salus IT600) care sa si porneasca centrala pentru a evita situatia in care e prea frig in camera cu robinet termostatat si trebuie sa astept sa se faca frig si in camera cu termostatul pentru a porni centrala
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Termostat wifi pentru Ariston Cares S

Mesaj necitit de fuji »

neub scrie: 02 Mar 2023 11:25Merita un termostat modulant pentru aceasta centrala (vazusem Sensys Net HD la ei pe site) sau as atinge aceeasi eficienta cu un termostat on/off si o sonda de exterior?
chestia cu meritatul e relativa..
Majoritatea dispozitivelor costa mult, iar efectul rezultat in urma utilizarii lor e mic (daca nu e chiar neglijabil).
-stiu multi utilizatori care au investit enorm in diverse gadgeturi, dar tin geamul deschis la bucatarie (ca fumeaza..), sau au casa neizolata termic !
avand un raport de modulatie asa modest (1:5) va lucra tot in regim on/off atunci cand necesarul de putere este mai mic decat puterea minima (aprox 5kW)
raportul de modulare nu e mic, e suficient. Centralele caslice vechi aveau modulare 1:4 sau 1:3 -dupa cum vezi functioneaza bine mersi in toata tara, sunt chiar majoritare la ora actuala, nu ?
Un astfel de termostat care isi ia informatii despre vreme de pe net mai este compatibil cu o sonda de exterior? Daca se monteaza ambele, care ar avea prioritate?
eu inteleg de la Ariston ca ai avea nevoie de senzorul de camera Cube S Net, nu de altceva. E posibil sa mearga si Sensys Net HD.. dar sigur ai nevoie de el ?
Are rost sa pun capete termostatate intr-un apartament de 3cam/90mp sau mai bine echilibrez hidraulic instalatia si atat?
intotdeauna e bine sa pui capete termostatice -numai asa poti face reglaj local, 15 grd pe Hol, 24 grd in Baie si 20 grd in Bucatarie.
Daca pun capete termostate parca as vrea unele smart
de ce ?
deobicei, la capul termostatic se umbla o singura data -de ex. il pui pe 15 grd pe Hol.
Capetele termostatice wifi sunt uzual folosite in Institutii, in hoteluri, unde ai multe capete termostatice pe care vrei sa le comuti pe un alt regim de functionare (regim de noapte, de vacanta sau de ce-o fi).
In rest.. daca ai 3-5 capete.. pe langa ca deobicei nu umbli la ele cu anii (!).. cat de greu e sa invarti de ele la 3 capete ?!

Acum.. eu inteleg confortul si satisfactia oferita de o comanda centralizata. Dar.. cate applicatii vrei sa ai pe telefon, si cate din ele vrei sa comande diverse acasa ? Avantajoasa ar fi o solutie, o app care sa le faca pe toate. Nu o App pentru cafetiera, una pentru alarma, alta pentru capete term si tot asa.

O solutie profesionista e gama Evohome de la Honeywell (resideo). Avea si Danfoss tot asa, cu panou de comanda. Intre timp s-a renuntat la panoul de comanda central si se face comanda centralizata exclusiv pe telefon/PC (asa e Danfoss Ally). Idem si la solutiile low-cost gen Salus, Poer si altele.

Parerea mea e sa investesti in vreun gadget care sa-ti satisfaca dorinta de modern si digital -dar sa pastrezi restul banilor pentru viitoare interventii de service la centrala ! Ca pana la urma asta e esentialul: generatorul de caldura si caldura generata de acesta. Daca centrala nu merge.. stam si ne uitam gadgeturi !
Avatar utilizator
neub
Mesaje: 2
Membru din: 02 Mar 2023 11:02

Re: Termostat comandat prin Internet, wifi, smartphone, iPhone, Android

Mesaj necitit de neub »

Multumesc pentru raspunsul prompt.
eu inteleg de la Ariston ca ai avea nevoie de senzorul de camera Cube S Net
Am vazut ca erau alte modele de centrale specificate in descrierea lui si am sarit peste. Dar ma voi interesa si de acesta.
pe langa ca deobicei nu umbli la ele cu anii (!).. cat de greu e sa invarti de ele la 3 capete ?!
Daca vreau la un moment dat sa fac mai cald intr-o camera anume degeaba invart de el daca centrala e oprita. Dar intr-adevar, e un edge case.

In final cred ca ma voi orienta spre un sistem robust dar nu foarte scump. Nu cred ca are rost sa dau mai mult pe tot felul de automatizari decat a costat centrala. Eram mai mult curios daca ar fi o pierdere asa mare sa nu pun termostat modulant. Merci!
Avatar utilizator
serban
Junior
Mesaje: 11
Membru din: 18 Ian 2018 00:42

Termostat pentru centrala Caloma

Mesaj necitit de serban »

Pt o centrala Caloma cu modulare doar de 1:4 sau 1:3, merita achizitionat un termostat inteligent? Am probat un termostat Honeywell round conectat OT, care a functionat perfect pe un vitodens 050 inainte, dar la caloma blocheaza panoul de comanda al centralei. Am mai folosit si lyric t6r, pe on/off- TPI (OT la fel blocheaza panoul de comanda) dar merge f aiurea. Chipurile TPI invata si ajuta sa mentina temperatura cat mai constanta in casa, dar desi nu modific temp setata niciodata, termostatul ba merge continuu si face f cald, ba nu merge mult timp si scade mult temperatura. Foarte dezamagit de acest TPI learning. Deci, daca nu se poate monta un termostat OT, si modularea centralei nu e grozava, pt un consum mai redus banuiesc ca trebuie folosita sonda externa, nu? Eventual cu un termostat simplu on/off
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Termostat pentru centrala Caloma

Mesaj necitit de fuji »

serban scrie: 15 Dec 2023 04:22 Pt o centrala Caloma cu modulare doar de 1:4 sau 1:3, merita achizitionat un termostat inteligent?
In mod normal (respectiv la versiuniel on/off) Termostatul inteligent nu da comanda de modulare flacara. E un termostat inteligent pentru ca poate fi comandat de pe telefon, poate avea senzor de prezenta, etc.
Sigur ca merita un termostat inteligent, daca vrei sa comanzi centrala de la distanta, sau eventual ai un sistem inteligent cu capete termostatice wifi sau incalzire in pardoseala.

Unele centrale au termostate dedicate, care functioneaza exclusiv cu acele centrale. Astfel de termostate se transforma in adevarate Telecomenzi (deci preiau multe din functiile panoului de comanda al centralei).

Cam la fel ar fi trebuit sa functioneze si termostate opentherm. Insa protocolul opentherm, care trebuia sa fie universal, nu prea merge in orice combinatie termostat OT - centrala OT, sau functioneaza limitat.

De aceea poti sa alegi mai bine un termostat inteligent on-off.

Centralele Caloma se livrau intr-un timp cu termostat Cloudwarm, dar acestea nu se mai importa.
Avatar utilizator
mrh
Membru Activ
Mesaje: 41
Membru din: 03 Apr 2018 12:46

Termostat Homplex NX1

Mesaj necitit de mrh »

An nou fericit tuturor!

A folosit cineva termostatul Homplex NX1? Sunt curios daca unele pareri de pe net cum ca ar pierde conexiunea etc sunt adevarate.
Avand in vedere ca este romanesc, pare un termostat smart chiar bun.. doar ca unii se plang prin review-uri.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Termostat Homplex NX1

Mesaj necitit de fuji »

mrh scrie: 07 Ian 2024 14:28pierde conexiunea..
sigur sunt adevarate, ca nu vad de ce ar minti cineva pe aceasta tema.
Dar asta nu inseamna ca in fiecare caz e vina termostatului.. Poate e distanta prea mare, sau cate 2 ziduri de beton, sau alte cauze.
E posibil insa sa fie si un termostat cu comunicare mai slaba wireless. E pe incercate.

Datele tehnice declarate de Producator sunt: raza de actiune aprox. 100 m in camp deschis.
Avatar utilizator
mrh
Membru Activ
Mesaje: 41
Membru din: 03 Apr 2018 12:46

Re: Termostat Homplex NX1

Mesaj necitit de mrh »

Mda, vad ca are review-uri bune de la blog de instalatii si sotul “printesei urbane”. Acum, nu stiu sincer daca alea au fost review-uri platite .. dar la magazinele unde se vinde sunt pareri impartite (ori e super fain ori e nasol). Dupa specificatii, pare super fain :)
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Termostat Homplex NX1

Mesaj necitit de fuji »

mrh scrie: 07 Ian 2024 18:23nu stiu sincer daca alea au fost review-uri platite ..
probabil ca da !
Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori