Termostate pentru mai multe zone in casa

automatizari pt. aplicatii termice, hidraulice si de climatizare, termostate, cronotermostate wireless sau cu fir

Moderator: fuji

Avatar utilizator
radu_ilie
Mesaje: 4
Membru din: 30 Dec 2019 22:38

Termostate pentru mai multe zone in casa

Mesaj necitit de radu_ilie »

Buna seara si bine v-am gasit pe forum.

Am cateva nelamuriri, pe care as dori sa le discut cu cei priceputi, si anume:

Am o casa in suprafata de 148 mp utili, doar parter, construita in 2015, incalzirea realizandu-se momentan cu o centrala pe lemne, cu gazeificare si un puffer de 1000 litri. Datorita mai multor motive, doresc sa trec la incalzirea pe gaz.

Casa are montate 10 radiatoare, legate separat dintr-un distribuitor cu 10 plecari amplasat in camera tehnica.

Atasez o schita sa va dati seama mai bine de dispunerea componentelor:
Calorifere casa.jpg

Dupa indelungi cautari, pe net si discutii cu diversi, am ramas setat pe o centrala Viessmann Vitodens 100W - 35kw.

Pana aici totul imi este clar, dar de aici intervin nelamuririle: doresc sa realizez o impartire a zonelor de incalzire in casa, intrucat momentan am doar un termostat amplasat in living. Datorita cerintelor diferite de incalzire pt incaperi, si a faptului ca livingul si holul sunt amplasate spre sud, iar in zilele insorite ajung la 22-23 grade in aceste zone, iar in dormitoare abea atunci se ating 20 grade, mi-a venit ideea de a realiza aceasta impartire pe zone prin montarea mai multor termostate ambientale, si anume in fiecare dormitor, in birou si cel existent in living care va comanda si caloriferul din hol si bucatarie. Comanda se va face prin montarea unei electrovalve pe fiecare circuit din distribuitor, singurele care vor ramanea sa functioneze liber, in momentul cuplarii oricarui termostat fiind caloriferele din bai.

Bun. Acum o sa ziceti ca cel mai simplu ar fi cu robineti termostatati. Cam asta am vrut si eu la inceput, dar din cate am inteles nu se prea inteleg bine cu draperiile (sau camuflajele de soare) foarte groase, care la noi, din cauza soarelui care te nauceste vara, sunt prezente la toate geamurile livingului, holului si dormitoarelor.

Am ramas setat la varianta cu termostate de ambient si electrovale, dar la niste cautari mai aprofundate pe net, am vazut ca treaba nu e asa simpla, in sensul ca exista mai multe variante de cronotermostate (on-off, cu TPI, open-therm) si sincer nu stiu ce sa aleg.

Pe scurt vreau cam asa:
1. centrala pe gaz - Viessmann Vitodens 100
2. sa pot comanda separat zonele de incalzire cu termostate programate, pt a putea seta temperaturi diferite in cursul unei zile, in functie de necesitati

O varianta ar fi cu termostate on-off. Aici e simpla treaba.

O alta varianta ar fi cu cele cu functie TPI - aici nu inteleg eu daca montez aceste termostate se poate monta si senzorul de temperatura exterioara al centralei pentru a face modularea? Sau nu isi mai are sensul acel senzor?

Ultima varianta - termostatele open-therm, dar aici sunt complet in ceata: se pot monta mai multe in paralel la tipul de centrala ales de mine? Din cate am inteles se monteaza unul singur care va avea "grija " de tot sistemul de incalzire si nu mai pot realiza incalzirea pe zone cum doresc eu.

Imi cer scuze pentru postul lung, dar incerc sa furnizaz cat mai multe detalii, sa va faceti o idee mai clara despre ce nelamuriri am.

Voi cum ati proceda in situatia de fata pentru a realiza si o economie la gaz, dar si o functionare eficienta a instalatiei?
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Termostate pentru mai multe zone in casa

Mesaj necitit de fuji »

deci, o sa incep cu sfarsitul si concluzia: pune robineti termostatici. :D

Poti pune termostate pe diverse zone, mai ales daca ai o casa cu multe etaje, iar aceste termostate pot comanda 1 pompa de circulatie sau o vana cu 3 cai.
La o casa mare asa s-ar face: mai multe circuite de incalzire, fiecare cu pompa ei de circulatie si cu sau fara vana de amestec.
Termostatele de zona trebuie sa comande ceva.. si nu pot comanda toate centrala ! Vor comanda pompele respective de circuit.
Insa.. intereseaza-te un pic de costuri, de complexitatea instalatiei, etc. Nu ai nevoie de asa ceva.

Asa ca.. monteaza robineti termostatici. Nu conteaza daca ai draperii peste capul termostatic.. schimbi reglajul la ele pana inchid/deschid la temperatura care trebuie. Sau.. exista capete cu senzor la distanta.. senzor care va fi la un loc neobturat de nimic (costa un pic mai mult astea).

Daca totusi tii neaparat sa te complici, uite cam care sunt accesoriile Vitodens 100:
extensii-vitodens-100.jpg

Preturile sunt in Euro fara TVA. La astea s-ar adauga pompele, termostatele, vanele de amestec..
Avatar utilizator
radu_ilie
Mesaje: 4
Membru din: 30 Dec 2019 22:38

Re: Termostate pentru mai multe zone in casa

Mesaj necitit de radu_ilie »

Buna dimineata. Multumesc pentru raspuns.

Termostatele m-am gandit sa comande niste relee, care la randul lor vor comanda electrovalva pt fiecare circuit si centrala termica. Astfel, centrala va porni la comanda fiecarui termostat din instalatie. Asta nu ar fi o problema de realizat ca lucrez oarecum in domeniul automatizarilor. Ce nu stiu daca practic, are sens o astfel de abordare a problemei. Ma gandesc ca datorita faptului ca zonele de incalzire au cerinte diferite de incalzire sa nu ma trezesc in situatia in care termostatele respective imi freaca continuu centrala cu porniri si opriri dese, mai dese decat e gandita.

Ar merge si varianta cu robineti termostatati (daca zici ca permit un reglaj al temperaturii chiar daca sunt practic inveliti in camuflajele respective), si pe zona de living sa las termostatul. Aici ar ramane totusi doua intrebari: merita termostatul cu PTI? Si daca da, are sens montat si senzorul de temperatura exterioara al centralei? Eu din cate am citit, modul de functionare al termostatului cu TPI s-ar cam bate cap in cap cu modul de functionare al centralei cu senzorul de temperatura exterioara instalat. Dar poate nu am inteles eu bine...
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Termostate pentru mai multe zone in casa

Mesaj necitit de fuji »

Termostatele astea noi cu fuzzy logic, cu TPI sau alte sofisticareli practic fac termostatul sa nu mai mearga integral cum vrei tu, ci cum vor ele ! :lol:
Iti limiteaza numarul de porniri pe ora si tot asa.

Cele open therm sau BUS moduleaza flacara centralei, daca sunt legate la o centrala. Si comunica bidirectional, adica pot prelua unele functii ale centralei (devin telecomenzi, nu mai sunt niste simple termostate).

Chinezii inca nu stiu sa faca opentherm, TPI, etc -in principiu d-aia le-au facut vesticii !

Exemplu de cap termostatic cu senzor la distanta:
Imagine

Atasez o Fisa tehnica cu capete termostatice Siemens, sa vezi variante
Thermostatic actuators RTN.._en.pdf
(817.34 KiB) Descărcat de 328 ori
Avatar utilizator
radu_ilie
Mesaje: 4
Membru din: 30 Dec 2019 22:38

Re: Termostate pentru mai multe zone in casa

Mesaj necitit de radu_ilie »

Buna seara si La multi ani!

O sa mai studiez ideea si cu robinetii termostatati, dar imi ramane totusi nedumerirea daca vreau sa realizez controlul temperaturii din termostate si electrovalve, sau mai bine zis vane motorizate cu doua cai montate pe fiecare plecare la calorifere, cam care ar putea fi problemele?

Practic, realizez cam acelasi lucru ca si in cazul robinetilor termostatati, adica opresc circuitul de incalzire respectiv, cu diferenta ca la termostate, daca sunt programabile, se pot crea mai multe nivele de temperatura, gen zi-noapte, care pt mine sunt necesare.

Repet: centrala nu ar functiona in nici un caz fara nici un circuit deschis, intrucat o sa montez o automatizare care va gestiona comanda termostatelor catre centrala. In plus de asta, niciodata nu va functiona doar un calorifer (in cazul in care sa zicem porneste doar o zona de incalzire din cele 5), intrucat caloriferele port-prosop din cele doua bai vor fi fara electrovane, functionand la pornirea oricarei zone de incalzire, alaturi de zona unde da comanda termostatul.

Apreciez raspunsurile si materialul oferit, insa ramane nedumerirea de ce ideea cu termostate de ambient nu e buna? :D
Avatar utilizator
radu_ilie
Mesaje: 4
Membru din: 30 Dec 2019 22:38

Necesar termic casa 148 mp

Mesaj necitit de radu_ilie »

Later edit: nu am mai putut modifica mesajul de mai sus, asa ca mai intreb aici o nelamurire: la cei 148 mp utili ai casei, cu o inaltime de 2,5m, deci 370 metri cubi de aer, din caramida, izolata cu polistiren de 10 cm, termopane si tavane rigips cu izolatie de 20 cm, deci o casa izolata destul de bine, ar fi necesara centrala de 35 kw, sau ar merge si cea de 26 kW? Prepararea apei calde as vrea sa o fac in continuare cu boilerul existent de 200 litri, prin legarea serpentinei de incalzire la centrala.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Necesar termic casa 148 mp

Mesaj necitit de fuji »

radu_ilie scrie: 04 Ian 2020 02:32 la cei 148 mp utili ai casei, cu o inaltime de 2,5m, deci 370 metri cubi de aer, din caramida, izolata cu polistiren de 10 cm, termopane si tavane rigips cu izolatie de 20 cm, deci o casa izolata destul de bine, ar fi necesara centrala de 35 kw, sau ar merge si cea de 26 kW? Prepararea apei calde as vrea sa o fac in continuare cu boilerul existent de 200 litri, prin legarea serpentinei de incalzire la centrala.
necesarul termic e probabil undeva intre 15-18 kW. Cele mai mici centrale termice ar fi suficiente.
Daca boilerul are o serpentina mare (deci cu putere termica mare), atunci e mai buna o centrala mai mare -cam cat e puterea serpentinei.
Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 4073
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

circuite de incalzire si Termostate pentru mai multe zone in casa

Mesaj necitit de fuji »

radu_ilie scrie: 04 Ian 2020 01:58daca vreau sa realizez controlul temperaturii din termostate si electrovalve, sau mai bine zis vane motorizate cu doua cai montate pe fiecare plecare la calorifere, cam care ar putea fi problemele?
un termostat poate comanda o pompa de circulatie sau o vana cu 2 cai (sau 3 cai.. exista chiar si cu 4 cai, dar pe alea nu le mai comanda).
N-am nimic impotriva sa faci asa ceva.. Insa inseamna conceperea mai multor circuite de incalzire.. Si inseamna multe echipamente, vane (sau pompe) si termostate, ceea ce va creste probabilitatea de defecte instalatie.
-daca ar fi vorba de vane fiabile (gen Danfoss, Siemens, Honeywell) poate am sta mai linistiti. Daca insa se monteaza echipamente ieftine..

Repet, instalatii cu multe circuite sunt uzuale la case mai mari, eventual cu mai multe etaje, etc. E neuzual sa-ti faci o uzina in casa in loc de o instalatie simpla. Insa nu e interzis si va functiona.
-pe cat de simpla e solutia cu robineti termostatici, pe atat de complicata e cea cu termostate + vane.

Si.. ar fi bine sa lasi centrala in pace.. eventual sa mearga comandata de un senzor exterior si atat. Restul sa-l reglezi din circuite.

Imagine

In schema e vorba de o centrala Viessmann cu automatizare Vitotronic, care poate comanda 3 circuite (2 cu vane de amestec, 1 fara vana). Insa tu poti sa faci comenzi independente, din termostate zonale.

Va fi insa destul de greu sa echilibrezi hidraulic circuitele, dar nu imposibil.Ar fi fost bine sa montezi un Distribuitor / Colector, si fiecare Circuit sa aiba pompa sa de circulatie. Cum ziceam.. uzina. :)

Imagine
Avatar utilizator
TudorMarian
Mesaje: 1
Membru din: 28 Sep 2021 19:51

Re: Termostate pentru mai multe zone in casa

Mesaj necitit de TudorMarian »

trebuiesc caloriferele supradimensionate,si apa pe 60grade,in prima zi cand o pornesti las-o sa mearga toata ziua sa incalzeasca casa.sau cheama o echipa buna sa faca o calibrare hidraulica cum trebuie.
Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori