Pompe de circulatie

pompe submersibile, pompe circulatie, hidrofoare

Moderatori: fuji, Mercer

Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 2744
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Pompe de circulatie

Mesaj necitit de fuji » 15 Iun 2009 11:50

Cum se dimensioneaza o pompa de circulatie pentru o instalatie de incalzire ?
Ce este o pompa electronica de circulatie ?
Fişiere ataşate
Wilo_RS.jpg
Avatar utilizator
jumpy
Membru Activ
Mesaje: 84
Membru din: 12 Iun 2009 16:20
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Pompe de circulatie

Mesaj necitit de jumpy » 19 Iun 2009 16:59

Orice pompa de circulatie se dimensioneaza in functie de cantitatea de caldura care trebuie transferata si de pierderile de sarcina din instalatie, care rezulta din proiectul instalatiei.

Surpriza mare apare in momentul cand ai datele de alegere a pompei si la aceleasi caracteristici gasesti nenumarate modele si tipuri de pompe de circulatie, cu preturi extrem de variate.

Diferenta intre ele este data de calitatea lor si mai ales de eficienta energetica.

Pompele de circulatie clasice au ajuns sa fie incadrate la clasa energetica F :shock: , insa in ultimii ani au aparut noi tehnologii care conduc la consumuri energetice f. scazute aprox. 20% din consumul unei pompe clasice. Acestea sunt pompele electronice. Avand in vedere faptul ca merg cam tot timpul in anotimpul rece economiile sunt foarte importante si contribuie f. mult la protectia mediului.Avatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 2744
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

alegere Pompa la cazan

Mesaj necitit de fuji » 18 Oct 2009 16:43

Hai sa vorbim la concret:
-la un cazan de fonta cu arzator pe gaze, de 40 kW, ce pompa de circulatie trebuie sa aleg ?
-dar un cazan de lemne cu gazeificare, tot de 60 kW ?Avatar utilizator
doinastela
Specialist
Mesaje: 382
Membru din: 13 Iun 2009 01:42
Contact:

curba pompei

Mesaj necitit de doinastela » 18 Oct 2009 17:13

Fiecare pompa e caracterizata de o curba de functionare.
Pompele se aleg dupa aceste diagrame.
Fişiere ataşate
diagrama-pompa-circulatie.Jpeg
Curba de functionare a pompeiAvatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 2744
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

pompa circulatie de inalta eficienta

Mesaj necitit de fuji » 03 Mar 2010 11:23

Pompa de circulatie Wilo-Stratos PICO stabileşte noi standarde: Lider în clasa A

Noul motor pentru pompe cu “tehnologia de 3 waţi“ / Consum anual de energie extrem de
redus, de numai 46,5 kWh pentru o casă unifamilială tipică, certificat de TÜV SÜD / Afişaj frontal mare pentru indicarea
consumului de energie electrică / Legături electrice cu “Wilo- Connector” /
img_wilo_stratos_pico_09_08_31.jpg
Wilo Stratos Pico
Un consum de energie electrică deosebit de redus, cu o construcţie compactă şi numeroase inovaţii tehnice – acestea sunt caracteristicile noului model de pompă de înaltă eficienţă “Wilo-Stratos PICO”. Pompa “Wilo–Stratos PICO” este disponibilă începând din septembrie 2009. Ea a fost proiectată iniţial ca o pompă de încălzire pentru casele cu una sau două familii, dar poate fi utilizată şi în instalaţiile de climatizare.
Pompa “Wilo-Stratos PICO” permite un randament energetic unic datorită unui motorului dezvoltat cu “tehnologia de 3 waţi”. Noul model nu consumă decât jumătate din energia electrică necesară pentru clasa A, în prezent, considerată etalon în eficienţă energetică. Conform procedeului standard de măsurare al energiei, TÜV SÜD a certificat o valoare a consumului de numai 46,5 kWh/an pentru o casă unifamilială tipică.
Stratos Pico permite economii la costurile pentru energia electrică de până la 90% în comparaţie cu vechile pompe fără sistem de reglare din instalaţiile de încălzire si este mai eficientă decât orice altă pompă etichetată cu clasa de eficienţă energetică A.
wilo_graphic_energy_saving_heating_pump.jpg
consum electric comparativ
Avatar utilizator
Brrr
Mesaje: 4
Membru din: 09 Oct 2010 08:55
Contact:

Re: Pompe de circulatie

Mesaj necitit de Brrr » 09 Oct 2010 09:12

Salut,
As avea nevoie de un sfat/explicatie.

Datele problemei ar fi urmatoarele: centrala moderna intr-un bloc cu 6 apartamente (1 pompa de recirculare + 1 pentru tur-retur), calorifere vechi in 4 apartamente si noi din otel in 2 apartamente, insatalatie veche de la centrala anterioara cu circuit prin cadere (tevile din pod sunt mari si inclinate astfel incat apa care se ridica din centrala intra prin cadere in calorifere). Presiunea din instalatie este ok (peste 2).

Problema: in apartamentele cu calorifere de otel este mai frig.

Ce nu este bine: debitul din robineti sau din calorifere (caloriferele port-prosop se incalzesc mai bine!), viteza de circulatie data de pompa de circulatie sau altceva? Daca de vina sunt caloriferele pot sa rezolv totusi problema schimband pompa de circulatie sau adaugand inca una? :?: (ar fi mai ieftin, cred)
Multumesc!Avatar utilizator
doinastela
Specialist
Mesaje: 382
Membru din: 13 Iun 2009 01:42
Contact:

calorifere otel versus fonta

Mesaj necitit de doinastela » 09 Oct 2010 13:08

greu de dat un raspuns atat timp cat nu e cunoscuta configuratia exacta a instalatiei, precum si dimensiunile radiatoarelor.

Diferenta fundamentala intre calorifere de fonta si otel consta in inertia termica (mare) pe care au primele.
Cele de fonta se incalzesc mult mai greu, dar se si racesc mult mai greu..
Caloriferele din fonta sunt preponderent radiatoare (cedeaza caldura prin radiatie in mare parte), pe cand cele de otel sunt convecto-radiatoare (cedeaza aproape in aceeasi proportie caldura prin convectie si prin radiatie).

O sa observi ca la radiatoarele de fonta n-o sa stii mai niciodata daca cazanul functioneaza sau e in stand-by, daca pompa de circulatie merge sau nu, pe cand la cele din otel stii negresit cand cele 2 echipamente functioneaza..

In rest, despre problema ridicata de tine: cum spuneam, greu de spus fara a cunoaste alte elemente.Avatar utilizator
Brrr
Mesaje: 4
Membru din: 09 Oct 2010 08:55
Contact:

Re: Pompe de circulatie

Mesaj necitit de Brrr » 10 Oct 2010 14:49

Inteleg deci ca problema nu ar fi la materialul din care este facut caloriferul: otelul se incalzeste mai repede, fonta mai greu dar de incalzit oricum se incalzesc amandoua. Ok, am inteles.
Problema este alta: cele de otel nu prea se incalzesc deloc. Deci intrebarea ramane: este posibil ca apa sa circule diferit in cele doua? sau in robinetii acestora? Conteaza viteza/debitul din instalatie pentru cele doua tipuri?

Stie cineva?Avatar utilizator
doinastela
Specialist
Mesaje: 382
Membru din: 13 Iun 2009 01:42
Contact:

aerisire +echilibrare instalatie

Mesaj necitit de doinastela » 10 Oct 2010 15:14

nu conteaza materialul din care sunt facute radiatoarele (conteaza doar la inertia termica si la modul de cedare a caldurii, am explicat mai sus).

Sa presupunem ca avem 2 calorifere cu o putere termica egala, 1 de otel si 1 de fonta (in general, cel de fonta va avea atunci o lungime dubla fata de cel de otel..).
In datele tehnice ale celor 2 calorifere vei gasi si pierderea de sarcina pe circuitul hidraulic, adica ce presiune se pierde cand circula apa prin ele. Sunt valori diferite intre un calorifer cu elementi de fonta si unul cu panouri din otel. Dar totusi diferentele nu sunt asa mari, pot fi considerate nesemnificative.

Mai degraba o diferenta putem gasi la robinetii de calorifer: pierderea locala de sarcina e cu totul alta intr-un robinet de 3/4" fara de unul de 1/2" (m-am gandit ca rad. de fonta are racordul de 1" si poate s-au folosit robineti de 3/4"..).
-deasemeni, exista mari diferente si intre robinetii 1/2": unii pot fi drepti, altii coltari, unii pot fi cu asa-zis pasaj redus (passagio ridotto), adica gatuiti, etc. Si in consecinta pierderile locale de sarcina vor diferi destul de mult.

Ar mai fi si alte probleme:
1) Aerisirea instalatiei +aerisirea caloriferelor
2) Echilibrarea hidraulica si termica a instalatiei.. Totdeauna vor exista niste radiatoare aflate pe traseul cel ma defavorizat (de la cazan la ele), adica cu pierderile de sarcina cele mai mari.
-la acestea, robinetii trebuie sa fie complet deschisi, pe cand la celelalte calorifere, robinetii trebuie sa fie cate putin inchisi.Avatar utilizator
Brrr
Mesaje: 4
Membru din: 09 Oct 2010 08:55
Contact:

Re: Pompe de circulatie

Mesaj necitit de Brrr » 10 Oct 2010 18:44

Multumesc!
Eu nu am verificat robinetii pentru ca nu pot sa imi dau seama. E clar ca pentru asta trebuie sa chem pe cineva care se pricepe.
Daca intr-adevar asta e problema ce ar fi mai bine sa fac: sa schimb robinetii caloriferele sau pot sa fac ceva din pompa centralei?Avatar utilizator
doinastela
Specialist
Mesaje: 382
Membru din: 13 Iun 2009 01:42
Contact:

verificari

Mesaj necitit de doinastela » 10 Oct 2010 21:29

-de comparat dimensiunile radiatorului de fonta cu cel de otel (de ex. rad. fonta cu 10 elementi cu 4 coloane, respectiv rad. de otel 22/600/1200 mm, adica de 1,2 m lungime). Trebuie sa stii ce puteri termice au niste calorifere ca sa le poti compara
-de verificat robinetii de radiator: tipul lor, marimea lor, starea lor si regaljul lor (sunt juma' deschisi sau cum sunt)
-de echilibrat intreaga instalatie: robinetii de la cele mai defavorizate radiatoare sa fie complet deschisi, restul cate putin mai inchisi, etc.
-de verificat sa nu fie vreun filtru Y infundat -asta ingreuneaza f. tare circulatia
-de verificat si pompa: tipul ei, marimea. Pompa ar trebui sa corespunda in primul rand cu cazanul.

Nu schimba nimic (nici robineti, nici pompa) pana nu te convingi ca ai gasit buba -daca exista vreuna.Avatar utilizator
Brrr
Mesaje: 4
Membru din: 09 Oct 2010 08:55
Contact:

Re: Pompe de circulatie

Mesaj necitit de Brrr » 14 Oct 2010 09:36

Multumesc din nou.
Credeam ca ma pot lumina singur dar oricum am inteles cam in ce zone ar putea fi problemele.
Daca aveti recomandari pentru cineva puteti sa imi trimiteti pe adresa de email (presupun ca la dvs va apare)?Avatar utilizator
doinastela
Specialist
Mesaje: 382
Membru din: 13 Iun 2009 01:42
Contact:

Sistem independent de pompare GENIAX

Mesaj necitit de doinastela » 18 Mar 2011 11:06

Un articol despre sistemul revolutionar WILO Geniax puteti citi aici

Puteti download Video de prezentare de aici
Fişiere ataşate
wilo_geniax_circuit.jpg
Wilo GeniaxAvatar utilizator
fuji
Senior
Mesaje: 2744
Membru din: 11 Iun 2009 17:11
Localitate: Bucuresti
Contact:

Pompe de circulatie HALM

Mesaj necitit de fuji » 04 Mai 2011 01:44

Pompe de circulatie Halm (Germania), acum si in Romania:
Imagine

Un articol de prezentare gasiti aici

https://www.youtube.com/watch?v=d02QBzo3dhYAvatar utilizator
admin_forum
Site Admin
Mesaje: 122
Membru din: 11 Iun 2009 15:19
Contact:

Pompe circulatie electronice, eficiente energetic

Mesaj necitit de admin_forum » 20 Oct 2012 15:09

Tarile europene trebuie sa adopte directiva EuP cu privire la cerintele minime de eficienta, ce prevede ca doar pompele de circulatie clasa A energetica sa fie vandute in Uniunea Europeana incepand cu 2013. :oAvatar utilizator
doinastela
Specialist
Mesaje: 382
Membru din: 13 Iun 2009 01:42
Contact:

Pompe circulatie Halm HEP Plus

Mesaj necitit de doinastela » 14 Oct 2013 02:03

Pompa electronica de circulatie Halm tip HEP Plus, Best in class:
HEP-Plus-25-4_E_180-halm.jpg
Halm HEP Plus
Pagina producatorului o gasiti la www.halm.infoScrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator