Centrale pe LEMNE, combustibil solid

centrale termice murale, clasice sau cu condensare

Moderator: fuji

User avatar
cristinel_m
Junior
Posts: 10
Joined: 17 Jan 2013 12:17
Contact:

Re: Cazane LEMNE (combustibil solid)

Unread postby cristinel_m » 20 Jan 2013 19:03

am vazut pe un forum ca se pune o punte intre x3 7 si 9 daca nu am termostat pt boiler
eu am legat la 8 si 9 termostatul de contact care comanda pompa de circiut(sau nu trebuia pus acel termostat, in instructiuni nu apare nicaieri; iar pompa de circuit o comanda automatizarea si fara acel termostat?!?)

User avatar
fuji
Senior
Posts: 945
Joined: 11 Jun 2009 17:11
Location: Bucuresti
Contact:

legaturi electrice cazan lemne Vitoligno 100-S

Unread postby fuji » 20 Jan 2013 21:36

cristinel_m wrote:am vazut pe un forum ca se pune o punte..
nu te lua dupa forumuri, si nici dupa mine.
Citeste instructiunile producatorului -cele mai complete in cazul asta sunt cele de Proiectare cazane Vitoligno 100-S. Uita-te de pe la pag. 58 incolo, gasesti schemele de montaj, precum si legaturile electrice (inclusiv locul unde poti lega termostatul de camera, de care intrebai anterior.)

User avatar
cristinel_m
Junior
Posts: 10
Joined: 17 Jan 2013 12:17
Contact:

Re: TA

Unread postby cristinel_m » 28 Jan 2013 10:27

Am reusit sa montez un TA Computherm Q7
Functioneaza......dar in timpul cat pompa este oprita( cand caldura in casa a ajuns la valoarea setata), circuitul se cam raceste si desi intre timp apa in CT ajunge la 86-88 grade dupa ce porneste iar pompa, apa scade in cazan pana pe la 60-63 grade si tot asa.....
Este normal asa? .........un sfat, va rog......

User avatar
mirmiku
Membru Activ
Posts: 82
Joined: 31 Jan 2010 01:42
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Cazane LEMNE (combustibil solid)

Unread postby mirmiku » 28 Jan 2013 18:50

salut.montarea unui termostat de camera se face doar daca ai instalat si un puffer.eu zic sa scoti termostatul de camera.termostatul de camera opreste pompa de circulatie,ventilatorul se opreste doar cand cazanul ajunge la temperatura setata din termostatul de lucru a cazanului.RISTI SA AJUNGA CAZANUL IN SUPRATEMPERATURA.Si inca o chestie..poate nu ai nici vana de amestec sau pompa de by-pass.daca nu sunt ,risti sa aduci apa rece in cazan.mai vb
Opel Astra 2.0 DTI 126 Cp Hatchback
HP ProBook 4730s
hTC One 32Gb RED
Toshiba Excite Pure AT-10

User avatar
fuji
Senior
Posts: 945
Joined: 11 Jun 2009 17:11
Location: Bucuresti
Contact:

Re: reglaj instalatie cu cazan vitoligno 100-S 30 kW

Unread postby fuji » 29 Jan 2013 15:49

cristinel_m wrote:Am instalat si eu de curand un cazan vitoligno 100S- 30 kw (dec 2012) ....deci nu prea am experienta ........
Cazanul functioneaza fff bine........problema este ca e prea cald.........nu am robineti termostatati la calorifere (3x 22-600-2000, 2x 22-600-1600,2x 22-600-1400 si o scara in baie de 1500) si nici termostat de ambient montat......
Asa ca am inchis manual robinetii pina am ajuns la o temperatura "optima" de suportat.......
Am facut bine asa? daca nu , va rog sa ma sfatuiti ce sa fac? ( robineti ternostatati sau TA)
La automatizare am legate firele dupa cum urmeaza :
X3 1-2 pompa de bypass (porneste cand apa ajunge la 60 grade)
5-6 pompa de circuit
8-9 un termostat cu bratara care este pus pe teava de bypass si care porneste pompa de circuit cand apa ajunge la 65 grade (din cate am citit pe forumuri nu am vazut inca la nimeni legat acolo !!! e bine sau nu ? )
11-12 punte (din fabrica)
Nu am puffer, am doar un boiler 100 Litri pt ACM legat la instalatie(ca si un calorifer, fara pompa separata)
cristinel, uite eu ma postat aici o Schema de montaj Vitoligno 100-S.
-e o schema cu 3 pompe de circulatie si vana termostatica (ma rog, la ei e Laddomat).
-tu eventual poti sa renunti la pompa de boiler din schema aia (desi, mai bine e s-o faci intocmai cum e acolo).
Schema dupa cum vezi cuprinde si termostat de camera. Transforma in realitate acea schema Viessmann si trebuie sa mearga bine.

User avatar
cristinel_m
Junior
Posts: 10
Joined: 17 Jan 2013 12:17
Contact:

Re: reglaj instalatie cu cazan vitoligno 100-S 30 kW

Unread postby cristinel_m » 30 Jan 2013 10:08

fuji wrote:cristinel, uite eu ma postat aici o Schema de montaj Vitoligno 100-S.
-e o schema cu 3 pompe de circulatie si vana termostatica (ma rog, la ei e Laddomat).
-tu eventual poti sa renunti la pompa de boiler din schema aia (desi, mai bine e s-o faci intocmai cum e acolo).
Schema dupa cum vezi cuprinde si termostat de camera. Transforma in realitate acea schema Viessmann si trebuie sa mearga bine.
Buna fuji, Eu nu prea le am cu instalatiile termice......m-am uitat peste schema pusa de tine......
Cateva nelamuriri: -termostatul de contact de la 19 care este pus la iesirea turului din centrala (daca zic bine)ce comanda?(acum este o punte acolo din fabrica la x3.11-12) ;
-vana termostatica ce e?( la mine este un sitem simplu de bypass cu pompa si clapeta de sens....)
-daca renunt la pompa de boiler, as putea sa leg boilerul pe pompa de bypass?( acum este legat boilerul pe circuitul caloriferelor, iar cand TA opreste pompa, nu se mai incalzaste nici apa in boiler)

User avatar
jumpy
Membru Activ
Posts: 79
Joined: 12 Jun 2009 16:20
Location: Bucuresti
Contact:

automatizare Cazane LEMNE

Unread postby jumpy » 31 Jan 2013 18:49

Nu stiu cine a facut montajul si punerea in functiune insa am si eu o parere. Producatorul a gandit panoul de automatizare intr-un anume fel si daca tot este echipat trebuie beneficiat de el.
In primul rand inteleg ca putera instalata in radiatoare este 27-28 kW, adica aprox. cat puterea cazanului. Sper ca acesta sa fie si necesarul real de caldura al casei. In afara de asta la ora actuala este inseriat pe instalatia de incalzire un boiler de 100 litri care are de regula 15-20 kw putere. In acest conditii puterea solicitata este mult mai mare decat ce poate oferi cazanul. Din acest motiv este necesara aplicare unei scheme de automatizare cu prioritate pe apa calda - adica intai prepara apa calda menajera in boiler utilizand toata puterea cazanului - cca15 minute dupa care poate asigura incalzirea . Pt. aceasa schema este necesar ca circuitul de boiler sa aibe o pompa si cel de incalzire alta pompa, circuitele fiind in paralel nu in serie. Pe boiler trbuie instalat un termostat cu bulb, care se imerseaza in teaca , iar apoi se respecta schema din documentatie pt. echipare fara puffer. In aceasta situatie se poate utiliza si termostatul de ambianta. De asemeni trebuie prevazuta si pompa de by-pass pt. mentinerea temperaturii pe retur la minim 65 grade. Temperatura pe tur se va regla din termostatul de cazan la 80 grade.

Fata de situatia actuala nu ai nevoie de termostatul de conducta ci de unul de boiler cu bulb de instalat in teaca si de o pompa pt. circuitul de boiler. Pompa de boiler se leaga la X3 3 si 4. Termostatul de boiler se leaga in varianta fara puffer la 7(comun),9(normal deschis) si 10(normal inchis).

In conditiile acestea de utilizare vei avea apa calda permanent, incalzire controlata prin termostatul de ambianta si protectia cazanului prin mentinerea temperaturii returului. Alta varianta este un compromis.

Producatorii de cazane de lemne recomanda utilizarea unui puffer deoarece cazanul va fi utilizat fara intreruperea flacarii si la temperatura ridicata permanent diminuand aparitia gudronului (coroziv) la maxim. In aceste conditii producatrii spun ca durata de viata a cazanului este dubla fata de utilizarea fara puffer.

User avatar
cristinel_m
Junior
Posts: 10
Joined: 17 Jan 2013 12:17
Contact:

pompa de bypass este instalata

Unread postby cristinel_m » 01 Feb 2013 12:18

jumpy wrote:..... este inseriat pe instalatia de incalzire un boiler de 100 litri care are de regula 15-20 kw putere. In acest conditii puterea solicitata este mult mai mare decat ce poate oferi cazanul.
revin cu lamuriri........inainte sa montez TA era prea multa caldura in casa (nu am robineti termostatati, inca) si apa mai calda in boiler pt ca pompa mergea intruna.......acum cand am TA montat caldura in casa este "controlabila" si pompa se opreste, asa ca si apa din boiler care este legat pe aceeasi pompa se incalzeste mai greu, dar se incalzeste( solutia: inca o pompa pentru boiler........)
jumpy wrote:De asemeni trebuie prevazuta si pompa de by-pass pt. mentinerea temperaturii pe retur la minim 65 grade. Temperatura pe tur se va regla din termostatul de cazan la 80 grade.
pompa de bypass este instalata.....temperatura pe tur ajunge si la 88 de grade cand pompa este oprita de TA.....

User avatar
jumpy
Membru Activ
Posts: 79
Joined: 12 Jun 2009 16:20
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Cazane LEMNE (combustibil solid)

Unread postby jumpy » 01 Feb 2013 14:43

Am mentionat pompa de by-pass ca sa nu ramai cu impresia ca nu e necesara.
Mergand spre extrema, primavara si toamna incalzirea in casa va merge putin ( adica pompa de incalzire, care de fapt alimenteaza si boilerul), deci nu vei avea apa calda....
Asta e motivul pt. care ti-am spus ca e bine de respectat schema Viessmann.

User avatar
AMORO
Membru Activ
Posts: 36
Joined: 19 Dec 2012 12:42
Contact:

cazan lemne Bosch Solid 2000 B

Unread postby AMORO » 26 Oct 2013 22:02

Va salut! Am cumparat o centrala Bosch solid 2000b de 28 kw si sunt un pic nedumerit. Cand am verificat completul ei am constatat ca nu avea regulatorul de tiraj.Am vorbit cu vanzatorul si a venit cu un regulator marca Honeywell cu lant.Toate bune si frumoase dar ma apuc si ma uit prin instructiunile de montaj ale cazanului (k 32-1 s) si vad ca are un regulator cu o tija ce ridica o clapeta superioara.Totodata usita de jos are tot ce trebuie ptr. un regulator cu lant. Aici intervine problema! Are ceva daca pun regulator pe lant sau trebuie sa fac o adaptare ca sa ridice clapeta superioara? (sau sa caut un regulator ptr. acest model) ?

Si ca sa nu uit sau sa deschid alt topic,la aceasta centrala de 28 kw si 11 radiatoare din otel cam ce vas de expansiune imi trebuieste?

User avatar
fuji
Senior
Posts: 945
Joined: 11 Jun 2009 17:11
Location: Bucuresti
Contact:

vas expansiune cazan lemne

Unread postby fuji » 27 Oct 2013 01:23

AMORO wrote:..la aceasta centrala de 28 kw si 11 radiatoare din otel cam ce vas de expansiune imi trebuieste?
eu zic sa pui un Vas de expansiune de 35 litri.

Pt. restul, revin in alt mesaj

User avatar
AMORO
Membru Activ
Posts: 36
Joined: 19 Dec 2012 12:42
Contact:

Re: Centrale pe LEMNE, combustibil solid

Unread postby AMORO » 27 Oct 2013 09:23

Multumesc ptr. raspums!Are rost sa supradimensionez acest vas la 50l?Primii mei "meseriasi" mi-au spus sa cumpar un vas de 100l! Motivau ca este casa cu etaj ,ca am repartitoare etc. Am renuntat la ei si o alta echipa a recomandat un vas de 50 de litri.Totodata a explicat ca am nevoie de 2 pompe ,una pe retur si una pe by-pas de care o sa fie legat si serpentina de la boiler. Al treilea meserias ,a spus ca nu am nevoie de by-pas (ce am citit pe acest forum contesta mentiunea lui) din motiv ca este o centrala clasica bazata pe tur retur si ca este o pierdere de combustibil daca astept ca agentul termic sa plece la o anumita temperatura spre calorifere, legand totodata boilerul la instalatie precum un calorifer. Deja sunt in mare ceata....Se poate face un pic de automatizare la acest model?(termostat de ambient).

User avatar
fuji
Senior
Posts: 945
Joined: 11 Jun 2009 17:11
Location: Bucuresti
Contact:

vas /bypass

Unread postby fuji » 27 Oct 2013 19:50

vasul de expansiune se alege pe baza volumului total de apa din instalatie (trebuie calculat acesta).
Acoperitor, poti lua in calcul 1 litru de vas / 1 kW de cazan, la cazanele pe gaze. La cazanele pe lemne, trebuie sa supradimensionezi aceasta valoare, la fel si in cazul radiatoarelor de fonta. De aceea eu am zis ca 35 litri sunt suficienti.
Un vas mai mare (de 50 sau 100 litri) nu e rau, insa costa inutil si iti ia din spatiu.

Ref. by-pass: problema la cazane de lemne e coroziunea provocata de condens -iar condensul apare la temperaturi joase. De aceea trebuie mentinuta o temperatura minima pe retur, de 60-65 grd (e specificat in general si de fabricant).

User avatar
AMORO
Membru Activ
Posts: 36
Joined: 19 Dec 2012 12:42
Contact:

Re: Centrale pe LEMNE, combustibil solid

Unread postby AMORO » 27 Oct 2013 20:40

Multumesc de informatii! Boilerul este bine legat pe pompa de by pas?

User avatar
fuji
Senior
Posts: 945
Joined: 11 Jun 2009 17:11
Location: Bucuresti
Contact:

scheme montaj cazan pe lemne

Unread postby fuji » 28 Oct 2013 23:59

instalatorii trebuie sa aleaga o schema de montaj, ca sunt mai multe. In general, boilerul are pompa sa proprie. Insa se poate instala si boilerul in serie cu radiatoarele (..transformand serpentina boilerului intr-un radiator mai mare.. schema asta nu se regaseste mai jos, si nici nu se recomanda, ca boilerul e incalzit fara control, si per total instalatia nu e controlata. E o varianta low-budget).
centrala-termica-pe-lemne-schema-cu-puffer-boiler-panouri.jpg
centrala-termica-pe-lemne-schema-cu-boiler-si-panouri.jpg
centrale_termice_boiler.jpg


Unele din scheme se potrivesc la cazanele cu gazeificare (care au automatizare), dar merg si la cazanele atmosferice.
Insa, primul si ultimul cuvant le are firma de montaj.


Return to “Centrale termice”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests