Pagina 1 din 40

Centrale pe LEMNE, combustibil solid

Scris: 21 Iun 2009 21:43
de doinastela
Sa incepem un topic despre cazanele ce ard combustibili solizi: lemne, peleti, deseuri lemnoase, carbuni, etc.

Cazane lemne cu gazeificare sau nu

Scris: 05 Iul 2009 17:33
de jumpy
Pana de curand oferta de centrale functionand cu combustibil solid nu era prea bogata, cel putin in Romania. Odata cu ridicarea nivelului de trai in zonele rurale in paralel cu scumpirea accelerata a gazelor naturale a aparut tendinta de a se utiliza centralele pe combustibil solid. Aceasta tendinta este confirmata si sprijinita de marii producatori de echipamente de incalzire, lemnul fiind considerat o sursa de energie regenerativa - copacul dupa ce si-a facut datoria in padure, dupa imbatranire este utilizat pt. foc. Padurile se regenereaza daca nu sunt exploatate in mod abuziv.

Cautand solutii cat mai ieftine utilizatorii au apelat la cazanele ieftine/clasice, si multi au devenit sclavii acestora. In combinatie cu case ieftine/slab izolate termic si cu instalatii prost dimensionate s-a ajuns la consumuri de lemn f. ridicate si implicand manopera f. mare de prelucrare a lemnului in vederea arderii. Procurare, transport, adapostire, spartul lemnelor si alimentarea centralei implica un efort considerabil. Cazanele clasice pe lemne au volumul camerei de ardere foarte mic conducand la autonomie scazuta pt. o sarja de lemn, aproximativ 2 ore, ceea ce inseamna ca nici macar (sau mai ales) noaptea nu te lasa sa te odihnesti.
Altii au ales solutii mai scumpe, cazane cu gazeificare a lemnului, insa si acestea au particularitati de instalare si exploatare pe care multi nu le cunosc sau le-au eliminat datorita costurilor. Aceste neajunsuri de instalare conduc la reducerea duratei de viata a echipamentelor cat si la exploatarea nesatisfacatoare - prea cald sau prea frig, stingerea focului cand durata de stationare este prea indelungata si necesitatea reaprinderii acestuia in momente nu foarte convenabile, etc.
Pentru a se adapta la cerintele pietei orientata spre energii regenerative producatorii renumiti de centrale au cumparat fabrici de cazane de lemne mai ales in tarile Europei centrale si de Est unde se pare ca lemnul a fost mult mai intens folosit ca sursa de incalzire centrala din acest motiv existand si producatori de centrale.
Grupul Bosch a achizitionat prin intermediul lui Buderus fabrica Dakon. Viessmann a avut o conlucrare cu Orlan in Polonia pt. cazane de lemne, Vaillant a cumparat pe DemirDokum.
Mai sunt si alti producatori din Est reprezentati in Romania cu cazane ca Atmos, Viadrus, Woody, insa si producatori italieni, Arca, Ferroli, etc.

tip lemne utilizate la cazan

Scris: 07 Iul 2009 10:00
de Mercer
Se recomandă utilizarea lemnelor cât mai bine uscate - 2 ani vechime. Astfel se poate obţine puterea utilă maximă şi o durată de viaţă lungă a cazanului.
În graficul atasat se evidentiaza dependenţa conţinutului de apă al lemnului de puterea calorică. La creşterea umidităţii, puterea calorică va scade substanţial.
Ex.:
lemnul cu umiditate 20% are puterea calorică de 4 kWh/1 kg
lemnul cu umiditate 50% are puterea calorică de 2 kWh/1 kg

:!: Pe langa puterea calorica redusa lemnul umed/verde reduce eficienta schimbatoarelor de caldura prin afumare si formare de gudron. Un alt efect negativ demn de luat in seama este formarea de condens acid care reduce durata de viata a cazanului si a cosului de fum.

Dintre cele mai bune tipuri de lemn folosite pe piata din Romania enumeram :
- Molid 3900kcal / 4.53kWh*
- Pin 3800kcal / 4.42kWh*
- Mesteacan 3750kcal / 4.36kWh
- Stejar 3600kcal / 4.18kWh
- Fag 3450kcal / 4.01 kWh
*cu toate ca au o putere calorica ridicata , se recomanda evitarea lemnului de conifer deoarece prin arderea rasinii se favorizeaza formarea gudronului.

umiditate lemne

Scris: 17 Iul 2009 10:04
de jumpy
Umiditatea lemnului nu scade doar puterea calorica conducand la consumuri mari de combustibil pentru acoperirea necesarului de caldura ci are si alte implicatii. Apa continuta in combustibil se evapora in timpul arderii - absorbind caldura latenta de vaporizare- si apoi in contact cu suprafetele reci ale cazanului sau ale cosului condenseaza. In amestec cu produsele de ardere creaza un gudron care este foarte pacatos. Acesta poate sa se depuna pe caile de gaze arse ale cazanului, sa obtureze orificiile de aer secundar scazand drastic puterea termica a acestuia. Sunt unele zone din cazan unde nu se poate interveni pt. curatare. Aceste depuneri nu prea se pot elimina la rece ci in majoritatea cazurilor doar cand este foarte incins cazanul. Tot acest gudron se poate depune pe interiorul cosului si este foarte combustibil. Sunt situatii cand acesta ia foc si poate distruge cosul - mai ales la caznele cu tiraj natural. Riscul de distrugere a cosului este mai mare in cazul tubulaturii de tabla. Arderea acestui gudron de pe peretii interiori ai cosului este f. rapida, degajarile de caldura, temperatura si cantitatea gazelor rezultate sunt mari si pot provoca un fel de explozie. In aceste situatii pot apare chiar accidente.
Discutam cu un utilizator care a avut parte de un asemenea incident. Avea un cazan de lemne cu tiraj natural si cosul confectionat din tubulatura de inox. Cand s-a aprins gudronul depus pe interiorul tubulaturii suflul arderii a facut ca palaria cosului sa fie aruncata in aer si a gsit-o la mai multe zeci de metri distanta. Datorita temperaturilor f. ridicate au aparut deformatii ale tubulaturii. Ulterior acestui incident beneficiarul a luat decizia sa inlocuiasca cazanul cu unul cu gazeificare si a construit si un cos de zidarie prevazut la interior cu olane.
De asemeni aceste depuneri sunt foarte corozive si ataca matrialul din care este confectionat cazanul, micsorandu-i durata de viata.
Producatorii de cazane recomanda instalarea unor accesorii si adoptarea unor anumite scheme de instalareare care sa conduca la scaderea la minim a acestor inconveniente, prin mentinerea temperaturii din cazan peste punctul de roua al gazelor de ardere rezultate (aprox. 65 C) si prin evitarea opririi arderii.

umidometru

Scris: 18 Aug 2009 15:59
de doinastela
foloseste cineva umidometrul pentru masurarea umiditatii lemnelor ? :P
Ma refer la firmele de servcie, si la Beneficiarii cazanelor de lemne.

consum lemne cu cazan

Scris: 30 Oct 2009 10:43
de tanasescu
buna ziua.

daca s-a mai discutat subiectul asta pe forum imi cer scuze.
imi doresc o centrala pe lemne. ATMOS (am observat ca pe toata lumea care am intrebat pana acum este foarte multumita de ea). am o izolatie destul de buna, nu perfecta, si incalzire prin pardoseala(sub tevie de incalzire am o izolatie de extrudat de 10 si o sapa de beton peste tevi de 5,6 cm). am avut o mare surpriza! am zitit un pliant de la centrala si am vazut ca temperatura minima pe retur este de 65 grade!!! eu zic ca e enorm! o sa imi arda talpile...cred! apoi am vazut ca are un consum mediu de 24 25 metri cubi de lemn pe sezon! iar imi pare exagerat... un calcul simplu si as consuma intre 4000 si 5000 ron pe sezon(incalzesc 200 metri cubi de aer.) IN CAZUL ASTA E MAI BUNA CENTRALA PE GAZE?

voi ce parere aveti?

temperatura minima retur cazan lemne

Scris: 30 Oct 2009 10:50
de fuji
intr-adevar temp. pe retur nu trebuie sa scada sub o anumita valoare (60-65 grd C).
Pt. incalz. in pardoseala, ar trebui facut un circuit separat hidraulic, ca sa functioneze cu temp. joasa.

Daca aveti insa gaze, nu mai ezitati: luati-va centrala pe gaze !

gaze sau lemne ?

Scris: 30 Oct 2009 11:50
de tanasescu
stiti de ce cam ezit cu gazele?

pentru ca unde stau acum avem centrala pe gaze. in timp de iarna stam in frig(17,18 max 20 grade) si platim 7 mil pe luna. in situatia in care casa este izolata! am pe cineva la tara care are centrala pe lemne si zis ca da cam 10 mil pe sezon. dar acum am vazut ca are un consum mediu de 24 25 metri cubi de lemn...

consum mare gaze

Scris: 30 Oct 2009 11:55
de fuji
intr-adevar consumul cu centrala pe gaze e mare -poate s-a dilit contorul de gaze ?! Nu de alta dar s-a mai intamplat..

Insa o centrala pe gaze inseamna in primul rand confort, iar un cazan pe lemne..disconfort (e un cazan semi-automat).

Cazan lemne in paralel cu centrala gaze

Scris: 30 Oct 2009 20:33
de xenopol
cine ma poate ajuta?am incalzirea cu centrala pe gaze si doresc sa-mi montez si una pe lemne care sa lucreze in paralel.
cum se poate realiza aceasta?multumesc.

cazan lemne +cazan de perete (gaze)

Scris: 30 Oct 2009 20:56
de fuji
ce parere ai de schema asta ? E de la Junkers (cu un cazan lemne SW)

consum centrala pe lemne

Scris: 29 Ian 2010 00:12
de dlflo
cosumul la o centrala pe lemne nu este asa de mare si in nici un caz nu ajunge la 4000-5000 pe sezon.
si eu ma incalzesc tot cu o centrala pe lemne iar consumul este undeva la 1500 lei pe sezon cam 6 luni de iarna (cand este iarna) si temperatura medie este de 22 - 23 [/color]de grade iar noaptea nu ma scol decat daca sunt -20 de grade afara in rest pana la -15 grade o indes bine seara in jur de ora 23 si dimineata gasesti jar.

Cazane lemne Junkers 38 kW

Scris: 07 Feb 2010 17:17
de rabla62
tanasescu scrie:..imi doresc o centrala pe lemne. ATMOS..
BUNA SEARA SUNT NOU SI AS DORI SA ATENTIONEZ DORNICI DE CENTRALE COMBUSTIBIL SOLID (LEMNE ) SA NU SE GINDEASCA SA FACA GRESALA MEA DE A CUMPARA O CETRALA JUNKERS 38 KW O AM DA TREI ANI SI AM AVUT NUMAI PROBLEME CU ACEASTA CENTRAla si nici din partea fabricantului nu am avut ajutor diuze montate gresit din fabrica si junkers nu recunoaste nimic 1700 roncheltuiti degeaba si nici nu este produsul la care ma asteptam asa ca ATENTIE LA CUMPARAREAUNEI CENTRALE

Centrala pe lemne Astra

Scris: 11 Feb 2010 17:26
de dani
buna ziua sunt noua aici si as avea si eu o intrebare de novice:am o centrala pe lemne cu gazeificare ASTRA si in partea de jos ,cea cu elementele ceramice are doua bucatela triunghiulare de ceramica pe care nu stiu unde sa le pun -am vorbit cu doi instalatori si fiecare are o alta parere
in continuare va spun bine v-am gasit si sper sa mai schimbam impresii -ce am citit pina acum mi s-a parut instructiv

Cazane lemne Astra

Scris: 11 Feb 2010 18:31
de mirmiku
Buna ziua.Ar fi bine daca ai putea sa pui o poza cu ele.|Sunt asemanatoare cu cele din poza de mai jos???

cos de fum..

Scris: 11 Feb 2010 20:54
de dani
in legatura cu cele doua bucatele triunghiulare de ceramica -nu pot deocamdata sa le fac o poza-centrala este cea din poza-sunt doua bucatele independente adica se pot scoate de acolo ,ca eu le scot de fiecare data cind scot cenusa si apoi le bag inapoi. Si as mai avea o intrebare-vad ca multi din cei care au centrale pe lemne vorbesc de orificiile de admisie a aerului secundar;eu stiu unde e ventilatorul dar alt orificiu de aer nu stiu unde este si nu m-am putut dumiri nici din carte.
O alta problema pe care o am este cea a inaltimii cosului de fum- daca este mai scund-4m ce se intimpla? Eu am avut ceva probleme cu ventilatorul si instalatorul a zis ca asta ar putea fi cauza .Acum astept sa isi revina timpul si mai inalt cosul cu 2 m. cam atit deocamdata dar cred ca in viitor o sa mai revin si cu alte intrebari

Cazane lemne Astra G (Lituania)

Scris: 11 Feb 2010 23:54
de fuji
Atasez ce documetatii am gasit despre cazanul asta Astra G (suna ca numele masinii Opel :lol: ).
-poate pe baza prospectului si a documentatiei va dati seama despre ce e vorba..

Ref. la cosul de fum:
-nu stim ce putere are cazanul, si nici ce diametru are cosul..
insa la h=4 m zic si eu ca e cam mic..

Uite niste recomandari de dimensionare cos (si nu numai) de la alt producator, Junkers.

cazan lemne putere 28 kW

Scris: 12 Feb 2010 09:47
de dani
cazanul are putere de 28 kw . multumesc mult pentru raspunsuri .daca gaseam fofumurile astea inainte sa fac instalatia probabil as fi stiut ce sa cer instalatorilor (inaltimea cosului a fost stabilita de instalator)

Inaltime cos de fum, in functie de putere si tip cazan

Scris: 12 Feb 2010 21:25
de mirmiku
dani scrie:cazanul are putere de 28 kw ..
Salut
Inaltimea cosului,in functie de diametrul acestuia:

Supraclass Excellence Junkers

Scris: 13 Feb 2010 17:04
de fuji
mirmikule, dar parca si tu aveai un cazan de lemne Junkers .. De ce putere e ?
-si cum functioneaza (ca vad mai in urma ca cineva se plangea de unul la fel de 38 kW)
Ce cos de fum ai ?